De Boxtelse voorleeskampioen Binke van de Wetering (zittend) poseert samen met de andere deelnemers aan de Voorleeswedstrijd in De Walnoot. (Foto: Henk van Weert).
De Boxtelse voorleeskampioen Binke van de Wetering (zittend) poseert samen met de andere deelnemers aan de Voorleeswedstrijd in De Walnoot. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ACHT SCHOLEN DOEN MEE AAN KAMPIOENSCHAP IN 'DE WALNOOT'

Binke winnares Boxtelse voorleestitel

HENK VAN WEERT

Binke van de Wetering uit groep 8 van jenaplanschool Molenwijk heeft vrijdagochtend de jaarlijkse voorleeswedstrijd in de gemeente Boxtel gewonnen. In gemeenschapshuis De Walnoot was zij volgens de jury duidelijk beter dan vertegenwoordigers van de andere acht deelnemende basisscholen.

Dolblij nam de 12-jarige leerling een cadeaubon en een oorkonde in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Han Vlamings. Daarnaast ontving de winnares een ticket voor deelname aan de Brabantse finale van het voorleeskampioenschap in maart. Binke las voor uit 'Drijven op een dak' van kinderboekenschrijfster Anneriek van Heugten. ,,Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar had vooraf veel geoefend op school. Dat heeft vast geholpen."

Negen kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Boxtel namen deel aan het kampioenschap. ,,Net als andere jaren was het voorleesniveau van alle deelnemers best hoog. Van slechte deelnemers was helemaal geen sprake", vertelde juryvoorzitter Vlamings (vrijwilliger van taalstimuleringsproject De Voorleesfiets) na afloop. Zij beoordeelde de laatste jaren vaker tijdens de titelstrijd: ,,En ook toen viel op dat de voorlezers het goed deden. Wel was het deze keer aanzienlijk rustiger in de zaal, óók aan het einde nog. Best fijn voor degenen die als laatsten aan de beurt waren."

UNANIEME KEUS

Vlamings beoordeelde de voorlezers samen met debuterende juryleden Mariëlle Wijffelaars (gemeenteraadslid en tekstschrijver) en Charlotte Pennings (Modern Classic Music School). Ondanks de kwaliteit van haar concurrenten, stak winnares Binke met kop en schouders boven de rest uit, vond het drietal. ,,Ze sprak heel kalm en duidelijk", aldus Wijffelaars. Pennings knikte: ,,We waren dan ook unaniem in onze mening."

In De Walnoot waren alle stoelen bezet met klasgenootjes van de voorlezers. Ook diverse ouders en grootouders namen een kijkje. Naast winnares Binke deden de volgende kinderen mee aan de voorleeswedstrijd: Senne Bullens (De Spelelier); Suze van Geel (Angela); Tess Janssen (Sint-Theresia); Britt Kuiper (Sint-Petrus); Giel Leermakers (De Hobbendonken); Indra Nouwens (Prinses Amalia); Robin van Rijzingen (De Oversteek) en Ise Walraven (De Vorsenpoel).

FOTO BOVEN: Alle deelnemers poseren na afloop van het Boxtels voorleeskampioenschap met winnares Binke van de Wetering (zittend) van jenaplanschool Molenwijk. (Foto: Henk van Weert).


JOURNALIST GEEFT ÉN KRIJGT LES OP DE OVERSTEEK

'Geen slecht idee: kritisch naar informatie kijken'

PÅL JANSEN

Leerlingen van basisschool De Oversteek krijgen momenteel lessen over de invloed van nieuwe media. En de rol van journalisten past daar naadloos op aan: hoe doen zij vooronderzoek, welke vragen stellen ze en wat is echt en nep op sociale media? Pittige vragen, niet alleen voor kinderen. Een persoonlijk verslag van journalist Pål Jansen over zijn gastlessen van afgelopen vrijdag.

Docenten Mitchell Fitters en Rick van Rijt van respectievelijk groep 8B en groep 7/8 hadden interesse in mijn gastlessen. Die introduceerde ik met het voorbeeld van de vechtpartij op de Markt eind januari. 'Veldslag in Boxtel, honderd jongeren keren zich tegen politie' luidde een van de nieuwsberichten. Uiteindelijk bleek het 'slechts' om een paar mensen te gaan die de hulpverleners belaagden: erg genoeg, maar de berichtgeving was in eerste instantie zeer overdreven.

'Iemand heeft het verkeerd doorverteld', zeiden meerdere kinderen. Dat klopte: de politie berichtte zelf het aantal van honderd. Wat was beter geweest, vroeg ik ze. Meerdere bronnen spreken, ooggetuigen proberen te vinden: de goede antwoorden volgden elkaar op.

Ook de vraag wat hét grote verschil was tussen sociale media en een nieuwsorganisatie, was snel beantwoord: op een redactie zitten 'mensen zijn die iets professioneel uitzoeken. Sociale media kan iedereen wat op zetten', zei een van de leerlingen.

DE BELLINGA'S

Na de uitleg moesten de kinderen zelf aan de slag: het formuleren van vragen waarin de woorden 'wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe' in voorkwamen naar aanleiding van een berichtje op een website of een sociaal medium. Zo werd een stukje van de Bellinga's op hun Instagram-pagina gekozen. Deze vloggende familie uit Zwolle is vooral op YouTube populair.

Op mijn vraag wie de Bellinga's zijn, antwoordden de deelnemers dat ze een leuke familie vormen die video's plaatst over haar dagelijks leven. Op mijn vraag waarom ze zo zeker wisten dat dit inderdaad een familie is en waar ze die informatie vandaan haalden, ging er een lichtje branden: alleen via YouTube eigenlijk, afkomstig van één bron. 'Wie zijn de Bellinga's' noteerden ze dan ook: een prima vraag om uit te zoeken.

Het besef dat informatie tegen het licht gehouden moet worden, was er zeker. En het lukte veel groepjes om scherpe vragen te formuleren die een kritische journalist niet zouden misstaan. Toch bleek tegelijkertijd dat sociale media een makkelijke valkuil kunnen zijn. De kinderen herinnerden mij eraan hoe makkelijk het is om verhalen de lucht in te slingeren en daar publiek voor te vinden. Ook journalisten zoals ik kunnen daar niet vaak genoeg op gewezen worden: of het nu gaat om de Bellinga's of een vechtpartij op de Markt in Boxtel. (Foto links: Gerard Schalkx).

Afbeelding