Vier vrouwen toveren de Boléro van Maurice Ravel uit één instrument. Zij traden zaterdag op in de protestantse kerk. (Foto: Hans van Doorn).
Vier vrouwen toveren de Boléro van Maurice Ravel uit één instrument. Zij traden zaterdag op in de protestantse kerk. (Foto: Hans van Doorn). Hans van Doorn Fotografie

Acht handen spelen samen op één cello

Vier cellistes van het project Muziek aan Bed brachten zaterdag in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat een muzikaal en origineel programma in de serie Klassiek in de Kerken. Na een serieus begin met delen uit cellosuites van Bach en een bewerking van een dubbelconcert van Vivaldi begonnen de verrassingen.

In een compositie voor vierstemmig mannenkoor, de Hymn of the Cherubim van Tsjaikovski, vloeiden de vier celli samen in diepe, donkere tonen. ,,Ik vond het een prachtig concert", vertelt bezoekster Barbara Alting von Geusau. ,,Zo muzikaal en met zoveel vaart. En wat goed dat ze nu ook voor mensen met dementie spelen. Het is belangrijk hen te laten genieten van de muziek en herinneringen daaraan." Wat haar het meest trof? ,,De klanken van een tango van Piazzolla. En het hedendaagse werk van Sollima, heel origineel."

Muziek aan Bed brengt haar programma improviserend, de cellistes stemmen hun muziek af op het zieke kind in bed of de bewoner met dementie. Ook tijdens het concert keken de musici goed naar hun publiek en kozen voor hen stukken voor cello-vierhandig, die niet op het programma stonden. Zij bestegen als duo de speciale speelkruk en tokkelden en streken hun muziek uit het hoofd. Het publiek liet zich graag verrassen. Het klapstuk van het concert werd met enthousiasme ontvangen: de Boléro van Maurice Ravel voor vier cellistes op één cello, strijkend, tokkelend en tikkend op de klankkast.

Het volgende concert wordt verzorgd door Ensemble Odyssee, op zaterdag 18 mei. Ensemble Odyssee heeft als kernbezetting viool, blokfluit, hobo en klavecimbel. Het is een in Amsterdam gevestigd barokensemble dat zichzelf als één van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland ziet. De instrumentalisten houden de principes van de pioniers hoog, maar weten daarbij ook een eigen aanpak te vinden.


Lokale evemementen

Lid van Brabants Centrum en beslissen welke evenementen dit jaar extra ondersteuning verdienen? E-mail dan naar leden@brabantscentrum.nl. Wie de krant meeleest, maar toch mede wil bepalen welke vijf doelen in 2019 extra steun krijgen, kan voor nog geen 4,50 euro per maand lid worden. Dan steun je het doel van de stichting, verzorgt zij onafhankelijke journalistiek én kun je meestemmen.