Bovenbouwleerlingen van De Spelelier zijn druk in de weer om hun uitvinding vorm te geven. Ze knutselen er lustig op los.
Bovenbouwleerlingen van De Spelelier zijn druk in de weer om hun uitvinding vorm te geven. Ze knutselen er lustig op los. Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN BASISSCHOOL DE SPELELIER TONEN UITVINDINGEN IN EXPOSITIE

'Da Vinci is cool, maar hij maakte niks af...'

RENS VAN DEN ELSEN

Een machine die alles voor je haalt, een vliegrobot of een chip die alles wat je ziet opslaat. Het zijn zomaar wat uitvindingen die bovenbouwleerlingen van De Spelelier hebben gedaan. Dat alles in het kader van het Leonardo Da Vinci-project dat de afgelopen weken op de Boxtelse basisschool werd gehouden. Morgen, vrijdag 15 februari, staan alle objecten tentoongesteld in de aula en de diverse lokalen.

Vijf weken lang zijn leerlingen uit alle klassen in de weer geweest met de beroemde Italiaanse uitvinder, schilder, filosoof en architect uit het einde van de 15e eeuw. Op de laatste dinsdag van de projectperiode zijn kinderen uit de hoogste groepen druk in de weer met tweedejaars leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum uit het kunst- en cultuurprofiel. Tafels liggen vol met tekeningen van vreemd ogende machines en objecten.

Zo zijn Milan van der Heijden (11), Dej van der Schoot (11) en Yinthe Steenbakkers (12) bezig met een speciale chip. Op papier ziet het er kleurrijk en interessant uit, maar als hen wordt gevraagd wat deze precies doet, blijkt het toch wat lastig om dat in woorden uit te leggen. ,,Het is eigenlijk een chip die je via een oordopje kunt dragen en die alles registreert wat je ogen zien", zegt Dej, die daarmee wat duidelijkheid schept. ,,De chip kun je er dan uithalen en al het materiaal overzetten op je computer, maar dat kan alleen de persoon doen van wie het apparaat is", voegt Milan toe.

Dat ze de afgelopen weken hebben mogen werken in het voetspoor van een van de grootste vrije geesten van de oude tijd, Da Vinci, vinden de drie jonge ontwerpers gaaf. Yinthe: ,,Da Vinci is cool, maar hij had wel wat meer af mogen maken!"

STAD VAN DE TOEKOMST

De inspiratie voor de ontwerpen waar de leerlingen aan werken komt van een bezoek aan MU Artspace, een museum op Strijp-S in Eindhoven. ,,De opdracht was om iets te maken dat zou passen in de stad van de toekomst", vertelt Pauline Verstraten, leraar in de bovenbouw. ,,Met Da Vinci in het achterhoofd moeten de leerlingen een prototype maken waarbij techniek en natuur samenkomen", vervolgt ze. De JRL-scholieren zijn aanwezig om de leerlingen van De Spelelier te helpen. ,,Zij zijn al een paar jaar verder en hebben dus een hoger denkniveau. Door ze samen te laten werken, willen we de denkprocessen tussen de twee groepen stimuleren en motiveren", aldus Verstraten.

STEAM

Deze manier van lesgeven past geheel in het zogenaamde Steam-traject dat de Boxtelse basisschool al enkele jaren volgt. Daarbij worden de boeken aan de kant gelegd en worden de kinderen gestimuleerd om zelf op onderzoek uit te gaan en vragen te stellen. ,,Als je vroeger naar een favoriet vak vroeg, kwam daar van alles uit, nu zeggen ze al snel Steam," legt Verstraten uit. Omdat Da Vinci zo veelzijdig was, werd hij de afgelopen weken schoolbreed gebruikt om de leerlingen te verwonderen en aan het denken te zetten. Zo zijn de kinderen in de onderbouw bezig geweest met printtechnieken en het ontstaan van bijvoorbeeld kleuren en hebben ze in de bovenbouw geleerd over natuur en techniek, onder meer door middel van gastlessen. ,,Ze leerden onder meer het verschil tussen lassen en solderen, maar kregen ook uitleg over biomimicry door Bas Sanders van Sanders Machinebouw in Liempde", vertelt Liesbeth Prinsen, directeur van de openbare basisschool aan de Dr. De Brouwerlaan.

COMPOSITIE

De afsluitende expositie in De Spelelier vindt morgen plaats van 14.00 tot 15.00 uur. Naast alle prototypes van de groepen 7 en 8, zijn ook de knutselprojecten van de andere klassen te zien. ,,Dat gaat van geschilderde Mona Lisa's tot kunstwerken van verschillende printtechnieken of timmerwerkjes, maar een groep heeft ook met onze muziekleraar zelf een melodie gecomponeerd. Die is vrijdag ook te beluisteren", aldus Prinsen. De directeur vertelt met hart en ziel over het project en de afsluiting daarvan. Ze geeft aan dat het allemaal erg mooi is wat er gemaakt is. ,,Maar uiteindelijk gaat het niet zozeer om het eindproduct, maar om de weg daar naartoe. Want daar ligt het leerproces", geeft ze aan.

Dat niet alle tentoongestelde projecten geheel klaar zullen zijn, is niet erg. Dat ligt in de lijn van Leonardo Da Vinci...

FOTO BOVEN: Ook de lagere klassen van de Boxtelse basisschool zijn vandaag creatief bezig geweest. Zij kregen begeleiding in hun timmerwerkjes. Die zijn morgen ook te zien tijdens de expositie. (Foto's: Peter de Koning).

Boxtel

Angela in Zapplive

Groep 8b van de Angelaschool uit Boxtel beleefde zaterdag een bijzondere dag. De leerlingen zaten op de tribune bij Zapplive. In het tv-programma kwamen enkele bekende influencers op bezoek, die vertelden over hun werk en hun goede doelen. Wie de uitzending op NPO3 heeft gemist, kan deze nog terugkijken via www.zapp.nl/zapplive.


Afbeelding