Afbeelding
Foto:

GEMEENTEN LEASEN ELEKTRISCHE FIETSEN

Op de fiets van Boxtel naar Sint-Michielsgestel

Jan Hermens

,,Op de terugweg houden we een wedstrijdje", grappen de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel en communicatiemedewerkster Evy. Ze rijden allebei op een fonkelnieuwe elektrische fiets. De gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben in het kader van duurzaamheid tien e-bikes geleased.

Ook Bart van de Hulsbeek, wethouder in Sint-Michielsgestel, zit op een elektrisch rijwiel. De stalen rossen lijken op elkaar als zwarte labradors uit hetzelfde nest. Dat is niet toevallig, want de gemeenten hebben ervoor gekozen tien elektrische fietsen te leasen, om zo duurzaam van Boxtel naar Gestel en vice versa te kunnen pendelen. Vier exemplaren staan bij het gemeentehuis in Boxtel, twee bij Sint-Ursula en vier in Sint-Michielsgestel.

Wethouder Van de Wiel: ,,Deze fietsen sluiten helemaal aan bij de verduurzaming waar we in Boxtel en in de regio mee bezig zijn. Als bestuurders en ambtenaren de fiets pakken, dan scheelt dat autokilometers. Dat komt het milieu ten goede. Bovendien is bewegen gezond."

Johan van den Biggelaar, beleidsmedewerker duurzaamheid, vult aan: ,,Het scheelt zelfs geregeld tijd ten opzichte van de auto. Met de fiets kun je overal komen, parkeren is nooit een probleem."

120 KILOMETER

Voordat de twee wethouders donderdag de elektrische fietsen op de carpoolplaats nabij de A2 presenteerden, waren de rijwielen al een paar dagen in gebruik. Wethouder Van de Hulsbeek: ,,Het zijn mooie, degelijke e-bikes, met een stevig frame en dikke banden. De actieradius bedraagt bij de laagste ondersteuning ongeveer 120 kilometer."

,,De fietsen worden nu al flink benut. Sterker nog, iemand had eigenlijk een e-bike willen gebruiken, die voor deze presentatie nodig was. Een goed teken, die belangstelling", besluit wethouder Van de Wiel voordat hij op de pedalen stapt.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel en zijn collega Bart van de Hulsbeek geven het goede voorbeeld. Zij pakken de fiets voor werkbezoeken. (Foto: Jan Hermens).


RADEN VAN TOEZICHT GEVEN HUN FIAT

Fusie Zorggroep Elde en Maasduinen dichterbij

De voorgenomen fusie tussen Zorggroep Elde (Boxtel) en Maasduinen (Kaatsheuvel e.o.) is een stap dichterbij gekomen. De raden van toezicht van beide organisaties hebben zich positief uitgesproken over het plan.

De volgende stap is het adviestraject met de ondernemings- en centrale cliëntenraad. Na een positief besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt gaat de fusie op 1 juli van dit jaar in.

Jacqueline Joppe, Zorggroep Elde: ,,Voor cliënten, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen bij de zorgaanbieders biedt de samenwerking veel kansen en mogelijkheden. De samenstelling van de zorgteams blijft hetzelfde."

Martin van de Ruit van Maasduinen: ,,De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de samenwerking en dit heeft bevestigd dat beide organisaties financieel gezond zijn en de kwaliteit van zorg op orde is. Een cultuuronderzoek heeft ook aangetoond dat Zorggroep Elde en Maasduinen goed bij elkaar passen."

In de nieuwe organisatie zetten zo'n tweeduizend medewerkers en 1.400 vrijwilligers zich in voor ongeveer 3.500 cliënten in Boxtel, Esch, Haaren, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Liempde, Rijen, Sint-Michielsgestel, Vught en Waalwijk.

Informatie

In maart en april beleggen Zorggroep Elde en Maasduinen informatiebijeenkomsten op de locaties voor alle cliënten, familie, medewerkers en vrijwilligers. Een uitnodiging voor de bijeenkomsten volgt.


ACTIE VOOR STICHTING ALS NEDERLAND

Stamppot levert ruim zeshonderd euro op

Bewoners en begeleiders van woonvoorziening Ridder in Boxtel organiseerden een stamppot-diner. De opbrengst gaat naar ALS-onderzoek.

Vrijdag kwamen bewoners, hun familie, maatjes en buurtgenoten samen voor een smakelijk maal. De stamppot leverde 625,77 euro op voor stichting ALS Nederland. De reden voor de maaltijd is dat een van de ouders van de bewoners van woonvoorziening Ridder aan de ziekte ALS lijdt. De bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsors: Plus Van der Horst, gemeenschapshuis De Walnoot en de Hema.

FOTO ONDER: De maaltijd heeft een mooi bedrag opgeleverd. Hiermee kan stichting ALS Nederland bijdragen aan verder onderzoek naar de neurologische ziekte. (Foto: Neelke Westerik).

Afbeelding