Afbeelding
Foto:

BOXTELSE HOND DOET MEE AAN SCHOONHEIDSVERKIEZING

'Onze Pip is net zo lief als ze eruitziet'

Met trouwe hondenogen kijkt Indulgenza, roepnaam Pip, haar baasje aan. De spinone Italiano van de Boxtelse Von Gijben en haar gezin zou zomaar een BH kunnen worden, een Bekende Hond. Pip doet namelijk mee aan de verkiezing Mooiste hond van Nederland. Haar beeltenis prijkt bij de genomineerde viervoeters uit de gemeente Boxtel.

JAN HERMENS

Hondeneigenaren uit het hele land hebben hun huisdier aangemeld voor de verkiezing. Die levert gemeentelijke en provinciale winnaars op en uiteindelijk de mooiste hond van Nederland. Gijben las in Brabants Centrum over de schoonheidswedstrijd en besloot Pip te nomineren. ,,Gewoon, voor de grap. Ik krijg vaak reacties op Pip als ik haar uitlaat. Passanten vinden haar leuk, ze heeft ook de uitstraling van een echte Droopy. Net een tekenfilmhond, hoor ik dan."

LIEF

Pips blik is net zo zachtmoedig als haar karakter, zegt Gijben. ,,Naar vreemden toe is ze wat terughoudend. Niet wantrouwend, eerder voorzichtig. Naar ons toe is ze aanhankelijk en geweldig lief. Een spinone is een jachthond, maar in tegenstelling tot de labrador die we gehad hebben, apporteert ze niet. Een werkende spinone verstart wanneer hij wild bespeurt en wacht op het commando van de jager tot hij fazant, patrijs of konijn mag opstoten. Het ophalen van een geschoten dier behoort niet tot het takenpakket van deze Italiaanse jagersgezel. Geen enkel probleem voor ons, want wij jagen niet. Pip doet het prima als gezinshond. We hebben haar pas twee jaar. Vanaf dag een was ze bij ons op haar plek. Ik heb een hondenkapsalon. Via een klant van mij is Pip bij ons terechtgekomen. Het ging niet langer samen met hun andere hond. Deze oplossing werkt voor iedereen."

Voor een lange wandeling is Pip altijd te porren. Gijben: ,,Ze is graag buiten. Met grote honden speelt ze liever niet, terwijl ze zelf toch ook niet klein is uitgevallen. Ze heeft een voorkeur voor witte hondjes, daar dolt ze uitgelaten mee rond."

Op www.mooistehond.nl is Pip te zien met haar poten in het water en haar kop in de lucht. ,,Een foto waarop interactie met de baas te zien is, kan extra punten opleveren. Het is een vakantiekiekje. Pip houdt een oogje op mij terwijl ik in een zwemband op de rivier dobber." Die zwemband is op de site nog net te zien, Gijben is uit beeld verdwenen. Het gaat natuurlijk ook om de hond. ,,Of we winnen? Geen idee, ik doe mee voor de lol. Pip blijft even lief, of ze nu in de prijzen valt of niet. Wie er ook wint, uiteindelijk vindt ieder baasje zijn hond de mooiste van de wereld."

STEMMEN

Pip is niet de enige hond uit de gemeente Boxtel die genomineerd is. En aanmelden kan nog steeds, tot 19 februari. Het is de bedoeling dat de honden zoveel mogelijk stemmen vergaren. Stemmen is mogelijk sinds dinsdag 5 februari en kan tot en met dinsdag 12 maart. Het publiek bepaalt de gemeentelijke en provinciale winnaars. Een deskundige jury beoordeelt zondag 5 mei tijdens dierenfestijn Animal Event de provinciale winnaars en geeft aan wie met de landelijke zege aan de haal gaat.

FOTO BOVEN: Rustig poseren valt nog niet mee. Maar voor een hondenkoekje gaat Pip wel zitten. (Foto: Peter de Koning).