Afbeelding
Foto: Jan Hermens

What's Up Amber, Jayden & Tim!

Het is bijna niet voor te stellen, maar er waren tijden waarin wasmachines, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten niet bestonden. Terwijl vader de kost verdiende, waste, schrobde en boende moeder tot haar handen rood en ruw waren. Groep 5C van de Angelaschool mag in het Wasch- en Strijkmuseum wat klusjes van toen verrichten in het kader van het project Jet en Jan, jong in 1910. Amber, Jayden en Tim beginnen met koper poetsen.

Weten jullie hoe dat moet, koper poetsen? ,,Nee, dat hebben we nog nooit gedaan." Gelukkig is de oma van Jayden als begeleidster ter plekke. Zij legt uit hoe dit karweitje in zijn werk gaat.

Wat zijn jullie precies aan het opwrijven? Tim: ,,Een strijkijzer." Jayden: ,,Een waterketel. Ik heb ook koper thuis. Een koffiemolen, die heb ik van oma gekregen." Voor Amber ligt een ingewikkeld voorwerp op tafel. ,,Ik weet niet wat dit is. Er zit een gat in en het heeft een tuit."

Vinden jullie het leuk om koper te poetsen? ,,Best wel", zegt Tim. Jayden vermaakt zich ook met doek en koperpoets. ,,Dat spul stinkt wel een beetje." Daar is Amber het mee eens. ,,Het ruikt raar en het ziet eruit als ei. Ik vind het poetsen leuk, maar ik zou het niet elke dag willen doen. Dan wordt het saai. Net als elke dag dezelfde film kijken. Dat is ook saai."

Na tien minuten rinkelt een ouderwetse handbel. Tijd voor de volgende taak: koffie malen. Maar eerst een puntzakje rollen om na gedane arbeid de versgemalen koffie in te bewaren. ,,Net een frietzakje", roept Amber.

Tim mag als eerste aan de molen draaien. Hij telt keurig twintig koffiebonen af, mikt ze in het apparaat en vermorzelt ze tot donker gruis. ,,Best zwaar, dat draaien."

Lusten jullie eigenlijk koffie? Jayden: ,,Ik niet, maar mijn broer wel." Tim: ,,Wij drinken nooit koffie thuis, alleen bij opa en oma. Wij drinken thee met melk."

FOTO RECHTS: Tim, Jayden en Amber poetsen het koper tot het blinkt als een spiegel. (Foto: Jan Hermens).