Afbeelding
Foto:

'GEEN STADSPARK EN EEN TE HOOG BLOK'

Bewoners verzetten zich tegen plan Princenlant 4

RENS VAN DEN ELSEN

Omwonenden van het bouwproject Princenlant 4 zijn onaangenaam verrast door de plannen van ontwikkelaar Hurks. In plaats van een 'mooi gebouw' in een parkachtige omgeving komt er in hun ogen nu een woontoren van zeven verdiepingen op nog geen vijftig meter van hun voordeuren. Daarom hebben de bewoners van de Beneluxlaan bezwaar gemaakt bij de gemeente.

,,Wij zijn altijd in de veronderstelling geweest dat op deze locatie een tweetal appartementen van bescheiden hoogte zou komen, in de geest van de al gerealiseerde bebouwing in het totale plan Princenlant. Het zou het paradepaardje moeten worden met een stadspark en er zou sprake zijn van ondergronds parkeren. Dat lijkt nu allemaal van de baan, want de parkeerkelder is geschrapt", uiten de bewoners hun ongenoegen in een zienswijze. Met dit 'plan B' komt er volgens hen een massaal blok te staan dat door de hoogte ook de privacy zou aantasten. Daarnaast steekt het bij de bezwaarmakers dat zij niet zijn ingelicht over de wijzigingen.

De bewoners zijn van mening dat het oorspronkelijke plan uitgevoerd dient te worden. Of, als dat niet kan, dat deze nieuwe plannen in elk geval getoetst worden door de welstandscommissie, omdat ze zoveel afwijken van het origineel.

De wijzigingen zijn in de ogen van de indieners eerder een tegemoetkoming aan de ontwikkelaar om het plan überhaupt mogelijk te maken.

OPZIJ

De gemeente heeft de bezwaren van de omwonenden opzij geschoven en geeft aan dat het hier gaat om 'een kwalitatieve en hoogwaardige ontwikkeling'. De beoogde bebouwing zou namelijk verder van de huizen komen dan in de oorspronkelijke opzet stond. Ook de andere invulling was volgens de gemeente mogelijk binnen het bestemmingsplan.

Projectontwikkelaar Hurks uit Eindhoven wil op de plek waar vroeger sporthal Den Haagakker stond 34 appartementen neerzetten in zeven bouwlagen. Het is de vierde fase van het project Princenlant. Het bestemmingsplan wordt dinsdag 26 februari aan de gemeenteraad voorgelegd.

Vorig jaar liep de ontwikkeling van deze bouwlocatie al extra vertraging op door een slordige fout in het bestemmingsplan. Dat heeft de gemeente inmiddels gecorrigeerd. Als de bewoners na goedkeuring hun ongenoegen ook bij de Raad van State neerleggen, zou dat wederom een tegenslag voor het bouwproject betekenen.

FOTO LINKS: Het bouwbord voor Princenlant 4 staat al een tijdje te pronken op de hoek van de Beneluxlaan en de Maastrichtsestraat. Omwonenden zijn het niet eens met de huidige plannen. (Foto: Henk van Weert, 2018).