Afbeelding
Foto: Patrick van Grinsven

INVESTEERDER KOOPT DE KEI IN GEMONDE

Huurwoningen in voormalig dorpshuis

JAN HERMENS

In voormalig dorpshuis De Kei in Gemonde komen zes sociale huurwoningen. Investeerder Ad van de Groenendaal uit Schijndel koopt het pand van het stichtingsbestuur. De koopovereenkomst wordt morgen, vrijdag 15 februari, getekend. Als alles meezit worden de woningen eind 2019 opgeleverd.

Het voormalige dorpshuis wordt verbouwd tot zes zogenaamde loftwoningen. De woningen op de begane grond zijn bedoeld voor ouderen. Op de verdieping komen appartementen voor jongere bewoners. In de informatiezuil die voor De Kei staat, zijn binnenkort de schetsen van de toekomstige woningen te zien.

Annemiek Schelle uit Gemonde maakt deel uit van stichting Dorpshuis De Kei. Zij vertelt hoe deze oplossing tot stand gekomen is: ,,Zoals bekend hebben we De Kei in januari vorig jaar moeten sluiten omdat de exploitatie financieel niet meer rond te krijgen was. De gemeente vroeg ons met een plan te komen. Architect Patrick van Grinsven heeft in dit in overleg met ons gemaakt. We hebben de tekeningen aan de gemeente gepresenteerd. Die was enthousiast, maar omdat er een maatschappelijke bestemming op het pand rust, stelde ze wel eisen aan de invulling."

KOPER

De volgende stap was het zoeken van een koper voor De Kei. ,,We hebben met meerdere partijen om de tafel gezeten, onder andere met Woonmeij, maar we kwamen niet tot elkaar. Een telefoontje naar Te koop Meierijstad leverde meer op. De eigenaar van dit bedrijf, Ad van de Groenendaal, toonde serieuze interesse en besloot het pand te kopen. Hij verbouwt het voormalige dorpshuis en realiseert er zes sociale huurwoningen. De verhuur loopt via zijn onderneming."

Dat er sociale huurwoningen komen, is een voorwaarde van de gemeente Sint-Michielsgestel. De huur daarvan mag niet hoger zijn dan de sociale huurgrens. In 2019 ligt deze grens op 720,42 euro.

BESTEMMING OPBRENGST

De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het dorp. Schelle: ,,Stichting Dorpshuis De Kei verdwijnt en daarvoor komt een nieuwe stichting in de plaats. Die beheert het geld. Het vloeit terug naar doelen en projecten in Gemonde, dat is zeker. Welke dat zijn, is nu nog niet duidelijk. Dat moet in de loop van de tijd blijken."

FOTO BOVEN: Artist impression van de buitenkant van De Kei. De voorzijde moet intact blijven omdat dit een cultuurhistorisch aanzicht is. (Illustratie: Stichting Dorpshuis De Kei).


Seniorencarnaval

Prinsenvereniging De Ploegers uit Liempde houdt zondag 24 februari haar traditionele seniorenmiddag in zaal Het Hof aan de Nieuwstraat. De gevarieerde middag vol cabaret, muziek, sketches en dans is gratis toegankelijk en begint om 13.30 uur. Een halfuur voor aanvang gaat de zaal open voor 55-plussers en mindervaliden.


Dansavond Gemonde

DJ Harry zorgt voor muziek tijdens de dansavond voor 45-plussers in zaal De Schuif, Dorpstraat 30 in Gemonde. Deze vindt plaats op zaterdag 16 februari en begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro. Harry draait walsen, tango's en andere muziek waar perfect op gedanst kan worden.

Snertconcerten

Muziek, kolderieke sketches en diverse tonpraters. Het vormen de beproefde ingrediƫnten voor het jaarlijkse Snertconcert van de Beyersland Kapel in Lennisheuvel. Vrijdag 22 en zaterdag 23 februari loopt de 37e editie van stapel in gemeenschapshuis Orion. Kaartjes Ơ 10 euro zijn te koop via www.beyerslandkapel.nl.