Afbeelding
Foto: Rene Vegter

WEEKEND LANG GEEN TREINEN NAAR BEST

ProRail plaatst in mei leggers voor ecoduct over spoorlijn

De natuurbrug die ProRail en provincie Noord-Brabant door aannemer Bam Infra laat bouwen, wordt zaterdag 11 en zondag 12 mei geplaatst over het spoor. Daarom is er dat weekend geen treinverkeer tussen Boxtel en Best.

Bam Infra plaatst in het tweede weekeinde van mei de liggers van het ecoduct. De voorbije maanden is gewerkt aan de taluds. De bouw van een van deze zogeheten 'landhoofden' liep vertraging op. De machine die toen de gaten voor de funderingspalen moest boren, was te breed om via landgoed Velder aan de westzijde van de rijksweg A2 te komen.

De nieuw vastgestelde deadline in mei wordt evenwel gehaald. Op dezelfde dagen dat de liggers geplaatst worden, vinden ook andere werkzaamheden plaats door de buitendienststelling, zoals onderhoud aan spoorwissels. Maandag 13 mei om 05.00 uur moet het werk zijn afgerond.

Voor de ophogingen was circa 100.000 kubieke meter zand nodig waarvan 30.000 uit de directe omgeving kwam. Er zijn in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen diverse poelen gegraven door beheerder Brabants Landschap, onder meer voor amfibieën en insecten. Die grond zit verwerkt in de ophogingen.

ONTSNIPPERING

Het project maakt onderdeel uit van het Meerjaren Programma Ontsnippering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat erop gericht is om natuurgebieden op elkaar aan te sluiten zodat deze bereikbaar zijn voor wild en amfibieën. Voor ecoduct De Mortelen is circa 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook provincie Noord-Brabant betaalt mee.


Seniorencarnaval

Prinsenvereniging De Ploegers uit Liempde houdt zondag 24 februari haar traditionele seniorenmiddag in zaal Het Hof aan de Nieuwstraat. De middag vol cabaret, muziek, sketches en dans is gratis toegankelijk en begint om 13.30 uur. Een halfuur voor aanvang gaat de zaal open voor 55-plussers en mindervaliden.

Kolderzitting

Het Liempdse dweilorkest Op Naor d'Honderd ziet de plaatsing van windmolens in de omgeving als een wezenlijk probleem. Iedereen mag er zijn of haar woordje over doen tijdens de kolderzitting, carnavalszondag 3 maart vanaf 10.30 uur in café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein.

Afbeelding
Afbeelding