Afbeelding
Foto:

BOXTEL LANCEERT PLASROUTE-CAMPAGNE

Winkel van Petra ook open voor hoge nood

,,Ik heb een moeder van 85 die soms naar het toilet moet, maar dat mag niet overal", zegt winkelier Petra Essens van kledingzaak Dreamz aan de Molenstraat in Boxtel. ,,Maar ook jongeren hebben soms incontinentieproblemen, of moeders met kinderen hebben snel een wc nodig." Centrumbezoekers met hoge nood mogen gebruik maken van het kleine kamertje in de winkel.

Essens is een van de winkeliers die meedoet aan de HogeNood-campagne, een landelijk initiatief van diverse organisaties. Op www.waarkaniknaardewc.nl is alles te lezen over de actie. In Boxtel begon gisteren dus een campagne in de Molenstraat. ,,Acht of negen jaar terug is een plasroute door mij benoemd bij de gemeenteraad", vertelt gerontoloog Diny Stolvoort, in het verleden actief voor de Boxtelse Seniorenraad. Zij zet zich als specialist onder meer in voor goed ouderenbeleid in Boxtel. ,,Een grote groep senioren heeft continentieproblemen. Een aantal komt minder buiten de deur vanwege een tekort aan openbare wc's."

Niet alleen voor de ouderen een slechte ontwikkeling, vindt wethouder Eric van den Broek (SP), maar ook voor de handel geen goede zaak. ,,Hoe minder lang mensen in het centrum blijven, hoe minder omzet", aldus de wethouder. En senioren zijn juist een belangrijke doelgroep, meent centrummanager Berry Dankers: ,,Jongeren kopen steeds vaker online, terwijl juist ouderen de winkel opzoeken."

OPROEP

Een oproep door Van den Broek aan ondernemers volgt na vragen in de gemeenteraad, gesteld door partijen INbox en SP over een plasroute. Vijf ondernemers in de Rechterstraat, vijf aan de Markt en Dreamz in de Molenstraat stellen hun toiletruimte openbaar ter beschikking. Maar ook ondernemers in wijkcentra en in Liempde. Hetzelfde geldt voor alle publieke gebouwen.

Ondernemers die meedoen krijgen een sticker op hun deur. Er zijn twee soorten: één waar ook een invalidentoilet op staat en één voor reguliere wc's. Deze zijn gratis verkrijgbaar. Aanmelden kan via gemeente@boxtel.nl. Bovendien kunnen deelnemers een toiletvoorziening inschrijven via de HogeNood-app, verkrijgbaar in de Google Play Store.

FOTO BOVEN: Dankzij ondernemers als Petra Essens (links) van kledingzaak Dreamz kunnen centrumbezoekers in geval van hoge nood bij haar terecht. Samen met wethouder Eric van den Broek en gerontoloog Diny Stolvoort plakte zij hiervoor een sticker op haar gevel. (Foto: Pål Jansen).