Nederland,  Eindhoven, lancering van Goud van Brabant met Lucas de Man, Henri Swinkels en de winnaars van de inzendingen.
Nederland, Eindhoven, lancering van Goud van Brabant met Lucas de Man, Henri Swinkels en de winnaars van de inzendingen. Foto: Marc Bolsius

STICHTING NIEUWE HELDEN ZOEKT GOUD

Brabantse verhalen van vroeger op tv en online

Voor het televisieprogramma Goud van Brabant zoeken stichting Nieuwe Helden en Erfgoed Brabant creatieve talenten uit verschillende disciplines. De bedoeling is dat zij een verhaal uit het rijke Brabantse verleden verbeelden.

Goud van Brabant is een programma dat komend najaar online en bij Omroep Brabant te zien is. Het is de bedoeling dat in het programma verhalen van vroeger tot leven komen. Niet alleen grote verhalen, maar juist ook de kleine, persoonlijke geschiedenissen. De maker bepaalt de vorm: een videoclip, fictie, film, animatie, documentaire, fotoreportage, theaterstuk of andere vorm van kunst. Het is wel de bedoeling dat de uitwerking uiteindelijk op film gezet wordt. Al deze verhalen geven een beeld van de Brabantse geschiedenis dat afwijkt van dat van de lesboekjes, waarin vooral de bekende jaartallen en grote gebeurtenissen aandacht krijgen.

IDEE

De bedenkers van de meest aansprekende plannen ontvangen duizend euro en begeleiding van een coach om het concept werkelijkheid te laten worden. Tevens krijgen zij toegang tot gerenommeerde instellingen en organisaties voor het lenen van kostuums, props of een locatie. Al deze producties worden online getoond en op brabantserfgoed.nl bewaard. Een professionele jury kiest tien inzendingen die in het tv-programma Goud van Brabant te zien zijn. En als kers op de taart wint de maker van de beste productie drieduizend euro voor een nieuw creatief project naar keuze.

INZENDEN

De ideeën moeten voor 31 maart binnen zijn. Meer informatie over het inzenden is te vinden op www.goudvanbrabant.nl. Goud van Brabant wordt in opdracht van provincie Noord-Brabant en Omroep Brabant uitgevoerd door Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met Erfgoed Brabant.

FOTO ONDER: Een deel van de creatieve talenten die in 2018 hebben meegewerkt aan Goud van Brabant. (Foto: Marc Bolsius).


Liefdesliedjes

De wekelijkse carillonbespeling vanaf de Boxtelse Sint-Petrustoren staat morgen, vrijdag 15 februari, de dag na Valentijnsdag, in het teken van de liefde. Beiaardier Tommy van Doorn brengt tussen 11.00 en 12.00 uur 'love-songs' ten gehore.