'STOER LACHEN OM FILMPJES EN VERHALEN'

Eerder opstootje reden tot ruzie op de Markt

RENS VAN DEN ELSEN

De vechtpartij van zaterdagnacht blijkt geen op zichzelf staand incident te zijn geweest. Een week eerder vond er ook al een opstootje plaats in het centrum. Een groepje jongeren liet het daarbij niet zitten en maakte afspraken om 'wraak' te nemen. Dat blijkt uit gesprekken die deze krant voerde met diverse ooggetuigen en leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL).

Wat er precies is voorgevallen bij het incident van zaterdag 19 januari is niet helemaal duidelijk. Maar voor een aantal jongeren was het voldoende aanleiding om een week later opnieuw samen te komen. Hiervoor werd een WhatsApp-groep in het leven geroepen waarin werd afgesproken om 'ze terug te pakken'.

Opstootjes en relletjes tijdens het uitgaansleven komen vaker voor, geven de ooggetuigen aan. Ook op het JRL wordt er, vooral door leerlingen van de bovenbouw, veel over gesproken en worden filmpjes van de avond aan elkaar getoond. ,,Daar wordt dan vaak wat stoer om gelachen, maar niemand zegt er iets van", aldus een van de ooggetuigen. Het lijkt onder de jongeren 'normaal' te zijn geworden, geeft hij aan.

De leerlingen geven aan dat het binnen en buiten de school gaat om (vrienden)groepjes die 'stoer willen doen'. Clubjes jongeren waarvan er altijd een paar de leiding nemen en het gros meeloopt. Dit is niets nieuws onder de zon. Dergelijke groepsvorming is van alle tijden, maar social media lijkt dit gedrag te versterken.

Toch vinden veel scholieren van het JRL dat de vechtpartij van dit weekend niet door de beugel kan. ,,Je kunt toch prima samen een biertje drinken en het gezellig houden, wat heb je hier nu aan", aldus een derdejaars leerling die niet met haar naam in de krant wil.

Bij de school zelf is niet bekend of er leerlingen bij de vechtpartij betrokken waren. Rector Leon Spaan van JRL en het Baanderherencollege geeft in een reactie aan dat hij geen nadere informatie heeft ontvangen over het voorval op de Markt: ,,Uiteraard gaan wij op diverse manieren in gesprek met onze leerlingen over waarden en normen, ook in de openbare ruimte."

Eerder werd in diverse media gesproken over twee verschillende groepen die de 'Finnen' en de 'kakkers' zouden worden genoemd. De getuigen die deze krant heeft gesproken melden echter dat zij niet bekend zijn met deze benamingen. In de wandelgangen worden ze 'de Marokkanen' en 'de Hollanders' genoemd. Het was nu vooral die laatste groep die de ruzie uitlokte, volgens Kees. Zoals ook in het artikel op pagina 3 van deze krant staat beschreven, waren het slechts enkele jongeren die met elkaar op de vuist gingen en was de rest vooral omstander.

DISCLAIMER: Vanwege de gevoeligheid die het item met zich meebrengt, heeft Brabants Centrum gekozen om de jongeren die ooggetuige waren of meer wisten over de achtergronden met betrekking tot de vechtpartij van zaterdag te anonimiseren. Hun namen zijn echter bij deze redactie bekend.