Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPNIEUW VRAGEN OVER VERKEERSVEILIGHEID BAANDERHERENWEG

SP wil liefst aparte fietsstroken

HENK VAN WEERT

De onveilige situatie voor fietsers op de Baanderherenweg blijft een doorn in het oog van de Boxtelse SP. De gemeenteraadsfractie pleit er nu voor op beide rijbanen gescheiden fietspaden aan te leggen tussen rotonde Den Tijber en de afslag Van Beekstraat. Dat zal dan ten koste gaan van de trottoirs, maar daar is wel ruimte voor, vinden de socialisten. De stoepen zijn breed genoeg.

In het voorjaar van 2018 stelde fractievoorzitter Dave van de Ven van de SP al vragen over enkele verkeerssituaties in de wijk Selissenwal. Een daarvan betrof de verkeersonveiligheid op de Baanderherenweg, met name voor fietsers. ,,Burgemeester en wethouders hebben toen toegezegd om dit onderwerp nader te bestuderen om met een oplossing te komen. Later hebben we begrepen dat het college hierover contact heeft gehad met de Fietsersbond. Deze is er voorstander van om middels borden de automobilist te wijzen op de situatie. Dat gaat dan onder meer over afstand bewaren en snelheid", schrijft Van de Ven deze week in zijn brief aan het dagelijks bestuur van Boxtel. Hij vreest dat verkeersborden het gevoel van onveiligheid niet wegnemen bij fietsers en dat zij - zoals hij eerder ook al signaleerde - uit blijven wijken naar het trottoir. ,,Hetgeen wat ons betreft een ongewenste situatie blijft."

De SP-fractieleider zegt van steeds meer bewoners van Selissenwal te horen dat er eigenlijk maar één afdoende oplossing is: ,,Namelijk het aanleggen van gescheiden fietspaden aan beide kanten van de weg. De ruimte daarvoor is aanwezig en het is voor de verkeersveiligheid de beste optie." Bovendien wordt het volgens hem voor auto's die op de parkeerplekken in de middenberm staan, op die manier gemakkelijker om achteruit te steken op de weg. ,,En de fietsers hoeven niet meer uit te wijken naar het trottoir."

BESTELBUSJES

Bovendien biedt de aanleg van aparte fietsstroken de mogelijkheid om tegelijkertijd maatregelen te nemen die voorkomen dat busjes van pakketdiensten over de trottoirs rijden.

De SP-fractie wil weten of haar aangedragen oplossing ook in de ogen van verkeerswethouder Herman van Wanrooij de beste optie is om de verkeersveiligheid op de Baanderherenweg te verbeteren. Bovendien vraagt Van de Ven het college ook deze maatregel mee te nemen in het onderzoek en daarbij een indicatie te geven wat de aanlegkosten bedragen.

FOTO BOVEN: Fietsers op de rode rijstrook worden langs rijbaan van de Baanderherenweg komen regelmatig in de verdrukking door passerende auto's. De SP vroeg diverse malen aandacht voor hun verkeersveiligheid en pleit nu voor gescheiden fietspaden tussen de rotonde Den Tijber en de afslag Van Beekstraat. (Foto: Peter de Koning).


ONDERZOEK VAN DE POLITIE ROND VECHTPARTIJ DUURT VOORT

Enkele jongeren krijgen verbaal na Marktrel

Het onderzoek naar de vechtpartij van anderhalve week op de Boxtelse Markt is lopende. Tegen enkele verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

De jongeren die de boetes ontvangen hebben, kregen deze voor het niet opvolgen van een bevel van de politie. Die gaat verder met het bekijken van de videobeelden om vervolgens meer verdachten uit te kunnen nodigen op het bureau. Van arrestaties is op dit moment geen sprake.

In de vorige editie besteedde Brabants Centrum uitgebreid aandacht aan de vechtpartij die in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 februari plaatsvond. Om de oorzaak te achterhalen, werd ook geïnformeerd bij lokale jongerenwerkers. Hun organisatie, R-Newt, wilde vorige week niet inhoudelijk reageren en ook deze week bleef een reactie uit.

Een woordvoerder van R-Newt verklaart waarom voor deze manier van communiceren gekozen is. Nadat het onderzoek is afgerond, gaan jongerenwerkers samen met de gemeente op zoek naar een geschikte, integrale aanpak om toekomstige opstootjes te voorkomen. Zolang het onderzoek nog gaande is, wil de organisatie niet op de zaken vooruit lopen.


• BESTUURDER RAAKT ONWEL • VOETGANGERS MET SCHRIK VRIJ

Buurtbus Bravo knalt op lantaarnpaal

Het liep dinsdagochtend met een sisser af op de Achterberghstraat. De buurtbus reed daar ter hoogte van de uitgang van de parkeergarage van appartementencomplex Rentmeester tegen een lantaarnpaal. De lichtmast schampte twee mensen op de stoep: een man en een vrouw uit Boxtel die er beiden zonder ernstige kleerscheuren vanaf kwamen. Het voertuig liep fikse schade op.

PÅL JANSEN

Vermoedelijk raakte de bestuurder van de buurtbus van vervoersmaatschappij Bravo even onwel, meldt een woordvoerder van de politie: ,,Daardoor heeft 'ie wat gas gegeven en is vervolgens tegen de lantaarnpaal gebotst." De vrouw die vervolgens door de lichtpaal geraakt werd, liep een schaafwond op. ,,Dat is met een pleister afgehandeld. De man is ter plaatse nagekeken en behandeld door ambulancepersoneel, omdat hij last had van zijn been. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis."

Ook de bestuurder van de buurtbus maakt het goed, zo leert navraag bij vervoersbedrijf Arriva. De bus wordt gerepareerd. Tot die tijd is er een vervangvoertuig geregeld. Naast schade aan de bus en de lantaarnpaal, werden ook enkele zogeheten fietsnietjes omver gereden. De politie doet verder geen onderzoek naar het incident omdat het verhaal duidelijk is en het letsel gering.

FOTO LINKS: Een buurtbus knalde dinsdagochtend tegen enkele fietsenrekken en een lantaarnpaal op de stoep van de Achterberghstraat. De paal raakte twee omstanders die er met lichte verwondingen vanaf kwamen. (Foto: Sander van Gils).


Rondleidingen MuBo

Museum Boxtel (MuBo) houdt ook in 2019 rondleidingen op vaste zaterdagen over de geschiedenis van Boxtel. Zaterdag 16 februari staat de volgende excursie gepland tussen 14.00 en 15.30 uur. Deelname kost vijf euro, aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of 06-16 04 18 98.

Afbeelding