Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BISSCHOP GERARD DE KORTE INSTALLEERT GEERTJAN VAN ROSSEM ZONDAG 17 FEBRUARI IN HEILIG HARTPAROCHIE

Nieuwe pastoor wil instrument zijn van Gods geest

'Werkkamer beneden'. In het pastoraal centrum aan de Duinendaal staan gelabelde verhuisdozen opgestapeld. In een ervan staat een houten Christusbeeld. Terwijl een voorzichtig winterzonnetje door de glas-in-loodramen sprankelt, introduceert Geertjan van Rossem (58), de aankomend pastoor van de Heilig Hartparochie, zichzelf.

JAN HERMENS

Hij staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Een nieuwe woonplaats, een andere werkomgeving. Bisschop Gerard de Korte installeert Van Rossem in de eucharistieviering van zondag 17 februari. De plechtige hoogmis in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek begint om 10.30 uur. Aansluitend krijgt iedereen de gelegenheid de nieuwe pastoor persoonlijk te feliciteren. Vanaf dat moment hoedt de 'zielenherder' zijn 'schapen' in de geloofsgemeenschappen Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Samen vormen zij de Heilig Hartparochie.

De wortels van Van Rossem liggen in Noord-Brabant, maar wel een stuk westelijker dan Boxtel, zo vertelt hij. ,,Breda is mijn geboortestad. Daar ben ik opgegroeid. Ik heb rechten en theologie gestudeerd, onder meer in Rolduc, en ben in 1988 tot priester gewijd. Van die ruim dertig jaar heb ik het leeuwendeel in 's-Hertogenbosch gewerkt. Als docent aan de priesteropleiding, dat ben ik nog steeds, als plebaan en als pastoor. Een plebaan is in wezen de pastoor van een kathedraal. In mijn geval de Sint-Jan."

PASTORAAT

Van Rossem voelde zich op zijn plek in het rooms-katholieke hart van het bisdom 's-Hertogenbosch, in het kerkgebouw dat als magistraal meesterwerk van de Brabantse gotiek geldt. ,,Ik was er pastoor van de eerste binnenstadparochie en later van de hele gemeente 's-Hertogenbosch. Het pastoraat spreekt mij aan. Ik wil een instrument zijn van Gods geest, als boodschapper Gods liefde verkondigen".

Van Johannes de evangelist naar Petrus de sleuteldrager. Fysiek is de afstand niet groot, maar in de praktijk verandert er wel het nodige. Niet alleen voor Van Rossem, monseigneur De Korte heeft een complete priestercarrousel in werking gezet. Vandaar de genummerde dozen in de hoek. ,,Ik ben al een beetje aan het verhuizen", aldus de clericus. ,,Het is nu nog wat hectisch, maar dat verandert wel. Ik verheug me erop om mensen te begeesteren. Let wel: het gaat uiteindelijk om Jezus Christus. Ik ben niet het middelpunt, dat is Hij."

De parabels in het Nieuwe Testament inspireren de priester. Een boodschap, gevat in beeldspraak. Soms eenvoudig, maar lang niet altijd. Om belangstellenden verdieping te bieden, wil Van Rossem op maandagavonden Bijbelinloopuren houden. ,,Tijdens de eucharistievieringen is er weinig gelegenheid om diep op de lezingen in te gaan en kunnen kerkgangers geen vragen stellen. Die ruimte is er op maandagavond wel. Dan kunnen geïnteresseerden gezamenlijk de teksten bestuderen die in de eerstvolgende mis aan bod komen. De Bijbel is een rijk boek, maar geen eenvoudige kost."

FRANCISCUS

De huidige paus noemt zich Franciscus, maar is geen franciscaan. De mondiale kerkleider wil de boodschap, de geest van de heilige Franciscus van Assisi uitdragen. Van Rossem weet zich geïnspireerd door een andere Franciscus. ,,Franciscus van Sales, een zachtmoedig en vriendelijk man. Hij was kerkleraar. Zoals ik al zei, ben ik zelf ook docent op de priesteropleiding van 's-Hertogenbosch. Onderricht geven, dat past wel bij mij."

De geestelijke ziet een parochie als bron van inspiratie voor mensen, als een gemeenschap waar gelovigen houvast vinden. ,,Ik sta in een duidelijke traditie, daar hecht ik aan. Maar ik verlies het menselijke aspect niet uit het oog. Ik werk graag samen met anderen, geef ruimte aan anderen om hun steentje aan de geloofsgemeenschap bij te dragen. De eerste tijd zal ik veelal bezig zijn met kennismaken. Ik bouw in eerste instantie voort op wat er is."

FOTO RECHTS: Priester Geertjan van Rossem op de imposante trappartij in het pastoraal centrum in Boxtel. Bisschop De Korte installeert hem zondag 17 februari als pastoor van de Heilig Hartparochie. (Foto: Peter de Koning).