Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WERKGEVERSVERENIGING SPIN VERBAASD OVER UITKOMST

Boxtel peilt behoefte aan bedrijfsgrond

Ondernemers op bedrijventerrein Ladonk en Vorst zouden de komende vijf jaar zo'n vijf hectare grond nodig hebben voor uitbreiding, aldus adviesbureau Stec. Op langere termijn (tot 2030) loopt die behoefte op naar negen hectare en mogelijk zelfs meer. Werkgeversclub SPIN zet vraagtekens bij die cijfers. En de gemeente Boxtel heeft slechts 1,8 hectare bedrijfsgrond beschikbaar.

HENK VAN WEERT

Wethouder Eric van den Broek (economische zaken) maakte gisteren de uitkomsten bekend van een onderzoek dat de voorbije maanden is uitgevoerd door Stec Groep. Vorig jaar gaven de werkgevers op Ladonk volgens hem 'een stevig signaal' af met betrekking tot toekomstig ruimtegebrek. Reden voor het gemeentebestuur een behoeftepeiling te houden.

'NIET VERPLAATSEN'

De provincie vindt dat de lokale vraag naar meer bedrijfsgrond regionaal moet worden opgelost. Dat biedt echter lang niet altijd een goede oplossing, stelden ondernemers eerder al. De wethouder onderschrijft die gedachtegang. Hij wijst erop dat op Ladonk veel lokaal gewortelde bedrijven zijn gehuisvest. Die ondernemingen bij ruimtegebrek verplaatsen naar een andere plek in de regio is voor hen helemaal niet wenselijk. ,,En, zoals de bedrijven zelf terecht aangeven, ook vanuit mobiliteits- en duurzaamheidsoogpunt moeten we ons afvragen of dat gewenst is. Nu gaan medewerkers op de fiets naar het werk, dat moet bij verplaatsing van een bedrijf per auto", zegt de wethouder.

Boxtel heeft de behoefte aan bedrijfsgrond 'precies op het goede moment' in beeld, volgens Van den Broek. Hij verwacht dat Stec haar definitieve rapport komende maandag op zal leveren. ,,Volgende week starten de eerste gesprekken over een soortgelijk provinciaal onderzoek dat elke vier jaar wordt gehouden. De uitkomsten vormen een goede basis voor een beargumenteerde discussie."

De behoeftepeiling bestond uit een online enquête en een aantal verdiepende gesprekken, beiden uitgezet bij de ondernemers. De resultaten zijn besproken met een begeleidingsgroep die bestond uit ondernemers van de verschillende bedrijventerreinen in de gemeente.

ÉÉN GROOT RAADSEL

Voorzitter Patrick van Loosbroek van werkgeversvereniging SPIN meldt naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek, dat die voor hem 'één groot raadsel' zijn. Hij gaat ervan uit dat op jaarbasis ruim vier hectare per jaar nodig is en komt tot dit cijfer omdat de afgelopen vijf jaren veel braakliggende grond en oude bedrijfspanden in versneld tempo in gebruik zijn genomen; ruim twintig hectare bedrijfsgrond in totaal. En daarbij zijn nieuwbouwpercelen op bedrijventerrein Vorst A niet meegeteld.

In november gaf Stec in een gemeenteraadsvergadering aan dat er nog mogelijkheden zijn om bestaande plekken op Ladonk te revitaliseren, maar Van Loosbroek zegt dat die mogelijkheden bijna volledig zijn uitgeput. Bovendien wijst hij erop dat het ondernemersklimaat een stuk verbeterd is ten opzichte van enkele jaren geleden. Hij begrijpt dan ook niet hoe de behoeftepeiling aan bedrijfsgrond uitkomt op één hectare per jaar.

FOTO BOVEN: Blik op de Van Salmstraat vanaf de voetgangerstraverse bij het NS-station. De gemeente Boxtel denkt met een actuele behoeftepeiling regionaal sterk te staan bij het vinden van bedrijfsgrond. Werkgeversvereniging SPIN zet vraagtekens bij de uitkomsten. (Foto: Peter de Koning).