Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

'DIT IS EEN BELEVENIS DIE ZE NIET SNEL MEER VERGETEN'

Grote, dolle beestenboel bij jeugdzittingsavonden Liempde

Tijdens de allereerste klanken van het opleidingsorkest BeCool gingen de handen op elkaar in de zaal. Juul van Abeelen en Roosje Voets presenteerden zich als programmamakers van Jungle TV en zorgden voor de rode draad. In deze jungle gingen zij op zoek naar inheemse diersoorten. Zo zagen zij een zwarte muis met helm, of was het een motormuis? Nee, het bleek bij nader inzien kapelaan Geoffrey te zijn... Een vermeende 'Blauwbontkontbaviaanfazant' werd op het podium ontmaskerd als jeugdprins Cas d'n Urste.

REISBUREAU

Er was voor elk wat wils deze avond. Zo werd er prachtig gedanst door de Party Ploegers, de slagwerkgroep maakte indruk door aluminium trappen in te zetten als muziekinstrument en JAS Liempde kreeg de lachers op haar hand met een jungletrip van reisbureau Doe ons een lol en ga weg. Ook de jongste deelnemertjes, Evi van de Locht, Juul van Vlokhoven en Liv van Abeelen konden rekenen op een flink applaus. Hun playbackact 'Regelmoeders' spatte van het podium.

Traditiegetrouw werden de leden van de jeugdraad op de korrel genomen door de jeugdprins en adjudant van vorig jaar. Okke Spaas en Bouke Verbree verkondigden zonder blikken of blozen enkele persoonlijke bloopers van de raadsleden. Sem van Abeelen en Ynez de Grauw lieten tijdens hun playbackact zien dat zij beschikken over acteertalent. Met het nummer 'Zussen' leverde dit duo een perfect uitgevoerde 'spotlight-fight'.

OPBLIJVEN

Cato van der Velden (4) mocht dit weekend extra laat opblijven omdat zij heel graag haar oppas wilde zien optreden. ,,Ik vind alles mooi, maar het zingen vind ik het mooist", vertelde ze enthousiast. Bezoeker Joost van Olphen kwam kijken naar zijn dochter die in de jeugdraad zit. ,,Ik vind het erg leuk dat groep acht deze activiteit samen kan beleven. Volgend jaar gaan ze ieder hun eigen weg naar de middelbare school. Dit is een belevenis die ze niet meer vergeten."

FOTO BOVEN: De kinderen van reisbureau 'Doe ons een lol en ga weg' kregen de zaal beide dagen aan het lachen. Iedere act kwam met iets verrassends, wat een enerverende avond opleverde. (Foto: Hans van Doorn).


KOLDERZITTING OP NAOR D'HONDERD

'Alleen wind uit Liempde deugt'

Het Liempdse dweilorkest Op naor d'Honderd ziet de plaatsing van de windmolens als een wezenlijk probleem en nodigt iedereen uit zijn of haar woordje te doen tijdens de jaarlijkse kolderzitting op carnavalszondag 3 maart in café 't Wapen van Liempde.

,,Een paar weken geleden kopte de krant 'Windmolens moeten we gaan inpassen, leuk of niet'. Een paar dagen later gevolgd door een artikel met als titel 'Boxtel zoekt plek voor windmolens'. Woorden opgetekend uit de mond van wethouder Peter van de Wiel. Windmolens moeten er dus komen, maar de grote vraag is waar", stelt woordvoerder Gerard Schalkx van Op Naor d'Honderd.

Hij vervolgt: ,,'Zo ès de wind wèijt, drèijt de meule' klinkt heel logisch, maar klopt dat ook? Als een meisje in de vorige eeuw met een vriend uit een naburig dorp thuiskwam, kreeg ze nogal eens te horen: 'Komt ie uit… Boxtel? Boxtel-Oost, -West, Rooi of Best bijvoorbeeld?' Het antwoord was dan soms al snel: 'Daar komt nog geen goei' geit vandaan. Sterker nog, de wind alleen al deugt niet'."

MET HAND EN TAND

Als dat werkelijk zo is, betekent dit voor de Liempdenaren enkel de wind komend vanuit hun dorp de enige goede is. Met als gevolg dat de windmolens elders zullen moeten komen staan. In hun strijd tegen de herindeling, in de jaren tachtig en negentig van de vorig eeuw, toonden Liempdenaren zich echte Don Quichottes om hun standpunten met hand en tand te verdedigen.

Toeval of niet, deze Spaanse edelman ging óók de molens te lijf met zijn knecht Sancho Panza. ,,Strijden is goed, maar kunnen de Liempdenaren misschien alternatieven aandragen? Zo zouden ze in de wintermaanden massaal op de hometrainer kunnen stappen om in estafettevorm stroom bij elkaar te trappen. Al was het maar om de sfeervolle kerstverlichting te laten branden", grinnikt Schalkx.

AANMELDEN INSPREKERS

Welke standpunten en alternatieven aangevoerd worden, is te horen tijdens de jaarlijkse kolderzitting van Op Naor d'Honderd. Die begint zondag 3 maart om 10.30 uur. Insprekers krijgen een kwartier om hun zegje te doen en dienen zich vooraf aan te melden via telefoonnummer 06-49 78 20 50.

FOTO LINKS: Liempdenaren 'vechten' als Don Quichottes tegen de komst van windmolens in hun dorp. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding