De manifestatie Kunst op Stapel wordt zondag 17 mei geopend. In de Ossenwei staat dit opvallend kunstwerk. Zaterdag 16 mei starten de festiviteiten in park Stapelen om 12.30 uur, vanavond zijn er spetterende optredens in de Spiegeltent. (Foto: Peter de Koning).
De manifestatie Kunst op Stapel wordt zondag 17 mei geopend. In de Ossenwei staat dit opvallend kunstwerk. Zaterdag 16 mei starten de festiviteiten in park Stapelen om 12.30 uur, vanavond zijn er spetterende optredens in de Spiegeltent. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TIJD DRINGT VOOR ORGANISATIE KUNST OP STAPEL

'Geen locatie, geen kunstcontracten'

Er kan niks toegezegd worden, maar burgemeester Fons Naterop en Peter van de Wiel verwachten deze maand nog duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van kasteel Stapelen, zo meldde deze krant vorige week. En voor sommigen is dit maar goed ook: er kan niet gestart worden met de organisatie van evenementen als Kunst op Stapel vóórdat er duidelijkheid is over de locatie. ,We beginnen nu in tijdnood te raken", aldus Anja Heesen, voorzitter van Kunst Stichting Boxtel (KSB).

,,We willen Kunst op Stapel ook dit jaar graag door laten gaan, maar een voorbereidingstijd van drie maanden is erg krap", aldus Heesen. De organisatoren van de tweejaarlijkse expositie van beeldende kunst in de openlucht hebben goed contact met de wethouder, maar concrete antwoorden zijn er nog niet. ,,Er komt 'snel duidelijkheid', maar details hebben we niet." Ook pogingen om in direct contact te komen met de nieuwe kasteeleigenaar, vastgoedondernemer Xander van Mierlo uit Eindhoven, zijn tot op heden vruchteloos. ,,Dat vinden wij erg moeilijk. Je kunt geen tentoonstelling organiseren en contracten afsluiten met kunstenaars zonder zekerheid te hebben over de beschikbaarheid van het park."

Natuurlijk hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. ,,We hebben een volledig draaiboek klaarliggen van twee jaar geleden. Ook hebben we al contacten gelegd binnen ons netwerk met kunstenaars", legt Heesen uit. De tijd dringt. In 2017 toonden zestien kunstenaars hun werk, waarmee het park meer dan tienduizend bezoekers trok. Dat vergt een grote organisatie.

Hoewel Heesen niet concreet kan zijn over de precieze invulling, denkt de organisatie wel na over alternatieven. De schaal van de buitenexpositie zou bijvoorbeeld kleiner kunnen zijn. Ook heeft KSB nagedacht over andere locaties, maar niks is zo geschikt als het landgoed Stapelen: ,,Om kunstwerken in een ander openbaar park te verzekeren moet ons budget minstens twee keer zo groot worden. En natuurlijk is de uitstraling van Stapelen heel mooi: kunst samen met een stukje geschiedenis."

FOTO ONDER: Tijdens de eerste editie van Kunst op Stapel in 2015 stond dit opvallend kunstwerk in de Ossenwei aan de Prins Hendrikstraat. 'Opstaan is plaats vergaan' heet dit wonderlijke schip van Tim Hoefnagels uit Budel. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding