Voordat de populieren daadwerkelijk worden gerooid, verwijderd een aannemer in opdracht van Rijkswaterstaat de takken van de bomen langs de Bestesweg, parallel aan de rijksweg A2. (Foto's: Albert Stolwijk).
Voordat de populieren daadwerkelijk worden gerooid, verwijderd een aannemer in opdracht van Rijkswaterstaat de takken van de bomen langs de Bestesweg, parallel aan de rijksweg A2. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

POPULIEREN BESTSEWEG ALS LAATSTE TEGEN DE VLAKTE

'Coulissen' langs A2 nagenoeg geruimd

Vlak na de jaarwisseling startte Rijkswaterstaat met de kap van ruim 2.100 populieren langs rijksweg A2 tussen Boxtel en Best. Aan de oostelijk kant zijn alle bomen al gerooid. Aan de westelijke kant, aan weerszijden van de parallel aan de A2 lopende Bestseweg, worden de laatste 'canadassen' momenteel geruimd. Dat gebeurt tussen natuurbrug Het Groene Woud en viaduct De Liempdse Barrier.

Een jaar geleden vielen tijdens een januaristorm diverse bomen op de rijbaan van de belangrijkste noord/zuid-verbinding in Nederland. Na een inspectie werd besloten de meest risicovolle als eerste te rooien; nu volgt de rest. Bijna zestienhonderd bomen zijn eigendom van Rijkswaterstaat, de overige van de gemeenten Boxtel en Best. Ze werden in 1994, na de ombouw van de rijksweg tot snelweg, geplant als symbool voor de 19e-eeuwse klompenindustrie die de Meierij haar kenmerkende coulissenlandschap bezorgde.

Een aantal boomstammen is onlangs afgeleverd bij de Liempdse klompenmaker Ad Traa. Maar ook worden populieren vaak gebruikt voor pallets en lucifers. Maar daarmee wordt de waarde van deze houtsoort onderschat, vindt onder meer Frans van Boeckel, een van de leden van de Brabantse Populierenvereniging én mede-eigenaar van het Liempdse landgoed Velder. Ook voor hoogwaardige producten ten behoeve van de bouw zijn populieren in zijn ogen prima geschikt. Van Boeckel is tevens een van de mensen achter het platform 'Wij Houden Jullie Hier', dat de A2-populieren door lokale bedrijven wil laten verwerken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding