Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KINDEREN VOORLEESFIETS GRATIS NAAR OPTREDEN PODIUM BOXTEL

Ela: 'Ik vind poep dus écht heel vies'

Veel kinderen wisten het antwoord op de vraag wie de kleine mol op zijn kop gepoept had al bij voorbaat. Toch gingen zondagochtend ongeveer tweehonderd kinderen en ouders helemaal op in de voorstelling van theatergroep Meneer Monster in Podium Boxtel aan de Burgakker. Wie de dader was? Bullebak, de hond van de slager.

LINDA VAN DE WIEL

Ze zaten compleet in de belevingswereld van de kinderen, de kleine mol en mogelijke daders Duif, Haas, Geit, Koe - ook wel koeligan genoemd - Paard, Vlieg en Hond. Gewapend met een grote drol op zijn kop, ging Mol op zoek naar het dier dat een flinke bolus op zijn kop gedropt had.

En zoals bekend: kinderen en grappen over poep zijn een groot succes. Dit gold dus ook in de interactieve kindervoorstelling die werd gespeeld door twee acteurs van Meneer Monster. Zo lachten de kleintjes enorm om de als vogelpoep bedoelde klodders mayonaise die rond vlogen en keken ze met afschuw naar de erwtensoep die als koeienpoep diende en de vla die paardenpoep voorstelde.

Gelukkig was daar Vlieg: ,,Wow, er is hier flink gedownload, het lijkt hier wel een lopend buffet." En na de drol van Mol geproefd te hebben, wees hij Hond Bullebak als schuldige aan.

VOORLEESFIETS

De kinderen vonden het allemaal prachtig. ,,Ik vond de drolletjes grappig en ook wel vies", zei de driejarige Sky. ,,En toen Bullebak ging blaffen, schrok ik wel een beetje." Zijn vriendje Flynn van twee jaar vond de koe het allerleukst. ,,En de poep? Bah!"

Extra bofkonten waren de zusjes Anisa (9) en Asma (6). Zij worden wekelijks voorgelezen door vrijwilligster Ria Bergman van de Voorleesfiets. Omdat de Bokselse Kwis deze stichting eerder koos als goed doel en ook Lionsclub Dommel en Aa een duit in het zakje deed, konden de zusjes en de andere voorleeskinderen gratis naar de voorstelling en kregen ze de pocketversie van het boek waarop de voorstelling gebaseerd is. ,,Ik vind het heel leuk dat ik mee mocht met Ria", vertelt Anisa. Asma vult haar grote zus aan: ,,We hebben zelfs speciaal voor de voorstelling van vandaag nieuwe kleren gekocht."

Ook dierenliefhebber Ela van vier jaar genoot met volle teugen van de grappige show. ,,Ik vond de hond heel grappig. Maar poep vind ik écht heel vies."

FOTO BOVEN: De kinderen genoten zondag volop van de strapatsen van Mol en de andere dieren die mogelijk op zijn hoofd gepoept hadden. Dankzij de bijdragen van de Bokselse Kwis en de Lionsclub, mochten de kinderen van de Voorleesfiets gratis naar binnen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Nieuwe boeken van Vroomkoning

De van oorsprong Boxtelse dichter Victor Vroomkoning, pseudoniem voor Walter van de Laar (foto), houdt een boekpresentatie in zijn geboortedorp. Ten ere van zijn tachtigste verjaardag presenteert hij zaterdag 30 maart twee boeken: Tachtig en Intiem Bestaan.

Het eerste boek Tachtig is een chronologische verzameling van de mooiste gedichten uit de 35 jaar dat Vroomkoning gedicht heeft. Het tweede boek Intiem Bestaan is geschreven door Riny Jans. In dit boek reflecteert Vroomkoning samen met Jans op zichzelf; de breuken in zijn leven, de waarde van poëzie, het dagelijkse bestaan als inspiratiebron, de zin van 'dichterlijk leven' en zijn affiniteit met erotiek.

De eerste presentatie vindt plaats op de laatste dag van de Boekenweek (zaterdag 30 maart) in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Op zondag 14 april zal ook een evenement plaatsvinden in de lutherse kerk van de woonplaats van Vroomkoning: Nijmegen. De bijeenkomsten worden ingevuld door voordrachten, een interview, muziek, hapjes en drankjes. Het precieze programma wordt later bekend.

Afbeelding