Het verhoogde deel in onder meer de Kerkstraat waarop Mario Knoops (links) en Louis van de Wiel van burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde staan, is bedoeld voor kwetsbare voetgangers. (Foto: Pål Jansen).
Het verhoogde deel in onder meer de Kerkstraat waarop Mario Knoops (links) en Louis van de Wiel van burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde staan, is bedoeld voor kwetsbare voetgangers. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

BURGERINITIATIEF VRAAGT AANDACHT VOOR FOUTIEF PARKEREN

'Auto's belemmeren de rolstoelpaden'

PÅL JANSEN

Enkele straten die opgeknapt worden in het kader van het project Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) worden inmiddels al gebruikt. Maar nog niet altijd op de juiste wijze, zien Mario Knoops en Louis van de Wiel van het burgerinitiatief: de voorbije weken werden diverse auto's op de voetpaden geparkeerd.

,,Toch jammer dat we de straten opgeknapt hebben voor rolstoelgebruikers en dat mensen er hun auto op parkeren. Dan hebben die paden natuurlijk ook geen nut meer", zegt Van de Wiel.

Het duo zag afgelopen weekeinde met name tijdens de zittingsavonden in zaal Het Hof dat mensen hun auto in de Kerkstraat verkeerd parkeerden: aan beide kanten van de straat, terwijl één zijde juist vernieuwd is voor rolstoelgebruikers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers. Knoops: ,,We willen er aandacht voor vragen, onder meer via Brabants Centrum. Maar ook door in een persoonlijk schrijven te vragen om rekening te houden met de nieuwe paden. Mocht het daarna nog voorkomen, dan hebben we de gemeente gevraagd te handhaven."

Ondanks deze 'kinderziekte' verloopt het opknappen van de straten voortvarend. De vorst zorgde voor een kleine vertraging in de Kerkstraat, en ook de werkzaamheden op de Roderweg lagen noodgedwongen twee weken stil, maar dat 'valt allemaal te overzien', aldus Knoops.

EERSTE CLUSTER

Het einde van het eerste cluster 'Liempde-west' is in zicht. Daarbij horen de Kerkstraat-Oranjestraat, Oude Dijk en de Hogenbergseweg. Maar ook de Nieuwe Erven; die wordt later aangepakt. De riolering moet gelijktijdig vergroot worden omdat beter grote hoeveelheden neerslag op te kunnen vangen. Een planning daarvoor moet nog worden vastgesteld.

Het tweede deel van RVL is in aantocht. In maart is er een inspreekavond in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Datum wordt later bekendgemaakt.