GEMEENTE OPENT DIGITALE ENQUÊTE

Boxtelaren denken mee over keus burgemeester

Welke eigenschappen met de nieuwe burgemeester van Boxtel hebben? Die vraag legt de vertrouwenscommissie, die op zoek gaat naar een opvolger voor Mark Buijs, voor aan de de inwoners van deze gemeente. Deze informatie van burgers gebruikt de gemeenteraad om een profiel op te stellen.

Aan wie denken de inwoners van de gemeente Boxtel als het om hun burgemeester gaat? Om daar achter te komen kunnen Boxtelaren vanaf morgen, vrijdag 8 februari, een enquête invullen op www.boxtel.nl/burgemeester. Voor specifiekere ideeën kan ook gemaild worden naar nieuweburgemeester@boxtel.nl.

Daarnaast is de vertrouwenscommissie vrijdag 15 februari op de weekmarkt te vinden om suggesties op te halen. Voorts is er
donderdag 21 februari een openbare inloopbijeenkomst; tussen 16.00 en 20.00 uur zijn de raadsleden aanwezig in werkcafé De Link van het Boxtels gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat.

,,Ik vind het belangrijk om nóg meer contactmomenten met burgers te hebben", vertelt Mariëlle van Alphen, fractieleider van Balans én voorzitter van de vertrouwenscommissie. Over de concrete invulling van die contactmomenten wordt nog nagedacht. Ze wil bijvoorbeeld langs gaan bij scholen om zo de wensen van leerlingen te horen.

PROFIELSCHETS

Met alle ontvangen input gaat de vertrouwenscommissie aan de slag met het opstellen van de profielschets. De profielschets wordt op maandag 8 april door de gemeenteraad vastgesteld en op die avond aangeboden aan de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk. Daarna wordt de vacature opengesteld.


VRAGEN BALANS, D66 EN COMBINATIE95

Raad bespreekt jeugdzorg en woonplaatsbeginsel

JULES HAMELEERS

Het besluit van de Boxtels gemeenteraad om lichte specialistische jeugdzorg lokaal in te kopen, is van de baan. Dertien van de zestien gemeenten in het regionale samenwerkingsverband waar Boxtel nu onder valt, staken hier een stokje voor, zo hoorde de gemeenteraad vorige week. Dinsdag stelden meerdere partijen nog enkele vragen naar aanleiding van die bijeenkomst.

Wethouder Eric van den Broek, die zijn afwezige collega Marusjka Lestrade verving, benadrukte dat lokaal inkopen 'geen doel op zich is', maar dat gedegen jeugdzorg prioriteit moet hebben. Hij verwees in zijn uitleg naar vragen de fractie Balans regelmatig naar een raadsvoorstel dat in de vergadering van 26 februari wordt gepresenteerd. Raadslid Gerlof Roubos van die partij vond de antwoorden van Van den Broek daardoor soms ongrijpbaar: ,,Het is als kijken in een glazen bol, want er wordt steeds verwezen naar een stuk waar wij nog geen inzicht in hebben."

TARIEVEN

Als argumenten voor de afwijzing van de dertien meewerkende gemeenten, noemde de wethouder financieel voordeel en slagkracht: groter inkopen zorgt voor voordeligere tarieven en door minder partijen in het spel te hebben, kan er sneller en beter gehandeld worden door de jeugdzorg. Balans vroeg onder andere nog naar de mogelijkheden om lokaal vrij te handelen zonder toestemming van de andere gemeenten. Van den Broek gaf aan dat dit mogelijk is, mits het gaat om 'lichtere zorg'. Wat dit specifiek inhoudt werd niet duidelijk, maar het eerder genoemde raadsvoorstel zal hierin hoogstwaarschijnlijk duidelijkheid scheppen.

Ook vanuit Combinatie95 en D66 kwamen er vragen in relatie tot jeugdzorg, specifiek over het woonplaatsbeginsel. Dit houdt in dat de gemeente waar een jongere woont, financieel verantwoordelijk is voor de jeugdzorg. Omdat gemeenten met een jeugdzorginstelling hiervan nadeel ervaren (zoals Boxtel met De La Salle), wordt er nu gekeken door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar hervorming van dit beleid.

Van den Broek benadrukt dat het hier gaat om een complexe kwestie met maatschappelijke, juridische en financiële gevolgen. Sohib Hussain (D66) en Evert van Summeren (Combinatie95) waren vooral kritisch op de vertraging die de vernieuwing van de regeling steeds oploopt. De wethouder kon geen concrete termijn noemen, maar benadrukt wel dat de landelijke politiek er ook voordeel bij heeft om het snel af te ronden.


Brede steun voor Fons Naterop bij aanpak Marktrel

De gemeenteraad van Boxtel schaart zich achter het handelen van burgemeester Fons Naterop rondom de vechtpartij op de Boxtelse Markt. De raadsleden stemden unaniem voor een motie van oppositiepartij Balans.

De burgemeester geeft aan dat hij samen met de politie bezig is met een analyse van het incident, om zo de diepere lading te vinden. ,,Door de juiste diagnose te zoeken, kunnen we op zoek naar adequate oplossingen." Naterop zegt zich nog gemotiveerder te voelen om een gedegen onderzoek te doen naar het opstootje door de steun van de raad.


VRAAGTEKENS BIJ TOENAME VERKEER

CDA stelt 30 (!) vragen over biomassaplein

De Boxtelse CDA-fractie is niet gerust op de plannen voor het biomassaplein op het nieuwe bedrijventerrein Vorst B bij Lennisheuvel. De christendemocraten stuurden onlangs maar liefst dertig vragen over de stand van zaken naar het college van B en W.

De lokale afdeling houdt al een tijdje de vinger aan de pols over dit dossier. Vorig jaar en in 2017 stelde de partij namelijk ook al een fors aantal vragen. Aanleiding voor deze derde vragenronde is informatie die het CDA heeft gezien in de ontwikkelvisie en het uitvoeringsprogramma die vorig jaar oktober gepresenteerd werden en waar Brabants Centrum ook bij stil heeft gestaan. Deze informatie heeft volgens fractievoorzitter Vera Brouns geleid tot extra zorgen voor inwoners van Lennisheuvel.

Vooral de beoogde toename van het aantal vrachtwagens en de doorstroming van verkeer staan deze keer in de schijnwerpers. Daarnaast zou de realisatie van het biomassaplein, waar de gemeente wil starten met het versnipperen van houtafval, meer gaan kosten dan begroot. ,,Wat er ook nog bij komt kijken, is dat Boxtel door de crisis- en herstelwet volgens ons weinig te zeggen heeft over het bestemmingsplan", aldus Brouns.

De fractieleider wil ook weten of al duidelijk is waar de verschillende bedrijven en gebouwen die in het visiedocument genoemd worden komen te staan en wat zij precies doen. Het CDA vraagt zich ook af in hoeverre inwoners en de gemeenteraad nog invloed hebben op het proces.

PROCEDURE

Momenteel wacht het college nog op een reactie door onafhankelijke juristen op de ingediende bezwaarschriften tegen de bouw van het plein. Daarna kan de procedure verder. In eerste instantie werd de hoop uitgesproken dat het biomassaplein al eind vorig jaar kleinschalig in bedrijf zou zijn.

Boxtel

Cursus Engelse taal

Hobbycentrum Boxtel organiseert vanaf 19 februari iedere dinsdag een cursus Engels, bestaande uit twee series van tien lessen. Kosten bedragen 110 euro inclusief lesmateriaal. Meer informatie via e-mail: dijkshoornm@gmail.com. Aanmelden www.hobbycentrumboxtel.nl.