Platform Selissen: liever fietsstraat Baanderherenweg

HENK VAN WEERT

Het pleidooi van de SP-fractie in de Boxtelse gemeenteraad om gescheiden fietspaden aan te leggen langs de Baanderenherenweg, ziet Platform Selissen niet zo zitten. Het wijkorgaan zou liever zien dat de rijbaan tussen rotonde Den Tijber en de Van Beekstraat wordt ingericht als fietsstraat: dus als plek waar auto's te gast zijn.

De Boxtelse socialisten schreven vorige week een brief naar het college van B en W. Daarin stelden zij voor een deel van de brede trottoirs langs de Baanderenherenweg op te offeren ten behoeve van gescheiden fietspaden. Dat deed de SP naar eigen zeggen na geluiden uit de wijk over verkeersonveiligheid.

Voorzitter Jan Pennings van het wijkorgaan vindt het raar dat de fractie niet eerst even informeerde hoe zijn organisatie erover denkt. ,,We hebben een paar maanden geleden met wijkwethouder Herman van Wanrooij, wijkmakelaar Werner van der Velden en enkele ambtenaren ter plekke een rondgang gemaakt en daarbij de onvolkomenheden aangekaart. We hebben er vertrouwen in dat die ook daadwerkelijk aangepakt worden", meldde Pennings deze week. Het wijkorgaan is voorstander van een fietsstraat op deze plek.

Het SP-voorstel ziet Platform Selissen dan ook niet zitten. Pennings: ,,De trottoirs zijn weliswaar breed en dat is maar goed ook. Want de uitrit van bijvoorbeeld de parkeergarage van appartementencomplex Banier is erg onoverzichtelijk. Daar is ruimte nodig om uit te wijken."

Pennings heeft meer klachten dan alleen de onveilige fietsstroken. De hemelwaterafvoer deugt volgens hem niet en diverse hellingen tussen stoep en rijbaan zijn te steil voor mensen met een rollator of rolstoel. Dat de SP busjes van pakketdiensten van de brede trottoirs wil weren, ziet het Platform Selissen ook niet zitten. ,,Als ze op de rijbaan stoppen om bestellingen af te leveren, kan er helemaal niemand meer door...", aldus de voorzitter.

Zo'n vijftien jaar geleden werd de Baanderenherenweg opnieuw ingericht. Toen is ervoor gekozen om in de middenberm auto's te parkeren. Al met al is de hele inrichting van de weg in de ogen van het wijkorgaan niet ideaal. ,,Met de kennis van nu zou het destijds anders zijn gedaan, is mijn stellige overtuiging."


Fietsstroken Selissenwal

In het artikel in BC van 7 februari met de titel 'SP wil liefst aparte fietsstroken' (over de verkeerssituatie op de Baanderherenweg – red.) wordt geschreven dat de Fietsersbond aan de wethouder voorstelt een bord te plaatsen om de automobilist er op te wijzen voldoende afstand te bewaren. In het volledige artikel dat wij aan de wethouder stuurden, stellen wij dat een shared-space-constructie à la fietsstraat niet werkt omdat er te veel auto's rijden. Een knip bij Baandervrouwenlaan zou dat probleem oplossen, maar daar is geen steun (meer) voor.

Dat waarschuwingsbord is door ons voorgesteld om automobilisten in het algemeen duidelijk te maken dat er voldoende afstand tussen automobilist en fietser nodig is (met verwijzing naar de Belgische afstandsmaat van één meter). Niet voor niets spreken de Belgen van 'moordstrookjes': je wordt er nog niet direct doodgereden, maar je staat wel doodsangsten uit.

Vraag maar eens na op een bijeenkomst van KBO. Verontwaardiging alom bij de KBO-senioren. Dit heeft alles te maken met de nodige schrik- en slingerruimte. Op hogere leeftijd speelt dat een grotere rol. Ook als de automobilist netjes achter de fietser blijft, houdt de fietser daar een opgejaagd gevoel van over.

Wij vinden het standpunt van SP een mogelijke oplossing, maar wel met een kanttekening. Met name binnen de kom luidt ons motto 'meer ruimte voor fietsers en voetgangers'. De voorgestelde fietspaden gaan ten koste van de voetgangersruimte terwijl het probleem bij de te ruime parkeerbreedte voor de auto ligt. De SP preekt van 'gescheiden fietspaden' en dat is de enige juiste term.

Zie volledig artikel op onze site: https://boxtel.fietsersbond.nl/2018/11/01/fietsstraat-baanderheerenweg/.

        PIERRE VAN DEN OORD

        Fietsersbond – afdeling Boxtel