Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE CULTURELE EN MUZIKALE AMBITIES AAN DE OUDE DIJK

'De Serenade gaat internationaal'

PÅL JANSEN

Voorzitter Marcel Baijens en secretaris/penningmeester Bert van Ruremonde van De Serenade zeggen het met een knipoog, maar dat maakt het niet minder waar: dit jaar staat een Amerikaanse artiest op de planken en dus gaat De Serenade internationaal. Paul Childers heet de singer-songwriter, die met een Europese tour aan de weg wil timmeren. Ook zal cabaratier Mark van de Veerdonk dit voorjaar optreden. Nog steeds moet De Serenade hét culturele podium voor Liempde worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, weet het tweetal.

Het doel om meer professionele producties naar De Serenade te krijgen, is 'wat achtergebleven', erkent Baijens. Dat wil zeggen: het bestuursduo had er afgelopen jaar graag meer op de planken gehad in het multifunctionele huis. Er werd in februari 2018 een toneelomlijsting gerealiseerd plus flink geïnvesteerd in de lichtinstallatie: uit eigen pot en dankzij ondersteuning vanuit Wijkorgaan Liempde en stichting Behoud Gemeenschap Liempde. Aanleiding was de komst van Toneelclub Liempde, die sindsdien voorstellingen houdt in De Serenade (lees elders op deze pagina). De investering bood daarnaast kansen om meer culturele activiteiten aan de accommodatie te binden.

Desalniettemin vindt Van Ruremonde dat er afgelopen jaar stappen zijn gemaakt. Hij wijst op muzikant Gerlof Trommelen, die in december zijn jubileumconcert gaf in Liempde voor een uitverkocht huis. En op cabaretier Van de Veerdonk, die in december 2016 al een voorstelling gaf in Liempde: hij staat vrijdag 3 mei opnieuw op de planken. ,,Ook vrijdagavond 26 april wordt bijzonder: dan komt Paul Childers. Wij kwamen via bassist Chris Vingerhoets uit Liempde met hem in contact. We zien wel kansen in de programmering, maar we moeten daarbij de vaste huurders respecteren."

FANFARE

De Serenade werd in 1995 gebouwd voor fanfare Concordia, maar moest meer worden dan alleen het clubgebouw voor de muziekvereniging. Inmiddels vormt het al jaren de thuishaven voor bijvoorbeeld hofkapel De Kromploegers, popkoor Voices, bridgeclub Liempde en sinds vorig jaar dus de plaatselijke toneelclub. Al hun repetities en voorstellingen op elkaar afstemmen is niet altijd eenvoudig weet Baijens. ,,Maar tussen de clubs is er een grote flexibiliteit", zegt de voorzitter.

Daartussen willen de bestuursleden vooralsnog twee professionele voorstellingen per jaar in De Serenade: in de eerste en in de tweede helft van het jaar. En om dat te kunnen realiseren, wordt gezocht naar hulp: net als op meer plekken, moet ook het stichtingsbestuur er hard aan trekken om nieuwe leden te krijgen. Voormalig voorzitter Jo Poirters en oud-secretaris Frank van der Schans zijn inmiddels gestopt waardoor alle bestuurstaken nu door Baijens en Van Ruremonde worden vervuld. ,,We zoeken iemand die het creatieve deel op zich kan nemen", aldus Van Ruremonde. Baijens vult aan: ,,Laatst ben ik bijvoorbeeld naar een mandoline-orkest geweest: dat vond ik hartstikke gaaf. Maar spreekt het een breed publiek aan in Liempde?" Van Ruremonde: ,,Ons ontbreekt het aan mankracht om voor dat soort dingen goed werk te maken: we zijn met zijn tweeën al ontzettend druk met de dagelijkse gang van zaken."

De voorzieningen zijn er om allerlei culturele activiteiten te ontplooien, dus zou het zonde zijn als daar geen gebruik van wordt gemaakt, benadrukt het tweetal. Baijens: ,,We hebben niet zo lang geleden hier zelfs een uitvaart gehouden. Het was sfeervol aangekleed en dan is het mooi dat zoiets tegenwoordig kan in De Serenade."

VOICES

De focus ligt echter wel op de culturele sector, aldus het duo. Zo staat zaterdag 16 en zondag 17 maart alweer het jubileumconcert van popkoor Voices, dat vijftien jaar bestaat, op het programma. En de twee weekenden erna treedt Toneelclub Liempde op met de voorstelling Junglekoorts. Meer informatie over alle activiteiten in De Serenade is te vinden op de website www.deserenade.nl.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel en ontwerper Petra Overbeek Bloem onthulden vorig jaar het nieuwe logo van De Serenade. Vorig jaar werd een nieuwe toneelomlijsting gerealiseerd en led-verlichtingsinstallatie geplaatst. Aanleiding was de verhuizing van Toneelclub Liempde van zaal Het Hof naar de Oude Dijk 117. Sindsdien zijn er meer mogelijkheden voor het ontplooien van culturele voorstellingen. (Foto: Albert Stolwijk).