Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE HAAREN VERWIJDERT PLAVUIZEN 'FRIENDS OF EUROPE'

Alternatief nodig voor EU-tegelpad Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Op het Marktplein in Esch lag sinds april 2013 een tegelpad waarop alle namen van de deelnemende dorpen van het Europese charter van plattelandsgemeenten stonden. Inderdaad lág, want voor de oplettende wandelaar is het misschien al opgevallen dat de tegels verdwenen zijn uit het straatbeeld. Navraag leert dat de plavuizen voorlopig ook niet terugkeren. De reden? Slijtage en de hoge kosten voor nieuwe exemplaren. Een alternatief zit in de pijplijn.

De 28 tegels lagen tussen de bierpomp en het Europees monument aan de zijgevel van het voormalige raadhuis. Halverwege staat een plaquette met informatie over het charter. ,,De tegels zagen er zo slecht uit dat wij ons eigenlijk gewoon schaamden. Dit kan ons niet meer vertegenwoordigen als Europees dorp, vonden we zelf", vertelt secretaris Thea Heesemans van de stichting Friends of Europe, dat het initiatief tot het in 2013 aangelegde tegelpad nam.

Een paar jaar geleden heeft het stichtingsbestuur al eens gekeken naar vervanging van de stenen. De leverancier van de tegels bleek echter onvindbaar. ,,Dat was wel een teleurstelling, want dat bedrijf gaf ons destijds de garantie dat de opdruk jarenlang lang mee zou gaan. Dat viel dus vies tegen", aldus Heesemans. Nieuwe tegels bestellen van dezelfde kwaliteit is geen optie, vindt het bestuur. ,,Die zouden dan ook maar een paar jaar meegaan, dat is zonde van het geld", vindt de secretaris.

De stichting is nog in conclaaf over een alternatief, maar kan daar op dit moment nog niets over zeggen.

Wel heeft het bestuur de gemeente Haaren gevraagd om de stoep weer in de oude staat terug te brengen. Dat is onlangs gebeurd.

PLAQUETTE

Het Europees tegelpad werd in 2013 geopend door wijlen burgemeester Frans Ronnes en zestien vertegenwoordigers uit de deelnemende dorpen. Op de stenen stond, naast de vlag van het land en de dorpsnaam ook een qr-code die gescand kon worden met een smartphone en zo leidde naar de website van stichting Friends of Europe Esch. De plaquette op het Marktplein met de kaart van Europa en een tekst over het ontstaan van het charter blijft voorlopig staan. Er wordt hierop echter ook geschreven over het tegelpad. Of de stichting de tekst gaat aanpassen is nog niet bekend. Het bestuur is hierover nog in overleg.

FOTO BOVEN: Zes jaar geleden werd op het Marktplein in Esch een bijzonder tegelpad aangelegd. Op de stoeptegels staan de vlaggen van de landen en namen van alle Europese gemeenten die bij Friends of Europe zijn aangesloten. Maar de tegels zijn onlangs weggehaald. (Foto: Albert Stolwijk, 2013).


THEO DOUMA ONVERWACHT OVERLEDEN

Esch verliest verbinder kleine Europese dorpen

Esch, en in het bijzonder de stichting Friends of Europe, zijn diep getroffen door het plotselinge heengaan van Theo Douma. Hij overleed vorige week onverwacht tijdens een wandeling in de Pickensteeg.

Douma was vanaf het eerste uur betrokken bij de stichting Esch, Trefpunt in Europa. Die werd in 1989 opgericht om de grote Europese manifestatie in het dorp van 1990 te organiseren. Toen de gemeente Esch in 1996 werd samengevoegd met de gemeente Haaren nam Douma de voorzittershamer ter hand en gaf deze pas in 2007 weer door.

Ruim twintig jaar heeft hij zich vol overgave ingezet voor de ontmoeting met en tussen Europese burgers. Elkaar ontmoeten aan de keukentafel, diepgaande gesprekken voeren, overeenkomsten ontdekken en leren van de verschillen in cultuur en afkomst. Dit afgewisseld met evenzoveel gezellige momenten waarbij vriendschap en samen proosten de boventoon voerden.

Voor Douma was de grote meerwaarde van Esch en Europa dat je in andere landen, in andere dorpen, bij mensen thuis op de bank en in de keuken zit. ,,Je leert andere gewoontes kennen en van heel dichtbij. Als je gewoon op vakantie gaat, zit je nooit bij mensen thuis. Wat je dan te zien krijgt is de buitenkant. Maar nu leer je de mensen echt kennen en dat is heel belangrijk", zei Douma in 2010 tijdens de uitreiking van de Golden Star Award die de gemeente Haaren in 2010 in Brussel in ontvangst nam voor de inzet van Esch voor de Europese gedachte. Douma was ervan overtuigd dat de Europese dorpen hun steentje bijdroegen en -dragen aan een gezond Europa. „We zijn een hele kleine druppel op een gloeiende plaat, maar wel een heel interessante druppel."

Douma is 81 jaar geworden. Gisteren, woensdag 6 februari, was zijn uitvaart.

FOTO ONDER: Theo Douma onthulde in 2005 de naamplaat Gastvrij Esch ontvangt Europa. (Foto: archief Brabants Centrum).

Afbeelding