Afbeelding
Foto: Maarten Melis

HULPORGANISATIE REKT NORMBEDRAGEN IETS OP


Voedselbank wil meer cliënten bereiken

HENK VAN WEERT

Door intensiever samen te gaan werken met onder meer welzijnsorganisatie ContourdeTwern hoopt Voedselbank Boxtel en omgeving dit jaar meer mensen te bereiken die aanspraak kunnen maken op de wekelijkse pakketten met etenswaren. Soortgelijke initiatieven elders in het land, zorgden vorig jaar al voor een flinke toename van het aantal cliënten.

Een van de Voedselbanken in Nederland die vorig jaar andere hulpverlenende instanties in haar gemeente uitnodigde voor rondleidingen en presentaties, zag het klantenaantal daarna met wel 20 procent stijgen. Voorzitter Arjen Witteveen van de Boxtelse Voedselbank hoopt op zo'n manier ook meer mensen te kunnen bereiken. ,,We werken al wel samen met ContourdeTwern, maar de contacten zullen worden geïntensiveerd", meldde hij deze week.

Daarnaast hoopt de lokale Voedselbank dat communicatie richting mensen die laaggeletterd zijn vruchten afwerpt om meer potentiële cliënten te bereiken. Wethouder Eric van den Broek heeft beloofd zich hiervoor sterk te maken, aldus Witteveen. Van de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, leeft 19 procent ten minste één jaar onder de armoedegrens: dat komt overeen met 475.000 mensen, meldt de Voedselbank. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat ruim 6 procent van de laaggeletterden langdurig arm is: zo'n 155.000 mensen.

Niet iedereen die voldoet aan de toelatingsnormen weet de weg naar de Voedselbank te vinden. Onbekendheid, schaamte en laaggeletterdheid zijn enkele oorzaken. Mensen in acute nood die zich melden, krijgen bij steeds meer Voedselbanken – ook in Boxtel - direct eten mee naar huis. In de weken na de eerste kennismaking, wordt uitgezocht of men ook voldoet aan de toelatingsnormen en daarmee structureel in aanmerking komt voor hulp.

MEER VOEDSELAANBOD

Mensen mogen bij de Voedselbank aankloppen als zij minder dan het zogeheten normbedrag van hun inkomen overhouden. Die norm is voor 2019 bepaald op een basisbedrag van 135 euro per huishouden plus 90 euro per gezinslid. Deze bedragen zijn met ingang van dit jaar vijf euro opgetrokken, mede vanwege het feit dat het lage btw-tarief is verhoogd.

De Voedselbanken durven zich nu voor grotere groepen mensen in te zetten. Dat heeft mede te maken met het feit dat een steeds groter deel van het voedsel dat anders verspild zou worden, bij de hulp organisatie terecht komt.

FOTO BOVEN: De Boxtelse Voedselbank is gevestigd in een bijgebouw van het Wereldhuis aan de Achterberghstraat. Wekelijks worden daar zo'n 180 voedselpakketten uitgereikt. Daarmee worden een kleine vijfhonderd monden gevoed in de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren en in het dorp Sint-Oedenrode. (Foto: Peter de Koning, 2017).


Praat mee in het eerste boomcafé

De gemeente Boxtel vernieuwt haar bomenbeleid. Dat doet ze in samenspraak met inwoners. Wie mee wil praten over bomen en het beleid op dit gebied, kan woensdag 20 februari van 19.30 tot 22.00 uur terecht in gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7.

Daar verzorgt de gemeente een 'boomcafé'. Er is voldoende stof voor discussie, stelt de gemeente. De laatste jaren is er namelijk veel veranderd op het gebied van duurzaamheid, de maatschappelijke waarde van bomen, klimaatverandering en het tegengaan van overlast. Kwesties over bomen die aan bod komen, zijn: de locatie, het verminderen van overlast, het vergroten van de waarde en de vraag hoe in de toekomst met bomen om te gaan. De gemeente verwerkt de resultaten van de avond in de uitwerking van het bomenbeleid. In de zomerperiode volgt nog een boomcafé om te laten zien wat er met de resultaten van de eerste bijeenkomst is gebeurd. Het nieuwe bomenbeleid moet eind dit jaar klaar zijn.


Klassiek in de kerken

Muziek aan Bed geeft zaterdag 9 februari om 16.00 uur een concert in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18. Het is een optreden in de serie Klassiek in de Kerken. Entree inclusief drankje is vijftien euro, kinderen tot en met twaalf jaar betalen tien euro. Reserveren via reserveren@klassiekindekerken.nl.

Afbeelding