Afbeelding
Foto:

ANALYSE KERNGEBIED AL MAANDEN BEZIG

Rekenkamer onderzoekt centrumplannen Boxtel

PÅL JANSEN

De rekenkamercommissie (RKC) onderzoekt sinds een paar maanden de beleidsplannen voor het Boxtelse centrum die het afgelopen decennium de revue zijn gepasseerd. Centraal staan de uitvoering ervan en in hoeverre ze hebben geleid tot een betere waardering onder de Boxtelaren. ,,Er gaat behoorlijk veel geld om in het centrum en er komen op een klein gebied veel belangen en ontwikkelingen samen", licht commissie-voorzitter Jan van den Heuvel toe. Binnenkort wordt een enquête verspreid die iedereen kan invullen.

Het onderzoek naar de centrumontwikkelingen staat al langer op de planning bij de RKC; sinds 1 maart vorig jaar. Al ver voordat de hernieuwde Markt werd opgeleverd en voor de breed uitgemeten geweldsincidenten van juli vorig jaar en recent in januari. ,,Het doel is om te kijken of het lukt om het centrum aantrekkelijker te maken conform de doelen die de gemeente zelf heeft opgesteld. Vooral om een beeld te krijgen of de gemeente goed op weg is met het centrum", aldus de Rekenkamer-voorzitter.

De commissie heeft de tijdsperiode 2008-2018 op het oog. Aan het begin van die periode werden namelijk enkele belangrijke richtinggevende documenten door de gemeenteraad van Boxtel goedgekeurd, licht Van den Heuvel toe. ,,Onder meer de strategische visie voor Boxtel van 2010 tot 2020 werd toen vastgesteld."

In die visie van toen werden vier belangrijke zaken geformuleerd: een zichtbare Dommel, een beleefbare cultuurhistorische as (tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek), een vitale economische as (Fellenoord-Rechterstraat-Stationsstraat) en een goed bereikbaar centrum. Wat voor beleid daaruit ontstond en de uitvoering ervan, daarover buigt de commissie zich momenteel.

EFFECT INVESTERINGEN

Naast vragen over visie, beleidsplannen en uitvoeringsprogramma's, bekijkt de RKC ook de rolverdeling tussen betrokken partijen. Bij de centrumplannen horen veel belanghebbenden, zoals bewoners, winkeliers en horeca-ondernemers. Wat was hun functie en is er gehandeld naar deze rolverdeling, vraagt de commissie zich af. Ook die tussen de raad, college van B en W en de ambtenaren wordt onder de loep genomen.

Daarnaast is de RKC nieuwsgierig naar het geld dat is geïnvesteerd in het centrum. Uiteindelijk moet duidelijk worden of alle uitgevoerde maatregelen ervoor hebben gezorgd dat inwoners, het bedrijfsleven en andere betrokkenen het centrum beter waarderen. Ook wil het onderzoeksteam tips geven voor de toekomst. ,,Nu komt er bijvoorbeeld Boxtel binnen de Bruggen aan, wat een geheel nieuwe mastervisie voor het centrum moet worden", vertelt Van den Heuvel.

WAT VINDEN INWONERS?

Nog voor carnaval kunnen inwoners via de website van de gemeente Boxtel een enquête invullen. Van den Heuvel: ,,Dat is niet erg representatief, maar de vragenlijst is ook meer bedoeld om signalen uit de samenleving op te pikken. We hebben natuurlijk veel meer documenten verzameld. En bijvoorbeeld ook vertegenwoordigers van verenigingen, ondernemers en andere betrokken partijen gesproken. Dat nemen we allemaal mee in het rapport."

De Rekenkamercommissie wil het document voor het zomerreces presenteren aan de gemeenteraad. Voor die periode wil het college ook de complete conceptversie van het ophanden zijnde plan Boxtel Binnen de Bruggen laten zien.

Pagina 3: 'Centrum Boxtel heeft tal van knelpunten'

FOTO ONDER: Afgelopen jaren is veel geld en energie gestoken in de uitvoering van plannen voor een bruisender centrum van Boxtel. In hoeverre die zijn geslaagd wordt momenteel uitgezocht door de Rekenkamercommissie. Dat lang niet iedereen tevreden is, bleek vrijdag tijdens een rondwandeling. (Foto: Albert Stolwijk).