Afbeelding
Foto: Maarten Melis

BALANS WIL DUIDELIJKHEID OVER SAMENWERKING OP DKA


'Waar blijft contract met 't Collectief?'

PÅL JANSEN

Er blijft een 'waas hangen' over het dossier De Kleine Aarde en 't Collectief, een samenwerkingsverband van verschillende partijen die het terrein aan het Klaverblad moeten herontwikkelen. Dat vindt politieke partij Balans. ,,Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder zonder dat er sprake is van een contract tussen de gemeente Boxtel en 't Collectief", schrijft de raadsfractie aan het college van B en W.

Balans stelt een reeks kritische vragen aan het college in relatie tot 't Collectief. Zo vraagt de partij zich af hoe lang het college nog een 'loopje laat nemen' net zich en tot wanneer zij accepteert dat de 'invloed en de regie weg is'.

Bijna drie jaar geleden stemde de Boxtelse gemeenteraad in met het oprichten van een samenwerkingsverband met daarin diverse organisaties. In 2018 werd hiervoor tevens stichting De Kleine Aarde opgericht. Dit consortium met daarin bouwbedrijf Heijmans, Helicon Opleidingen, recycler Maris Projects, SintLucas, Summa College, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph kreeg een jaar geleden al drie ton uit het Legaat van Cooth voor het opknappen van het bezoekerscentrum en het bouwen van een veldschuur. Daarin moest een 'passende leer-werkomgeving' komen, zei wethouder Marusjka Lestrade daarover in de krant van 1 februari 2018.

Voor dit 'innovatieve kenniscentrum' waar onderwijs en ondernemers samen moeten werken, ontving 't Collectief tevens 200.000 euro van het ministerie Economische Zaken en Klimaat.

Volgens Balans heeft de gemeente zelf vastgesteld dat geld uit het legaat van Cooth alleen verstrekt kan worden als er geen overheidsfinanciering mogelijk is. Daarom wil de partij weten van B en W hoe het kan dat er zowel een bijdrage uit het Legaat als een subsidie is verstrekt.

DUIDELIJKHEID

Er is vooral duidelijkheid nodig over de organisatie, vindt Balans. Ook de partij wil weten hoe het staat met de geplande appartementen. ,,Door te weinig actieve communicatie vanuit het college richting de raad en omwonenden blijft er een waas hangen over dit dossier, waarbij het college dit prima lijkt te vinden en dat stoort ons", aldus de fractie.

De partij vraagt tevens naar het huurbedrag dat 't Collectief terug moet betalen. Tijdens het begrotingsdebat op 30 oktober werd duidelijk dat de stichting nog geen huur had betaald voor het terrein dat zij sinds 2017 in gebruik heeft. Dit kwam omdat de gemeente nog geen factuur had verzonden. Inmiddels is die op de post gedaan en moet er een huurbedrag van 40.000 euro worden overgemaakt over 2017 en 2018.


BUURTBEWONERS ERGEREN ZICH AAN AUTOPARKEREN

SP: Gaardenbuurt eerder aanpakken

JAN HERMENS

Uit de enquête die de SP Boxtel in het oude deel van Oost heeft gehouden, blijkt een grote buurtergernis: het parkeren in de Gaardenbuurt.

,,Voor veel bewoners is het vaak moeilijk om een plekje te vinden waar ze hun auto kwijt kunnen. Met als gevolg dat auto's geparkeerd worden op stoepen of voor een afrit die bedoeld is voor scootmobielen, hetgeen ook weer de nodige ergernis opwekt", aldus fractievoorzitter Dave van de Ven. De gemeente is bekend met het probleem, zo blijkt uit de begroting.

In de Gaardenwijk is sprake van een inefficiënte indeling van de parkeerterreinen. Er is een studie nodig naar de herinrichting van de Gaardenwijken in Oost. Een operatie die meer omvat dan alleen de parkeerterreinen. Tijdens het onderzoek komen wellicht verbetermogelijkheden aan het licht en kunnen de klachten over het parkeren worden teruggedrongen. Die studie staat echter pas gepland in 2022. Het hiervoor benodigde bedrag bedraagt 15.000 euro. Aan de hand van de onderzoekresultaten volgen maatregelen.

'DUURT VEEL TE LANG'

Van de Ven: ,,Het is mooi dat er een studie aangekondigd wordt, maar 2022 is veel te laat. Op zijn vroegst vindt de herinrichting van de parkeerterreinen dan in de loop van 2022 of 2023 plaats, dus pas over vier of vijf jaar. Dat duurt ons en de bewoners veel te lang. Daarom pleiten wij ervoor om de herinrichting van de Gaardenbuurt een paar jaar naar voren te halen en de studie dit jaar nog te verrichten zodat de herinrichting nog dit jaar of volgend jaar kan plaatsvinden." De fractie heeft het college van B en W gevraagd dit project eerder op te pakken.

FOTO ONDER: Parkeerplaats bij de Hazelaarsgaard in Boxtel-Oost. Er zijn nog een paar plekken vrij. (Foto: Henk van Weert).

Parkeren
Parkeren