Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

HERRIE OP DE LIEMTSE PRAIRIE: ZITTINGSAVOND STIJGT NAAR HOOG NIVEAU

Publiek krijgt kramp in de kaken van het lachen

De drie uitverkochte zittingsavonden in Ploegerspaleis Het Hof in Liempde kunnen de boeken in als geslaagd, hilarisch én professioneel. In rap tempo werd het publiek afgelopen weekend getrakteerd op veertien smakelijke acts die gelinkt waren aan het thema: 'Herrie op de Liemtse Prairie'.

JOLEEN VAN ROOIJ

Met muzikale omlijsting van hofkapel De Kromploegers, een mooi uitgelicht podium, goed geluid en prachtige decorstukken kreeg het publiek waar het voor gekomen was; een heerlijk avondje lachen en genieten.
Tijdens dit Liempds 'opwarmertje' voor de carnavalsperiode werden talloze bekende inwoners op ludieke wijze op de hak genomen. Harrie en Theo van de Loo vormden het komisch duo Schele Japie en Snelle Jelle dat tot in het hiernamaals met elkaar duelleerde, zowel in woord als gebaar. Deze strijdende mannen vormden met meerdere optredens de rode draad tijdens de avond.

Familie Martens and Friend kropen tot driemaal toe in de huid van de Daltons uit de stripverhalen van Lucky Luke. Zonder woorden, maar met expressieve mimiek en goed samenspel kregen ook zij de lachers op hun hand. Ze ontsnapten op komische wijze uit de gevangenis, bliezen de bank op en verdwenen vervolgens weer achter de tralies. Joris, Stan en Rick brachten het grappige stuk Vaneiges dat zich in de saloon afspeelde. Met onverwachte plotwendingen en creatief tekstgebruik werd de bezoeker menigmaal op het verkeerde been gezet. De Liempdse kastelein Ad Schelle speelde de ietwat onderdanige echtgenoot van de bazige 'Dolly Pardon'. In hun dorpswinkel roddelden zij er samen lustig op los. Menig Liempdenaar ging over de tong en hierbij nam de winkelier niet bepaald een blad voor de mond. Deze scène eindigde met een lied: '...dat mensen d'r eige blijven, dat maakt Liempde uniek!'

TOPSTUK

Paul Saris maakte dit jaar wederom alle verwachtingen waar. Liempde hoorde hem voor het eerst zingen en dat smaakte beslist naar meer. Met zijn warme stemgeluid, Amerikaanse accent en een aangepaste tekst, bracht hij samen met De Kromploegers een eerbetoon aan voormalig sheriff van Liempde; politieagent Jac de Graaf. Saris tekende ook voor een werkelijk kostelijke scène waarin bekende Liempdenaren allen een glansrol vertolkten. In een meeslepend verhaal vertelde Saris over de laatste, allerbeste 'Willy Ball Buffalo Meatballs'. Hierbij refereerde hij aan de verkoop van de slagerij van Willy Beerens, die het publiek verraste met een zeer komische rol in dit stuk.

BAKX EN SARIS IMPONEREN

Saris ging op zoek naar de allerlaatste Triple B meatballs en schroomde hierbij niet iedereen om te leggen die hem in de weg stond. Tot grote hilariteit van het publiek verschenen hierop uitvaartonderneemsters Willemijn Bakx en Carla Saris op de planken om zich gretig te ontfermen over de 'doden'. Een rol die zij beiden met verve vertolkten. De vernuftige teksten die door Saris enorm knap aan elkaar geschreven waren, vormden een bron van vermaak en bezorgden menigeen pijnlijke kaken van het lachen. Op het moment dat Saris zelf onder schot werd genomen met een jachtgeweer, bleek er geen loop aan het wapen te zitten. Hierop zei Saris: ,,Where is de buis? Buis is weg, hij is naar Easterwood!"

HOFKAPEL

Hofkapel De Kromploegers oogstte veel lof als Spaghetti Western Orchestra . In de Saloon op Stelten toonde het blaasorkest een knap staaltje acteerwerk en choreografie. In haast Matrix-achtige bewegingen werd in slow motion een hilarisch 'muzikale aanslag' uitgebeeld. Ruud en Mitch zochten in de Liemtse prairie naar een nieuw stamhoofd. Zittend bij het kampvuur maakten zij in een vloeiend en uiterst grappige dialoog het publiek deelgenoot van hun zoektocht, waarbij menig kandidaat door hen besproken en vervolgens afgewezen werd. Het stuk stond als een huis en kon rekenen op luid applaus uit de zaal. Arthur Brands kwam met een sterke buut als 'Willem Holveter'.

Kort samengevat: de zittingsavond van prinsenvereniging De Ploegers was een staaltje vermaak van de bovenste plank. Gevarieerd, sprankelend en vol humor. En nu op naar carnaval.

FOTO LINKSBOVEN: Ad Schelle en Loes van Leeuwen verbeeldden 'Dolly Pardon' en haar echtgenoot. Pardon had de spreekwoordelijke broek aan. (Foto's: Hans van Doorn).

FOTO RECHTSBOVEN: Al staat de wereld op zijn kop, ik blaas gewoon door.

Liempde

Troubadour

De Liempdse troubadour Jan van der Heijden is zondag 17 februari te gast in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde. Vanaf 14.30 uur zingt hij er tal van liedjes in onvervalst Brabants dialect. Eigen nummers, veelal over alledaagse dingen, maar ook covers. De toegang is gratis.

Slagwerkexamen

De slagwerkers Teun Bressers (15) en Dominique van Laarhoven (16) van fanfare Concordia leggen zondag 24 februari hun D-examen af. Dat gebeurt tijdens een concert in sociaal-cultureel centrum De Serenade in Liempde aan Oude Dijk 117. Het optreden start om 10.30 uur en duurt twee uur. Het D-examen is voorbehouden aan zeer gevorderde amateur-muzikanten.

Afbeelding