ID Boxtel helpt ondernemers met duurzame ideeën

HENK VAN WEERT

Ondernemers in Boxtel met ideeën om hun bedrijf duurzamer te maken, kunnen bij het gemeentebestuur aankloppen voor hulp. Het college van B en W trekt daarvoor structureel 50.000 euro uit, los van inzet door ambtenaren. Het geld is beschikbaar gekomen na de opheffing van het herstructureringsfonds dat Boxtel zeven jaar geleden in het leven riep in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

Het fonds werd ooit gevormd om een kwaliteitsslag te maken op bedrijventerrein Ladonk. Er werd echter nauwelijks gebruik van gemaakt en daarom werd vorig jaar besloten het potje op te heffen en te zoeken naar een alternatief dat beter aansluit bij de lokale behoefte. De gemeente start daarom nu met ID Boxtel. ,,We roepen ondernemers op om met duurzame ideeën op de proppen te komen. Daarbij kan het gaan om de bouw en inrichting van bedrijfspanden. Maar ook initiatieven op gebied van sociale duurzaamheid, bijvoorbeeld door inzet van mensen met een beperking, komen in aanmerking voor een bijdrage", aldus wethouder Eric van den Broek. ,,De gemeente denkt met de werkgevers mee om hun ideeën tot wasdom te laten komen en we proberen meerdere partijen met elkaar in verbinding te brengen."

STUURGROEP BEOORDEELT

Aanvragen voor een financiële tegemoetkoming uit ID Boxtel worden beoordeeld door een stuurgroep die wordt gevormd door ondernemers. Bijdragen worden volgens Van den Broek verstrekt als een zogeheten koppelsubsidie. Dat betekent dat ondernemers zelf de helft van de kosten voor hun rekening dienen te nemen. De andere helft betaalt de gemeente.

,,Mensen hebben vaak goede ideeën, maar weten lang niet altijd hoe ze het moeten aanpakken om die uit te voeren. Dat hoorde ik ook tijdens de rondgang die ik momenteel met Ruben van der Hoeven (accountmanager bedrijven van de gemeente Boxtel - red.) maak", aldus de wethouder.