Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FINALE DICHTSLAMRAP IN LE TEMPS PERDU

Martje Wijers komt voor 'generale' naar Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

De jaarlijkse Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap bereikt vanavond, donderdag 31 januari, haar apotheose in café Le Temps Perdu aan de Markt. Acht woordkunstenaars gaan hier verbaal de strijd met elkaar aan om een plekje op het Nederlands kampioenschap Poetryslam, dat in Utrecht wordt gehouden. Hoewel de finalisten uit alle delen van het land komen, is er een die haar roots in Boxtel heeft: Martje Wijers.

De voormalig Boxtelse woont tegenwoordig in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands aan anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent. Voor de poëziewedstrijd van organisator Marcel Linssen, komt ze graag terug naar haar oude woonplaats. ,,Zo houd ik nog wat binding met Boxtel", vertelt ze. ,,En het is natuurlijk een mooie generale voor komende zaterdag", voegt ze er lachend aan toe.

Wijers heeft deze week namelijk een volle agenda als het op poëzie aankomt. Ze staat namelijk niet alleen in de finale van DichtSlamRap, maar is zaterdag ook te beluisteren tijdens het NK Poetryslam in poppodium TivoliVredenburg. Dat is voor haar de derde keer en ook nu waagt ze weer een poging om de hoogste prijs op poëziegebied in Nederland binnen te slepen, een geldprijs én de Gouden Vink Wisseltrofee, vernoemd naar de bekende Nederlandse dichter Simon Vinkenoog. Op haar palmares prijken echter al meer prijzen. Zo won ze in 2016 de jaarfinales van de poëzieslag Festina Lente en U-slam en in 2017 en 2018 schreef ze Bellum Poetica op haar naam. ,,Dat zijn eigenlijk allemaal voorrondes van het NK. Maar aangezien ik daar de eerste keer vijfde werd en vorig jaar derde, ga ik ervan uit dat ik nu ga winnen", zegt ze met een knipoog.

Maar vanavond draagt ze eerst haar gedichten voor in café Le Temps Perdu aan de jury van de Boxtelse DichtSlamRap. Welke teksten Wijers gaat opvoeren weet ze nog niet. ,,Ik heb veel geschreven, maar het gaat niet alleen om de tekst, ook om de performance. Het contact met het publiek vind ik net zo belangrijk", licht ze toe. Naast Wijers halen ook Loren Brouwers, Rik Sprenkels, Mischa van Huijstee, Elianne van Elderen, Nic Castle, Antony Samson en Ileen Rook het beste in zichzelf naar boven. De avond start om 20.00 uur.

FOTO BOVEN: Martje Wijers nam in 2016 en 2017 ook al deel aan DichtSlamRap. Ze won toen beide keren de publieksprijs. (Foto: Peter de Koning).