Leden van diverse politieke partijen en centrummanager Berry Dankers maakten met Arjen Witteveen een wandeling door het centrum en bespraken knelpunten met betrekking tot bereikbaarheid. (Foto: Albert Stolwijk).
Leden van diverse politieke partijen en centrummanager Berry Dankers maakten met Arjen Witteveen een wandeling door het centrum en bespraken knelpunten met betrekking tot bereikbaarheid. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ARJEN WITTEVEEN LEIDT POLITICI DOOR DORPSHART

'Centrum Boxtel heeft tal van knelpunten'

JAN HERMENS

Als 'betrokken Boxtelaar' maakte Arjen Witteveen vrijdagmiddag een rondgang door het centrum van zijn dorp. Hij had lokale politici uitgenodigd om met hem mee te lopen en knelpunten wat betreft bereikbaarheid en parkeren in ogenschouw te nemen.

Een gezelschap van zo'n tien deelnemers trok door het centrum; onder hen leden van de oppositiepartijen Balans en CDA, maar ook van coalitiepartijen als D66 en INbox. Fractielid Gerlof Roubos van Balans was een van hen. ,,De rijrichting naar de Markt blijft lastig. We stonden zo'n tien minuten bij de Croonpassage en in die tijd reden er zeker vier auto's via de verkeerde kant de Markt op. We grapten nog dat Arjen die auto's zeker van tevoren geregeld had", blikt hij terug.

Een ander probleem dat aan de orde kwam is de bevoorrading van de winkels. De venstertijden, van 06.00 tot 11.00 uur, zouden eigenlijk weer ingesteld moeten worden, vonden diverse deelnemers aan de rondgang. Leveranciers van verse producten mogen officieel niet meer dan vijftig meter met hun waren lopen om deze op de plaats van bestemming te krijgen. Dat geeft moeilijkheden, want vrachtwagens kunnen bij een aantal zaken niet meer voor de deur lossen.

Vera Brouns, fractievoorzitter van het CDA, vindt de bevoorrading van winkels een serieus probleem. ,,Wanneer het aanvoeren van verswaren of het legen van een vetput onmogelijk wordt gemaakt, is dat in feite broodroof. Ik denk overigens dat deze kwestie wel op te lossen is. We wachten nog even af of er inderdaad aan een oplossing wordt gewerkt, zo niet, dan ondernemen we actie."

DOORGESLAGEN

Mariëlle van Alphen, fractievoorzitter van Balans, spreekt van een enerverende middag. ,,Het was zeker zinvol om erbij te zijn. Venstertijden vormen een wezenlijk aandachtspunt, net als de bewegwijzering in de Clarissenstraat. Ik heb begrepen dat wethouder Eric van den Broek met de verkeersborden bezig is. Ook heeft de wethouder aangegeven met het kerkbestuur in gesprek te gaan."

Witteveen wilde met zijn wandeling de politiek te laten zien dat het centrum van Boxtel minder bereikbaar is dan het zou moeten zijn. En dat terwijl voor een bruisend dorpshart bereikbaarheid van groot belang is. De centrumbewoner en pandeigenaar: ,,Straten autoluw? Mee eens, geen probleem. Maar volgens mij zijn we nu aan het 'doorslaan'. Voor een winkel en/of de horeca heb je producten nodig én klanten. Daarom: op naar een open centrum."


Victor Vroomkoning

De van oorsprong Boxtelse dichter Victor Vroomkoning, pseudoniem voor Walter van de Laar, houdt tijdens de laatste dag van de Boekenweek op zaterdag 30 maart een presentatie ter ere van zijn tachtigste verjaardag. In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat presenteert hij de werken Tachtig en Intiem Bestaan. Dat laatste boek gaat over Vroomkoning en is geschreven door Riny Jans.