Afbeelding
Foto:

INTERNATIONAAL BEKROOND PAND ROEMLOOS TEN ONDER

Boxtel verliest driehoekige eyecatcher

Van het in 1988 als postsorteercentrum gebouwde pand aan de Fellenoord in Boxtel is niet veel meer over. Dinsdag werd het dak met de kenmerkende glazen driehoek neergehaald door de slopers. Het gebouw, waarin sinds 2015 sportschool 040Fit! was gevestigd, gaat roemloos ten onder en maakt plaats voor een nieuwe Aldi-supermarkt.

HENK VAN WEERT

De voormalige sorteerderij van PostNL aan de Fellenoord was een ontwerp van de vorig jaar overleden Boxtelse architect en kunstenaar Paul Strik. Die kreeg in 1991 internationale lof voor zijn ontwerp toegezwaaid tijdens de zesde World Biënnale of Architecture in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Hij won er de Grand Prix mee én de gouden medaille van de International Academy of Architecture.

SORTEREN

Nadat enkele weken geleden al bouwhekken om het pand waren geplaatst en de fietsenstalling werd verwijderd, wordt sinds vorige week met groot materieel gesloopt. Heel omzichtig overigens, alle sloopmaterialen worden keurig gesorteerd.

De voormalige publieksruimte van het in 2012 door PostNL verlaten voorsorteercentrum was gisteren al helemaal verdwenen. De plek waar vooral zakelijke klanten jarenlang hun postbussen kwamen legen, was het meest in het oog springende deel van het pand. Het hellende driepuntsdak van glas is niet langer een eyecatcher op Fellenoord.

De nieuwe Aldi-winkel die op deze plek naar verwachting in oktober zijn deuren zal openen, komt in de plaats van de twee bestaande vestigingen: winkelcentrum Oosterhof en aan de Kapelweg.

FOTO BOVEN: Vanochtend werd de fundering verwijderd van het sorteercentrum. (Foto: Henk van Weert).

FOTO'S ONDER: Van boven naar beneden is te zien hoe in juni 1988 de laatste hand werd gelegd aan het kenmerkende driepuntsdak; hoe in augustus van dat jaar de postbestellers aan het werk gingen in het voorsorteercentrum en hoe toen ook de postbussen in gebruik werden genomen. (Foto's: Piet van Oers).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding