RAAD BOXTEL BESPREEKT KADERNOTA


Provincie wil vooralsnog niet bijspringen voor tekort WSD

HENK VAN WEERT

De provincie Noord-Brabant heeft de voorbije jaren een weerstandsvermogen opgebouwd voor de sociale werkvoorziening. Toch zijn Gedeputeerde Staten (GS) vooralsnog niet van zins om de beurs te trekken om de verwachte tekorten bij sociaal werkbedrijf WSD in Boxtel af te dekken. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van coalitiepartij Combinatie95.

Het tekort van 1,3 miljoen euro dat het in Boxtel gevestigde regionale werkbedrijf WSD na 2020 verwacht, wordt vooral veroorzaakt door door de dalende vergoeding per arbeidsplaats van het Rijk. Legde Den Haag in 2012 nog bijna 28.000 mille bij, in 2020 zal dit zijn teruggelopen naar 22.900 euro, zo is de verwachting.

De gemeenteraad van Boxtel bespreekt dinsdag 19 februari de kadernota waarin WSD-directeur Jan Simons in november vorig jaar waarschuwde voor toekomstige tekorten. Net als de andere gemeenten in de Brabantse stedendriehoek die zijn aangesloten, is Boxtel gevraagd in de buidel tasten om de tekorten aan te zuiveren. Tot en met 2020 kan het werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de tekorten zelf opvangen.

In een brief aan burgemeester en wethouders stelde Combinatie95 vorige maand vragen over de extra bijdrage die opgehoest moet worden. Vorige week antwoordde het dagelijks bestuur van de gemeente dat de rek eruit is bij het werkbedrijf. Dat heeft de afgelopen jaren voor zeven miljoen euro bezuinigd. Combinatie95 stelde voor om gezamenlijk als deelnemende WSD-gemeenten bij de provincie aan te kloppen voor een financiële bijdrage. Maar GS hebben laten weten dat het door haar opgebouwde weerstandsvermogen met betrekking tot sociale werkvoorziening niet is bedoeld voor structurele tekorten van bedrijven als WSD. Daarover vinden echter nog gesprekken plaats.

AGRIFOOD EN PHS

De bespreking van de WSD-kadernota door de gemeenteraad duurt dinsdag een halfuur en begint om 19.30 uur. De vergadering in de oude raadzaal is openbaar. Bezoekers dienen zich om 19.15 uur te melden in werkcafé De Link aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Gelijktijdig begint in de (nieuwe) raadzaal een vergadering over de regionale samenwerking binnen Agrifood Capital. Daarvoor wordt vanaf 19.30 uur ruim een uur de tijd genomen. Aansluitend worden de fracties vanaf 20.45 uur bijgepraat over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.