Afbeelding
Foto: Sander van Gils

BRABANT WATER WIL LEIDINGSTELSEL VERNIEUWEN

Koppel verandert in een bruine rivier

JAN HERMENS

De Koppel in het centrum van Boxtel werd zondagmiddag afgesloten nadat een waterleiding was gesprongen. De hele straat stond snel blank en veranderde in een bruine beek.

Naast medewerkers van de gemeente kwamen ook technici van Brabant Water ter plaatse om het lek te dichten. De weg werd afgesloten omdat het gevaar van verzakking van straatklinkers aanwezig was.

Omwonenden hadden tijdelijk geen water, of er kwamen slechts bruine druppels uit de kraan. Wie zonder water zat, kon dit tappen nabij de Vicaris van Alphenlaan. Wim Harmeling woont aan de Koppel en vertelt: ,,Ik stond onder de douche, had mijn haren net ingezeept toen het water wegviel. Ik heb me afgedroogd en ben beneden gaan kijken. Ik zag wat water deze kant op komen. Meer heb ik er niet van meegekregen, want ik moest weg en kwam pas rond kwart over zes terug. Toen was de lekkage verholpen. Mijn zoon was thuis, hij had de beschikking over een paar flesjes water en kon dus gewoon koffie zetten."

Femke Verleg van Brabant Water meldt: ,,De storing duurde van ongeveer een tot zes uur. Er is geen directe oorzaak voor de breuk aan te wijzen. De leiding is zondag ter plekke gerepareerd. De leidingen in deze buurt staan op de planning om dit jaar te worden vernieuwd. Bewoners worden hier uiteraard te zijner tijd nog over geïnformeerd."

FOTO BOVEN: De Koppel stond zondagmiddag helemaal blank door een gesprongen waterleiding. Rond zes uur was de storing verholpen. (Foto: Sander van Gils).


BOOM BIJ KANTOOR RABOBANK STATIONSSTRAAT IS KAPRIJP

Christusdoorns vervangen monumentale esdoorn

De monumentale esdoorn in de Stationsstraat ter hoogte van de Rabobank gaat waarschijnlijk begin april tegen de vlakte. De boom wordt vervangen door drie valse christusdoorns, mede op advies van stichting Toekomst Stationsstraat, zo laat een woordvoerder van de gemeente Boxtel weten.

PÅL JANSEN

De majestueuze reus is al enkele jaren aangetast door de echte tonderzwam. De esdoorn stond al in 2017 op de nominatie om gekapt te worden, maar in mei van dat jaar bleek volgens een ambtenaar van de gemeente dat de boom niet zo ziek was als gedacht. Deze zou nog wel 'tien jaar' mee kunnen. Een verkeerde inschatting, zo bleek. Inmiddels is veel van het hout verdwenen door rot en dreigt er een groot risico dat de boom afbreekt.

De gemeente wil drie valse christusdoorns plaatsen op de locatie waar nu de monumentale boom staat. ,,Dit is afgestemd met Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) die nauw betrokken is bij het herinrichtingsplan van de winkelpromenade", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vorig jaar ontving STS 50.000 euro subsidie om met een herinrichtingsplan te komen voor de straat en om activiteiten of elementen te ontplooien 'die de sociale samenhang verbeteren'.

Tijdens de uitvoering van het ophanden zijnde herinrichtingsplan zullen de bomen geplant worden.

FOTO ONDER: De monumentale esdoorn in de Stationsstraat voor de Rabobank is kaprijp. (Foto: Henk van Weert).


Geschiedkundige rondleiding door Museum Boxtel

Na het succes in 2018 programmeert MuBo ook dit jaar rondleidingen op vaste zaterdagen over de geschiedenis van Boxtel. De ervaren gidsen Ben Ophof en Joop Schuller verzorgen de excursies beurtelings. Historicus Willem Wittenberg werkt er eveneens aan mee.

De eerste rondleiding van dit jaar is zaterdag 16 februari om 14.00 uur. De wandeling door het museum is inhoudelijk gebaseerd op de canon van Boxtel. Die vertelt de geschiedenis van het dorp vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's.

Elke tour start in de MuBo-ontvangstruimte met een korte introductie over die canon. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal. Als het weer het toelaat gaat de wandeling ook langs de vroegere Heilig Hartkerk, het voormalige klooster Sint-Ursula en de Angelaschool.

Het programma duurt circa anderhalf uur. De kosten bedragen vijf euro per persoon. Voor de rondleiding kan men zich van tevoren aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16 04 18 98.

Politie

Ongeval Keulsebaan

Op de rotonde Everbos in Boxtel, waar de Parallelweg Zuid aansluit op de Keulsebaan, vond vorige week donderdag vlak voor middernacht een verkeersongeval plaats. Een bestelauto botste achterop een stilstaande personenauto. Ambulancemedewerkers hebben zich over beide bestuurders ontfermd. De betrokkenen waren twee mannen uit Boxtel van 23 en 19 jaar oud. Zij bleven ongedeerd. De beschadigde voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Afbeelding