Afbeelding
Foto: CMJ

ARJEN VAN SLUIJS UIT BOXTEL IS BESTE VINOLOOG VAN HET LAND

'Hoe meer je leert, hoe minder je weet'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zoet, droog, lekker of niet. De gemiddelde wijndrinker komt niet veel verder dan deze benamingen voor de wijn die wordt gedronken. Een enkeling kan misschien nog bepaalde fruitsmaken definiëren, maar dan houdt het wel op. Als vinoloog kom je met deze algemeenheden niet weg. De druivensoort, land van herkomst, geschiedenis en de verschillende smaken: je moet het allemaal kunnen benoemen. Voor Boxtelaar Arjen van Sluijs is dat geen probleem, zo bewees hij tijdens een wedstrijd van Verenigde Vinologen Nederland. Van Sluijs won en werd uitgeroepen tot beste vinoloog.

Zo'n zeven jaar geleden ontstond bij de Boxtelaar een grote interesse in wijn. Het cateringbedrijf waar hij werkte, ging zaken doen met een traiteur die ook diverse wijnen in het assortiment had. Van Sluijs besloot een basisopleiding te volgen om zo meer verstand te krijgen van wijn. ,,En dat liep uiteindelijk een beetje uit de hand", grinnikt Van Sluijs. ,,Ik was eigenlijk meteen verkocht en heb uiteindelijk nog drie vervolgopleidingen gedaan."

SPAANSE WIJN

Inmiddels is de Boxtelse wijnliefhebber ook in zijn werk de hele dag met de godendrank bezig. Naast zijn werk als afdelingshoofd wijn en gedestilleerd bij Hanos, heeft Van Sluijs een eigen bedrijf waarmee hij lessen en trainingen geeft over wijn. ,,Het is een veelomvattend vak", legt de Boxtelaar enthousiast uit. ,,Het draait natuurlijk vooral om geur en smaak, maar er komt ook geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en scheikunde bij kijken. Waar komt een druif vandaan? Wat is de geschiedenis? Het speelt allemaal mee." Lachend vult hij aan: ,,Hoe meer je over wijn leert, hoe minder je eigenlijk weet. Er zijn zoveel soorten."

Bij de wedstrijd van de Verenigde Vinologen Nederland moest Van Sluijs eerst meedoen aan een voorronde. 24 deelnemers plaatsten zich voor de halve finale waarvan er twaalf doorstroomden naar de finale. Tijdens de verschillende rondes moesten de wijnkenners twaalf wijnen proeven. Van Sluijs: ,,Je weet niet wat er in het glas zit, je moet de wijn definiëren door te ruiken en proeven. Ook kennis van landen van herkomst en druivensoorten zijn daarbij belangrijk." De Boxtelaar behaalde de meeste punten.

FAVORIET

In gesprek met een wijnkenner, wil je uiteraard diens favoriete wijn weten. ,,Spanje is echt mijn wijnland bij uitstek", zegt de Boxtelaar. ,,Wit of rood, ik vind Spaanse wijnen echt heel lekker." Ook heeft Van Sluijs nog een tip voor Boxtelse wijndrinkers: ,,Drink gewoon wat je zelf lekker vindt, ook als er een wijnkenner op bezoek komt. Als ze het niet lekker vinden, drinken ze wel bier."

FOTO BOVEN: Arjen van Sluijs uit Boxtel is trots op zijn benoeming tot beste vinoloog. Daarvoor versloeg hij 23 concurrenten in de wedstrijd van de Verenigde Vinologen. (Foto: CMJ).


BOXTELSE DUBBELSLAG OP POËZIEWEDSTRIJD DICHTSLAMRAP

Martje Wijers bekoort jury én publiek

LINDA VAN DE WIEL

De poëziewedstrijd DichtSlamRap is met overmacht gewonnen door Martje Wijers. De Boxtelse woordkunstenaar die al een tijdje in Amsterdam woont, sleepte donderdagavond tijdens de finale zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht. In de 'battle' met runner-up Rik Sprenkels, die ook Boxtelse wortels heeft, moest ze buigen voor de Nijmegenaar.

DichtSlapRap beleefde haar zestiende editie in Boxtel. Journalist Marcel Linssen stond destijds aan de wieg van het literaire evenement en is nog altijd nauw betrokken bij de organisatie, nu als jurylid. Het publiek in een goed gevuld café Le Temps Perdu bestond uit poëzieliefhebbers, taalpuristen en fans van de deelnemers. Ze werden getrakteerd op geëngageerde dichtregels over Donald Trump ('de blonde koekoek in het Witte Huis') maar ook dromerige verzen: 'Samen de zonsondergang willen zien, maar aan de verkeerde kant van de duinen zitten.'

Elf dichters, slammers en rappers deden mee aan de eindstrijd in Boxtel. Ze kregen in de eerste ronde elk drie minuten om hun taalkunsten te laten horen. De jury, die bestond uit Neerlandicus Roel Weerheim, dichter en oud-winnaar Merijn Huntjens en Linssen, sloeg daarna op een grote tafelbel. ,,Maar de jury is coulant hoor", stelde presentator Ronny Dijksterhuis de zichtbaar gespannen deelnemers gerust. ,,Na de bel mag je nog twintig seconden doorgaan. En na de tweede bel heb je nog eens tien. En daarna krijg je strafpunten. Misschien…" De vijf beste deelnemers streden om de eindzege.

HOGE HOED

Wijers was al vaker te gast in Boxtel werd ook donderdag gesteund door een grote groep fans. Het was dan ook geen echte verrassing dat ze aan de haal ging met de publieksprijs, een bescheiden geldbedrag. Bezoekers konden na de eerste ronde op hun favoriete dichter stemmen en een donatie doen in een hoge hoed.

Wijers maakte indruk met spitsvondige en toegankelijke taal. Ze wist mensen te raken met hoogwaardige taalkundige kwinkslagen die door het publiek gewaardeerd werden. Maar ook de andere finalisten uit zowel Nederland als België bezorgden bezoekers een mooie avond. Zo oreerde de Nijmeegse Elianne van Elderen over de onhandigheden waarmee pubers worstelen en maakte Vlaming Anthony Samson indruk met een humoristisch gedicht over het alfabet: ,,Drie x'en droomden van erotische poses…"
Sprenkes, de uiteindelijke nummer twee, besprak met scherpe tong de dreiging van atoombommen, overduidelijk gericht aan de Amerikaanse president Donald Trump,

INTERMEZZO

Tijdens een tweetal muzikale intermezzo's trad Iris Penning op. De Brabantse singer-songwriter was al eerder te gast bij DichtSlamRap. Ze opende fraai met de titelsong van haar nieuwe album dat in maart verschijnt. 'Liever vieze voeten dan altijd schoenen aan', zong ze.

Ook de gastperformance van voormalig stadsdichter Tom Driesen uit Turnhout maakte indruk. Driesen won de Boxtelse poëziewedstrijd in 2018 en trakteerde het publiek op enkele vurige poetry slams.

De uitsmijter was een battle tussen winnares Wijers en Sprenkels. Acht minuten lang bestookten ze elkaar met dichtregels en duelleerden om een extra prijs: een fles rode wijn. Ook hier was het publiek bepalend. Het luidste applaus en daarmee de wijn was voor Sprenkels. Winnares Wijers nam echter de grootste prijs mee naar huis: een ticket voor de finale van het NK Poetry Slam 2020 in Utrecht.

FOTO LINKS: Winnares Martje Wijers betoverde donderdag het publiek. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding