Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BAS PEETERS (21) IS GEK OP WATER

Waterschap: weinig politiek, veel techniek

PÅL JANSEN

Hij staat op een vierde en daardoor verkiesbare plek. De 21-jarige Bas Peeters komt uit Boxtel, is voormalig leerling van de Sint-Petrusschool en Jacob-Roelandslyceum en studeert nu werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. ,,Ik wil meer jongeren interesseren voor het waterschap."

Het oudste overheidsorgaan van Nederland is met de paplepel ingegoten bij Bas. ,,Ons mam werkte er al voor. Veel mensen weten dit niet meer, maar kinderen van medewerkers mogen altijd vakantiewerk komen doen bij het waterschap."

Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Bas daardoor al heel wat van De Dommel gezien: hij werkte op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Tilburg, inventariseerde de biodiversiteit in sloten en beken en liep uiteraard rond op het hoofdkantoor in Boxtel. Naast vakantiekracht ook als een 'soort van stagiaire' de afgelopen jaren.

VERS BLOED

Nu echter wil Bas het politieke deel op zich nemen. Klimaatverandering is een hot item en juist dit overheidsorgaan merkt daar momenteel het meest van: er zijn langere periodes van droogte bijvoorbeeld. De schade van de lange en hete zomer van vorig jaar is bijvoorbeeld nog niet helemaal hersteld en het grondwaterpeil niet helemaal op orde. ,,Waterschappen hebben slimmere systemen nodig om het water vast te houden. Daarvoor zijn technisch geschoolde ingenieurs nodig. En als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd binnen de organisatie, dan is die heel hoog."

Vers en technisch geschoold 'bloed' is welkom om innovaties aan te jagen, vindt de jeugdige liberaal. Zo is bij de RWZI's het medicijnengehalte in het rioolwater een probleem. ,,Met nieuwe technische methodes kan dat worden opgelost."

POLITIEK

Het waterschap is een 'ingenieursorganisatie': veel dossiers zijn technisch complexe zaken. Politiek gezien wordt er dan ook weinig gediscussieerd, vertelt Bas: ,,Veel besluiten worden unaniem genomen. Inhoudelijke discussies vinden voornamelijk plaats in de commissievergaderingen. Maar iedereen wil vooral veilig en schoon water."

Dat behoort dan ook tot de kerntaken van waterschappen. Kort gezegd moeten die het water op peil houden, de kwaliteit garanderen (zuiveren van rioolwater) en zorgen voor veilig water (zoals bouwen van dijken en zorgen voor droge voeten). Bas: ,,Daarnaast zijn er vooral accentverschillen in waar je aandacht naar uit gaat."

Moet er meer geïnvesteerd worden in natuurvriendelijke oevers bijvoorbeeld, is er genoeg focus op het voorkomen van een overstroming? 'Balanceren' is het vooral, meent Bas. Het accent bij 'zijn' partij ligt op 'lage lasten, droge voeten'. ,,Toen bijvoorbeeld de waterstanden laag waren, zijn er vissen gevangen om die uit te zetten in andere vennen waar wel water lag."

De natuur 'zijn beloop' laten gaan was beter geweest, denkt Bas vanuit zijn partij-ideologie. Hij is lid van de VVD, een van de negen partijen waarop gestemd kan worden. Ook Water? Natuurlijk!, CDA De Dommel, Partij van de Arbeid, 50PLUS, Werken aan Water, Algemene Waterschapspartij (AWP), Christen Unie en Ouderen Appèl-Hart voor Water doen mee aan de verkiezingen op 20 maart. Waterschap De Dommel lanceerde dinsdag de campagne voor de verkiezingen, onder meer met een stemhulp, te vinden op de webpagina dommel.mijnstem.nl/survey/125c386fe0d0667/start.

DEMOCRATISCH?

Kiezers stemmen voor leden van een algemeen bestuur dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gemeenteraden, vier keer per jaar samen komt. Die bestuursleden nemen de besluiten op hoofdlijnen. Overigens wordt het bestuur niet helemaal gekozen: acht van de dertig zetels van waterschap De Dommel zijn zogenaamd 'geborgd'. Dit zijn plekken die worden toegewezen door belangenorganisaties uit de agrarische en natuursector.

In maart draait het echter om het stemmen op die overige 22 leden voor De Dommel. Dat er (naast dat niet alle leden democratisch worden gekozen) weinig politieke discussie is binnen het waterschap, betekent echter niet dat mensen hun stembiljet onbenut moeten laten, betoogt Bas: juist nu is het waterschap actueel. ,,Zie ook de scholieren die in Den Haag meedoen aan de klimaatmars. Waar waterschappen nu veel mee bezig zijn, is klimaatverandering", vertelt de politicus. ,,Water is op veel meer plekken dan we vaak doorhebben. Ook lokaal: als de Dommel hier niet meer zou stromen, krijg je een totaal andere atmosfeer. Nu gaat het bijvoorbeeld ook over de Binnendommeltjes: dat brengt iets teweeg."

Desalniettemin gaan al jaren stemmen op om de waterschappen te schrappen en onder te brengen bij provincies. ,,Ik zou dat niet doen omdat de provincie dan als het ware zijn eigen vlees gaat keuren", vindt Bas. ,,De provincie controleert gemeenten, maar ook waterschappen."

Woensdag 20 maart kunnen mensen naar de stembus. Naast een biljet inleveren voor het waterschap, kan er ook een keuze gemaakt worden voor de Provinciale Staten: sinds 2015 vinden deze tegelijkertijd plaats met die van de waterschappen.

FOTO ONDER: Bas Peeters uit Boxtel (hier bij de Zwaanse Brug) staat vierde op de lijst voor de waterschapsverkiezingen van de VVD, een verkiesbare plek. Als student werktuigbouwkunde aan de TU in Eindhoven maakte hij voor zijn campagne een ludieke 'vier'. (Foto: Gerard Schalkx).