Afbeelding
Foto: Pieter van Breugel

OGGELVORSEN FLEUREN VLIJMEN OP

Esch doet mee aan KKF

De jeugdraad van Oggelvorsenpoel (Esch) doet zondag 24 februari een gooi naar de felbegeerde Keinderkup. Zij doet namelijk weer mee aan de 43e editie van het Keinderkupkesfestival (KKF) dat dit jaar in De Ster in Nieuwkuijk wordt gehouden.

Onder het motto 'Knotwilgendam, dè fleurt oe op', nemen zo'n tien jeugdraden uit verschillende dorpen uit de regio het tegen elkaar op tijdens een optocht door het dorp en een muzikale dansmiddag. Beide onderdelen worden door een deskundige jury beoordeeld.

Naast Oggelvorsenpoel nemen ook het Strûivendûrp (Haaren), Bokkendonk (Sint-Michielsgestel), Keiespellersdurp (Helvoirt), Dommelbaorzendûrp (Vught), 't Mals Arckeldurp (Ammerzoden), Dwergonië (Drunen), Wringersgat (Rijen), Pezerikkengat (Hilvarenbeek) en het organiserende Knotwilgendam (Vlijmen) deel aan de carnavaleske middag.


NWG geeft lezing over wilde bijen

Pieter van Breugel is een autoriteit op het gebied van wilde bijen, meldt Natuurwerkgroep Liempde. Niet voor niets hebben de natuurliefhebbers hem uitgenodigd om een lezing over deze gevleugelde insecten te geven. Dat doet hij vandaag, donderdag 14 februari vanaf 20.00 uur in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde.

In ons land komen naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. De meeste inheemse bijen zijn solitaire dieren. Veel van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De soorten zijn vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. Metselbijen bijvoorbeeld, zandbijen of koekoeksbijen.

Van Breugel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren. Hij biedt ze nestgelegenheid aan en bezit talloze opnames, waarvan hij vanavond een selectie toont. De lezing is gratis toegankelijk. (Foto onder: Pieter van Breugel).