Cindy van den Aker staat hier op het Sennaya Plein in Sint-Petersburg. Daar volgt ze enkele vakken die aansluiten bij haar studie sociologie. (Eigen foto).
Cindy van den Aker staat hier op het Sennaya Plein in Sint-Petersburg. Daar volgt ze enkele vakken die aansluiten bij haar studie sociologie. (Eigen foto). Foto: Cindy vd Aker

CINDY VAN DEN AKER UIT ESCH STUDEERT IN SINT-PETERSBURG

'Maak geen grappen over communisme'

RENS VAN DEN ELSEN

Waar veel studenten bij een buitenlandse studie kiezen voor landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk of Spanje, wilde Cindy van den Aker juist graag naar Rusland. De 22-jarige Essche studeert voor een half jaar aan de universiteit van Sint-Petersburg. Gewoon omdat het kan, want voor de studiepunten hoeft ze het niet te doen.

Op de middelbare school vond Cindy de lessen over de Koude Oorlog en het communisme altijd erg interessant. Ze wijdde haar profielwerkstuk aan de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. ,,Een paar dagen nadat we daarmee van start gingen, stortte MH17 neer. Het werd een erg interessante periode die mijn interesse in de Russische cultuur nog meer aanwakkerde", vertelt Cindy enthousiast vanuit de tweede grootste stad van het land.

In Nederland studeert ze sociologie aan de universiteit van Tilburg, waar ze na de zomervakantie aan haar vierde jaar is begonnen. ,,Het grappige is dat ik hier in Rusland niet eens een minor volg, maar gewoon wat extra vakken, puur uit nieuwsgierigheid. Het enige waar ik aan moet voldoen is het behalen van 24 studiepunten als ik in juli terugkom", aldus de Essche student.

Ze geeft aan dat het leven in Sint-Petersburg eigenlijk niet zo heel veel verschilt met thuis. ,,Rusland is heel dichtbij, maar toch ook weer niet. De mengelmoes van Europa en Azië, maak de cultuur hier zo interessant", vertelt Cindy.

JUICY

Op de universiteit waar ze voor een half jaar verblijft, volgt ze vakken als US-History, krijgt ze taalles en spijkert ze haar kennis van politicologie en Human Rights bij. ,,Vooral de geschiedenis van de Verenigde Staten vind ik interessant, zeker gezien vanuit het oogpunt van de Russen, gelet op de spanningen tussen de twee grootmachten. Het blijft echter allemaal vrij neutraal, maar misschien komen die juicy verhalen die niet overeen komen met die van 'ons', nog wel", grinnikt ze.

Met een buddy leert ze ook de lokale omgeving en de cultuur van het voormalige Oostblokland kennen. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, laat Cindy weten: ,,Zo zaten we laatst in een restaurant, waar ik een grapje maakte over het communisme. Dat viel niet in goede aarde en hij raadde mij af om daar openlijk de spot mee te drijven."

De komende maanden stort ze zich helemaal op de Russische cultuur. ,,Ik ben echt benieuwd hoe mensen hier leven. Binnenkort brengen we een bezoek aan Moskou en Moermansk, dan zie ik hopelijk nog meer van het land", vertelt ze.

Wat ze met de opgedane kennis later gaat doen, weet Cindy nog niet. ,,Sociologie is erg breed en ik vind veel leuk. Maar mijn interesse ligt nu bij sociale zaken, werkgelegenheid en gezondheid. Eerst ga ik echter mijn master halen, daarna zie ik wel waar ik terecht kom."

Vooralsnog geniet ze dus van haar tijd in het voormalige Leningrad. ,,Ik mis mijn familie en vrienden soms wel en ook carnaval of activiteiten met de studentenvereniging moet ik nu overslaan, maar er is hier nog zoveel dat ik van mijn lijstje wil strepen. Ik zit hier wel goed!"