VOORDRACHT EET- EN DRINKGEWOONTEN

Heemkunde houdt lezing over culinair erfgoed

Op uitnodiging van Heemkunde Boxtel houdt Ineke Strouken donderdag 21 februari een lezing over eet- en drinkgewoonten van Nederlanders. Zij houdt haar voordracht in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56

Waarom kent de gemiddelde Nederlander meer dan vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten? Waarom houden Nederlanders van zoute haring en zoute drop, terwijl men in het buitenland daarvan gruwelt? Waarom trekken op verschillende plaatsen in Brabant op 6 januari kinderen verkleed als drie koningen zingend langs de deuren? Het heeft allemaal te maken met onze culinaire geschiedenis, betoogt Strouken. ,,Nu is het normaal dat je het hele jaar genoeg te eten hebt en dat je zelfs in de winter verse groenten kunt kopen. Toch is het nog maar ruim honderdtwintig jaar geleden dat met de uitvinding van het wecken een eind kwam aan de honger. Voor die tijd waren de mensen de hele zomer in de weer om voldoende voedsel in de winter te hebben. En ook nog voedsel dat lang goed bleef."

Het vullen van de kelder was een intensieve taak die op Sint-Maarten (11 november) klaar moest zijn. Drogen, roken, pekelen, inkuilen, onder vet of op zuur zetten en konfijten waren conserveringsmethoden die elke vrouw kende. De culinaire geschiedenis van Nederland heeft alles te maken met wat er aan vlees, vis en/of groente voor handen was, op welke manier het goed werd gehouden en welke bereidingsmethoden er waren. Op een open vuur koken, is namelijk heel anders dan op het fornuis, dat in de negentiende eeuw zijn intrede deed.

De culinaire geschiedenis is ook zichtbaar in feesten die in Nederland jaarlijks worden gevierd. Nog steeds is speculaas een typische sinterklaas-lekkernij en is Kerstmis het feest van uitbundig eten. Dit alles heeft een historisch verhaal dat tijdens de heemkundelezing wordt verteld.

Ineke Strouken was directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en haar voorganger Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ze is ruim 32 jaar lang voorvechtster van traditie en volkscultuur. Boxtel leerde haar onder meer kennen op het moment dat reus Jas de Keistamper en de Heilig Bloedprocessie op de nationale inventaris voor immaterieel erfgoed werden geplaatst.


DAGBESTEDING OOK IN KINDERBOERDERIJ

Project Dagje Thuis breidt uit

Dagje Thuis is een wekelijkse vorm van dagbesteding in gemeenschapshuis De Rots, bedoeld voor mensen die minder mobiel, vergeetachtig of vaak alleen zijn. Wegens succes komt er een tweede groep, in de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Voor dit tweede Dagje Thuis zoekt coördinator Ineke de Rooij vrijwilligers.

Een beroepskracht gaat met vrijwilligers de deelnemers elke donderdag van 10.00 tot 15.00 uur op een gezellige en zinvolle manier bezighouden. De organisatie is in handen van de samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties in Boxtel.

Vorig jaar mei ging het Dagje Thuis van start in De Rots; daar komen nu elke dinsdag twaalf deelnemers samen. Ze praten, bewegen, luisteren muziek, puzzelen, doen een spelletje of drinken koffie. Dit onder het motto: niets moet, alles mag. Samen bezig zijn, daar draait Dagje Thuis om. Bijkomend voordeel is dat een eventuele partner of mantelzorger even tijd voor zichzelf krijgt. Een indicatie is voor deelname niet nodig, wel kost meedoen twaalf euro per keer. Daarbij zijn de lunch en andere consumpties inbegrepen.

Wie als vrijwilliger mee wil helpen het tweede Dagje Thuis mogelijk te maken, kan nadere informatie inwinnen bij De Rooij via telefoonnummer 06-51 08 83 85 of e-mail: inekederooij@contourdetwern.nl.


Verkiezing van beste restaurant

Tijdens de verkiezing voor het leukste restaurant van de gemeente kunnen inwoners stemmen op hun favoriet. In Boxtel zijn eetcafé De Deugniet, Proeflokaal Verde, Grieks restaurant Corfu, N9NE, Plein2, Texas Eet & Geniet en restaurant Sjefke genomineerd.

De organisatie van de verkiezing is in handen van Vote Company en de vakbladen Horeca Vizier en Gastronomie. Bij het stemmen mogen gasten de restaurants cijfers geven voor zaken als prijs/kwaliteitsverhouding, menukaart en klantvriendelijkheid. Naast positieve aandacht levert de verkiezing volgens de organisatie ook nieuwe gasten op.

Het restaurant dat gemeentewinnaar wordt kan zich 15 april laten huldigen tijdens een Award Festival. Stemmen kan tot 28 maart via de website www.restaurantverkiezing.nl.


De Walnoot

VRIJDAG 8 FEBRUARI

Koning Willem I College         08.00
DS fotocursus         09.30
Koffie-inloop         10.00
Vrij biljarten         13.00
Stamppotavond Amarant         17.00
Dansmariekes         18.30
Wereldkoor         19.30

ZONDAG 10 FEBRUARI

Ruilbeurs Boxtelse verzamelaars        10.00

MAANDAG 11 FEBRUARI

Koning Willem I College         08.00
Vergadering KBO         09.30
Pilates         09.30
Koffie-inloop         10.00
Biljarten De Walnoot         13.00
Yoga VCB         13.00
Heartsafe         19.30
Vergadering De Zonnebloem         19.30
Rikken en jokeren         20.00

DINSDAG 12 FEBRUARI

Koning Willem I College         08.00
Vergadering gemeente Boxtel         09.00
Kunstgeschiedenis KVG         09.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Koffie-inloop         10.00
Biljarten KBO         13.00
Bijeenkomst ContourdeTwern         15.00
Vrouwencontact Boxtel         19.00
Bridgen Revanche         19.30
Computerclub         19.30

WOENSDAG 13 FEBRUARI

Koning Willem I College         08.00
Gemeente Boxtel         08.30
Gym         09.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Koffie-inloop         10.00
Yoga         10.30
Kienen IVV         13.30
Vergadering Energiecoöperatie Boxtel         19.00
Heartsafe         19.00
EHBO         19.30
Vergadering INbox         19.30

DONDERDAG 14 FEBRUARI

Koning Willem I College         08.00
Koffie-inloop         10.00
Biljarten         13.00
Inloopbridge revanche         13.00
Bridge KBO         13.00
Kienen Aquavaria         20.00

VanOndersteBoven

Stichting VanOndersteBoven houdt de komende maanden vier bijeenkomsten rondom het thema 'aandacht'. De eerste is zondag 10 februari. Het programma omvat een inleiding, teksten, muziek en een dialoog. De volgende ochtenden zijn op 10 maart, 14 april en 12 mei, telkens van 11.00 tot 12.30 uur op De Kleine Aarde, Klaverblad 13. Deelname kost vijf euro. Aanmelden: vanondersteboven@gmail.com of www.vanondersteboven.com.