Afbeelding
Foto: Aldi

Fietstunnel rotonde Boseind: theater in meerdere bedrijven

Sinds het besluit om de dubbele overweg te sluiten voor autoverkeer zijn de Keulsebaan en de oversteek daarvan voor fietsers van en naar Lennisheuvel een hindernis van formaat. Althans op papier, want voorlopig blijft het bij plannen maken en die weer bijstellen. In het theater van de gemeente Boxtel trokken al veel gezelschappen voorbij die becijferden hoe duur een tunnel was en hoe even veilig een verkeerslicht zou zijn. De laatste voorstelling was tijdens de beeldvormende vergadering, waar de projectleider als een volleerd goochelaar een konijn uit de hoge hoed toverde: een tunnel zou maar liefst drie miljoen meer gaan kosten. Vol ongeloof keek het publiek toe, en besloot een nader onderzoek uit te voeren waar zowaar de Lennisheuvelnaren over mee mochten denken. Je bent tenslotte allemaal Meewerkend Boxtel, dus vooruit. Lennisheuvel dacht mee.

Daarop ging het gordijn dicht en werd achter de schermen door de ingehuurde regisseur – overigens dezelfde als uit het eerste bedrijf – een nader onderzoek uitgevoerd waar verrassend genoeg uit kwam dat de eerdere conclusies de juiste waren. Een gelijkvloerse oversteek was even veilig als een tunnel en andere varianten waren niet noemenswaardig beter. Blijmoedig vertrouwde hij dit toe aan het papier en keerde voldaan huiswaarts. Niemand dacht nog aan Lennisheuvel, zelfs de theaterdirectie niet.

Daar groeide ondertussen het ongeloof over het konijn. Tegen maar liefst veertig euro aan kosten werd een eigen onderzoek verricht naar de 'kabels en leidingen' en hoeveel er daarvan verlegd konden worden voor drie miljoen euro. Dat bleken er heel wat te zijn, ruimschoots voldoende voor een tunnel tot de A2. De voorstelling begon intussen aardig op een soap te lijken. Het publiek morde, de oppositie stelde kritische vragen maar nog altijd wordt vastgehouden aan de stoplichtoplossing als enige alternatief in het script.

Komt er nog een volgend bedrijf als slotakte in deze voorstelling? Ongetwijfeld wordt er spijt betuigd, dat het geen fraai voorbeeld was van meewerkend Boxtel, maar ook dat de ontknoping al vooraf vast stond: zonder een kritische gemeenteraad is een onafhankelijk onderzoek alleen iets wat in sprookjes voorkomt. Waarvan akte.

        STEFAN VAN DE NIEUWENHOF

        Commissie Ruimtelijke Ordening

        Lennisheuvel (CROL)


Boxtel, er is 'nóóit' iets te doen!

Afgelopen week heeft Boxtel zichzelf, zoals zo vaak in het jaar, op fraaie wijze op de cultuurkaart gezet. Er viel weer veel te genieten. Voor diegenen, die de tv prefereren boven uitgaan, geldt dat zij pech hebben gehad en ongelijk.

Op donderdag DichtSlamRap, een stukje cultuur waar Boxtel zuinig op mag zijn. Het was de afgelopen jaren wat mat, maar deze aflevering brak met die trend. Met als topper Tom uit Turnhout, oud-winnnaar en een woordenwaterval die het niveau significant omhoog hielp. Hij zat, gelukkig voor de rest, niet in de competitie; zijn performance exemplarisch. Ook het Boxtels talent liet zich gelden. Mooie avond, vooral doorgaan.

Op zaterdag staat daar dan ene Fenne uit Boxtel te schitteren in Podium Boxtel. Een absoluut lastig, maar prachtig repertoire te vertolken alsof het voor haar geschreven is. Je moet het maar durven, Eva Cassidy. Voor een volle bak aandachtige luisteraars. Het was muisstil als zij zong. Het applaus klaterde als zij weer zo'n prachtig einde aan een lied had gemaakt. In al haar fragiliteit en onbevangenheid een sterk optreden. Met prettige anekdotes. En een stem als een bel. Doorgaan!

Op zondag moest er gekozen worden. De harmonie, een heel andere discipline in de muzikale waaier. Ook daar jeugdig volk met veel bravoure. Of Boxrock, vanwege een zuurstof-injectie aan een revival bezig. B-Town in het hart van Boxtel. Voor mij werd het Boxrock, goed bezocht, fijne jonge artiesten die het hart sneller doen kloppen. Hoe leuk kan een middag zijn? Doorgaan.

Er is nooit iets te doen op tv, ik blijf uitgaan!

        HENK DE WINDT


Sloop voor nieuwe Aldi gestart

In opdracht van supermarkt Aldi is nu écht gestart met de sloop van de voormalige sportschool 040Fit! aan de Fellenoord. De Duitse grootgrutter wist na een lange discussie beslag te leggen op het pand. Aannemer Den Hollander Bouwadvies is zo'n drie weken geleden gestart met de eerste werkzaamheden. De nieuwe winkel wordt naar verwachting in oktober geopend.

Het wordt een supermarkt met veel lichtinval en brede gangen, laat een woordvoerder weten. Ook wordt het gebouw duurzaam; zonder aansluiting op het aardgasnet. Producten worden koud gehouden met CO2-koelingen; deze zijn energiezuinig én de warmte wordt teruggewonnen. Het winkelend publiek kan in de toekomst zijn auto neerzetten op het dak van het gebouw; dat is via een hellingbaan te bereiken.

FOTO BOVEN: Een impressie van de toekomstige supermarkt aan de Fellenooord, mét parkeerdek. (Foto: Aldi).

FOTO ONDER: De sloop van het voormalig postsorteercentrum is in volle gang. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding