Filmavond heemkunde over bevrijding in '44

Heemkundevereniging Den Hogert houdt donderdag 14 februari haar jaarlijkse filmavond. Er worden deze avond twee films vertoont in gildehuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg 1 in Gemonde.

Kees van den Bosch presenteert in het eerste deel van de avond de film 'Het jaar van de bevrijding'. Daarin komen de belangrijkste gebeurtenissen vanaf september 1944 tot mei 1945 voorbij: van de intocht van het Amerikaanse geallieerde leger in Nederland, tot de bevrijding. Veel aandacht is er voor de oorlogshandelingen, maar ook de oorlogswinter en het dagelijkse leven worden getoond.

In het tweede deel is de historische documentaire De Sok te zien. Hierin vertelt Henk Helsdingen over de opkomst en ondergang van het Schijndels familiebedrijf M.J. Jansen de Wit's kousenfabriek in de periode 1915 tot 1986.

De avond begint om 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur. Voor leden van de heemkundevereniging is de toegang gratis. Niet-leden betalen twee euro.


Dorpsarcheologie CARE officieel van start

Het onderzoeksproject Community Archaeology Rural Excavations (CARE) is vrijdag officieel van start gegaan. Aan dit onderzoek van onder meer de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen ook inwoners van onder meer Liempde meedoen, die daarmee als het ware archeoloog in eigen dorp worden.

CARE is een samenwerkingsverband van diverse universiteiten (waaronder de UvA) die als doel hebben om de ontstaansgeschiedenis van kleine kernen verspreid over Europa in beeld te brengen. De bedoeling is dat dit mét inwoners van die dorpen tot stand komt: zij graven onder begeleiding van de onderzoekers een putje van één bij één meter in hun eigen achtertuin.

Het project heeft nogal wat voeten in de aarde: in totaal duurt het onderzoek drie jaar. Voor het Nederlandse deel is tot nog toe een bedrag vergaard van 250.000 euro. De organisatie werkt momenteel aan een feestelijke aftrap van het project, dat naar verwachting komende zomer los zal barsten. Aanmelden kan via e-mail: CARE-fgw@uva.nl.