Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RADEK VINDT HET FIJN DAT BOXTEL 'LEKKER RUSTIG' IS

'Ik twijfel om terug te gaan naar Polen'

PÅL JANSEN

Het aantal Nederlandse consumenten dat de Poolse supermarkt in de Rechterstraat binnenloopt, is summier. Maar veel Polen, Roemenen en andere Oost-Europeanen die in Boxtel en omstreken wonen, lopen regelmatig de Polski Sklep van keten Groszek binnen. Supermarktmanager is Radostaw 'Radek' Baczewski, die in 2012 naar Nederland kwam om te werken en nu twijfelt om te blijven: ,,Ik vind het fijn hier: het is lekker rustig in Boxtel."

Wie naar de ingrediënten kijkt van een pot oploskoffie, zak chips, fles ketchup of andere producten in de supermarkt, ziet al snel dat de focus ligt op een anderstalig publiek: alles staat aangeduid in het Pools. Alles wordt vanuit het oost-Europese land aangeleverd in onder meer Boxtel. Radek: ,,We denken er wel eens aan om de ingrediënten op de producten


Boxtel

Cabaret Paasbest

Cabaretier Max van den Burg staat vanavond, donderdag 7 februari, met zijn show Paasbest op de planken van Podium Boxtel aan de Burgakker. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten 19 euro en zijn nog aan de deur verkrijgbaar of via www.podiumboxtel.nl.

Denziz with the Stars

Partycentre Denziz aan de Stationsstraat stroomt zaterdag 9 februari vol met dansliefhebbers. Zij komen kijken naar acht bekende Boxtelaren die een dans hebben ingestudeerd voor het carnavaleske Denziz with the Stars. Een vierkoppige jury met daarin onder anderen prins Donald V van Eendengat beoordeelt de deelnemers. Kaarten voor deze zesde editie zijn niet meer beschikbaar. De avond begint om 19.30 uur.

te vertalen, maar dat is enorm veel werk om dat bij iedere lading weer te doen!"

De Poolse supermarktmanager kwam in 2012 naar Nederland toe om te werken voor een groot Japans elektronicabedrijf, gevestigd in Noord-Holland. Zijn verhaal is typerend voor veel arbeidsmigranten: het grootste deel van het jaar werkte hij in Nederland, een paar maanden ging hij terug naar Polen. Inmiddels woont Radek in Ede, waar hij tot ongeveer anderhalf jaar terug een andere Groszek-winkel runde. ,,Dat liep erg goed. Ik werd gevraagd om hier te komen werken in de Boxtelse vestiging."

NIEUWSGIERIGE MENSEN

,,Nederlanders komen nog niet zo veel naar de winkel, om eerlijk te zijn", zegt hij. ,,Maar er is wel een aantal nieuwsgierige mensen dat naar binnen toe loopt. Meestal kopen ze producten als chips en fris." Ook hoe Nederlanders bier kopen, valt hem op. Gniffelend: ,,Die pakken van allerlei soorten bier één fles."

In het Engels weet hij zich prima te redden met die klanten. Het Nederlands is hij echter nog niet machtig: ,,Ik probeer het wel! Ondertussen ken ik wat basisvragen en -antwoorden. Leren doe ik via een app: Drops."

HARTVERWARMEND

De taal leren door in gesprek met Nederlanders te gaan, gebeurt minder vaak. Dat contact mist hij toch een beetje. Alianated (vervreemd) zegt Radek daarover. ,,Maar de contacten die ik heb, zijn hartverwarmend!", benadrukt de Poolse supermarktmanager. ,,Zo was ik in een winkel in Ede om een cadeautje te kopen, samen met een Poolse vriend. Tegen diegene sprak ik Pools. De kassajuffrouw vroeg of het voor Sinterklaas was of voor een verjaardag. Dat laatste zei ik. Opeens begon de mevrouw achter mij sto lat te zingen, zeg maar de Poolse versie van 'lang zal je leven'. Haar schoonzus bleek Pools."

Momenteel twijfelt Radek om terug te gaan naar Polen. Veel Nederlanders die hij tegenkomt, proberen een klik te zoeken via de taal, wat hem ontroert. Ook staan 'we' altijd open voor een gesprek. Bovendien interesseert hij zich in Nederland: hij laat zich informeren door nieuwsberichten (lokaal en landelijk) te vertalen via Google Translate. ,,Ook volg ik een site die gaat over Poolse mensen in Nederland."

PERMANENT

Veel arbeidsmigranten als Radek besluiten uiteindelijk om permanent in Nederland te blijven wonen: ongeveer twintig procent in Midden-Brabant is het uitgangspunt bij onderzoeksbureau Het Pon in Tilburg en expertisecentrum Flexwonen, die veel onderzoek doen naar huisvesting van arbeidsmigranten. Gemeenten worstelen met die huisvesting, ook Boxtel. Zij constateren bij controles regelmatig dat veel meer mensen op één adres wonen dan er geregistreerd staan.

Radek woont in Ede: een woning in Boxtel huren of kopen is momenteel te duur. Wellicht zou hij wat meer Boxtelaren leren kennen als hij hier kwam wonen, en daardoor misschien ook wat meer Nederlandse klanten. Die missen immers wel wat, benadrukt hij: ,,Ze zeggen dat onze Poolse zoetigheden erg lekker zijn. Maar ook van onze Poolse cola wordt gezegd dat deze beter smaakt dan de originele!" Radek mag dan het Nederlands nog niet goed beheersen, de taal van de ondernemer heeft hij prima in de vingers.

FOTO BOVEN: Radostaw 'Radek' Baczewski kreeg in 2012 voor het eerst een baantje in Nederland. Inmiddels werkt hij als manager van de Poolse supermarkt aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).