Afbeelding
Foto:

BEREDEN POLITIE IN BOXTEL TELT MEER RUITERS DAN ROSSEN

Politiestal Nergena breidt uit

PÅL JANSEN

De manege voor de bereden politie aan de Nergena gaat zo snel mogelijk uitbreiden met acht extra paardenboxen. Momenteel telt de stal in het buitengebied meer ruiters dan paarden.

Voorheen stonden er ook viervoeters in maneges in Eindhoven en Arnhem. Die zijn al een aantal jaren geleden opgeheven en de ruiters trokken daardoor in op de locatie van Boxtel, waar de politiepaarden voor Zuid-Nederland op stal staan.

Inmiddels zijn er echter meer ruiters dan rossen. Dus zijn er meer paarden nodig: de Mobiele Eenheid (ME) moet in totaal 120 paarden met ruiters op ieder moment van de dag beschikbaar hebben. Dit op last van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Er zijn jaarlijks twintig tot dertig paarden extra nodig mochten er blessures of ziekten ontstaan. Ook is er een natuurlijk verloop: de paarden worden te oud voor actieve dienst of komen te overlijden.

STRAAT

De nieuwe paarden zullen direct op straat getraind worden. Niet alleen in de omgeving van Boxtel, maar ook op andere plekken in het zuiden van Nederland.

De landelijke politie wil het aantal stallen opnieuw terugbrengen: van de zeven in Nederland moeten er in 2027 nog maar vijf over zijn. Waarschijnlijk hoort die van Boxtel daar niet bij. De stal op Nergena is momenteel de enige locatie voor bereden politie in Zuid-Nederland. Ook moet een van de vijf overgebleven stallen in het zuidelijk deel van Nederland staan, aldus een woordvoerder van de politie.

FOTO BOVEN: De manege voor de bereden politie op Nergena werd in 2004 in gebruik genomen. (Foto: Gerard Schalkx).


JONGERENWERKERS MOGEN NIET MET DE PERS PRATEN

Burgemeester Naterop: 'geweld is onacceptabel'

JULES HAMELEERS

Burgemeester Fons Naterop vindt de onrust op de Boxtelse Markt van afgelopen zaterdag 'onaanvaardbaar'. Vanuit het jongerenwerk wil niemand reageren.

,,Ik vind het onaanvaardbaar wat er op de Markt is gebeurd. En met mij velen in en buiten Boxtel als ik de reacties zie", meldde Naterop zondag. ,,De politie gaat dit goed onderzoeken en daar wil ik ze ook alle ruimte voor geven. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek ga ik samen met de politie, maar ook samen met de horeca-ondernemers bekijken welke maatregelen we kunnen treffen voor de toekomst. In Boxtel moet je gewoon veilig kunnen uitgaan. Ik heb er vertrouwen in dat we dat ook voor elkaar gaan krijgen."

Medewerkers van jeugdcentrum B-Town en jongerenwerkersteam R-Newt mogen niet met de pers praten en verwijzen naar de gemeente. Wethouder Marusjka Lestrade wil echter ook nog niks zeggen over de ophef: zij geeft aan pas te kunnen reageren wanneer het politieonderzoek voorbij is.

BEELDEN

,,In het horecagebied hangen diverse camera's. Deze beelden gaan we uiteraard zorgvuldig bekijken. Tevens analyseren we de beelden die op social media circuleren en horen we getuigen die in de buurt waren en of iets gezien of gehoord hebben", aldus de politie.

Wie beeldmateriaal van de ongeregeldheden van dit weekend op de Markt in Boxtel heeft en/of weet wie erbij betrokken was, wordt opgeroepen dit te delen via telefoonnummer 0900-8844 of via www.politie.nl. Anoniem melden kan via 0800-7000.


VerhaalTijd

In Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker worden iedere eerste vrijdag van de maand onder de noemer VerhaalTijd verhalen en/of gedichten voorgelezen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is iedereen welkom om te luisteren. Aanmelden is niet nodig en de entree is gratis.

FOTO BOVEN: Burgemeester Fons Naterop heeft geen enkele tolerantie voor het geweld op de Markt. Hij doet samen met de politie onderzoek naar de daders. (Foto: Peter de Koning).


Vogelvoer maken

In de winter kunnen vogels best een gezonde traktatie gebruiken. Kinderen zijn zondag 3 februari welkom in de kinderboerderij, Apollopad 1 in Boxtel, om met fruit, vet en zaden vogelsnacks te maken. De activiteit duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis.

Afbeelding