Enkele tientallen leden van KBO Boxtel vertrokken gisteren richting de Tweede Kamer voor een rondleiding. Het is een van de tientallen activiteiten die de plaatselijke afdeling van de seniorenorganisatie jaarlijks organiseert. (Foto: Peter de Koning).
Enkele tientallen leden van KBO Boxtel vertrokken gisteren richting de Tweede Kamer voor een rondleiding. Het is een van de tientallen activiteiten die de plaatselijke afdeling van de seniorenorganisatie jaarlijks organiseert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE SENIORENORGANISATIE: SPECIAAL DOORDAT ALLES ZIJN GANGETJE GAAT

KBO blijft ouderen over de drempel trekken

PÅL JANSEN

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel staat vaak niet prominent in het nieuws. Alles gaat 'zijn gangetje'. En juist daarom vormt de club een belangrijke waarde. Een gesprek met Betsie van der Sloot en Cor Teunis van de KBO.

Een greep uit de cijfers van de lokale ouderenbond: de vereniging telt 2.050 leden, wekelijks staan er activiteiten als kienavonden en contactbijeenkomsten voor Boxtelse senioren op het programma en jaarlijks worden er nog eens tientallen uitjes georganiseerd. Voorts is de KBO voor een groot deel verantwoordelijk voor de realisatie van Hobbycentrum Boxtel. De Sinterklaas- en kerstvieringen in de Boxtelse wijken trokken gezamenlijk achthonderd senioren. Er zijn vier dagreizen per jaar en één meerdaagse reis. Vierhonderd mensen maakten gebruik van de ondersteuning met belastingformulieren en dit alles wordt op jaarbasis georganiseerd door een slordige 105 vrijwilligers. ,,We zijn er voor álle senioren in Boxtel", benadrukt voorzitter Van der Sloot.

GROEI

De club groeit nog steeds: in 2017 werd het tweeduizendste lid binnengehaald, inmiddels zijn dat er 2.050. Daar komt nog eens bij dat tachtig tot honderd leden per jaar overlijden, zegt de voorzitter. ,,En laten we eerlijk zijn: ook worden mensen lid omdat ze via de KBO korting krijgen op bijvoorbeeld hun ziektekostenverzekering", erkent bestuurslid Teunis.

Desalniettemin: de KBO zit in de haarvaten van de lokale samenleving. Zelfs politiek oefent de grootste seniorenclub van Boxtel druk uit. ,,We hebben met enkele partijen regelmatig contact", zegt Teunis. En dat heeft effect. Van der Sloot: ,,Vier jaar geleden stond ouderenbeleid in de beleidsplannen nog niet apart benoemd." Inmiddels wel dus.

Daar mag 'nog harder aan getrokken worden' vindt Van der Sloot overigens. Dat kan natuurlijk niet anders als belangenbehartiger. Toch: het aantal senioren groeit snel en de uitdagingen omtrent zorg en eenzaamheid worden steeds groter. ,,Jeugdbeleid wordt goed opgepakt, en dat is prima. Maar de groep ouderen is enorm groot!"

UTOPIE

Het is een utopie te denken dat de ouderenclub iedere 65-plusser in Boxtel weet te bereiken. Dat is echter wel de doelgroep van KBO. Dus hoe de mensen te bereiken die (nog) niet de drempel over komen of durven? Dat is ook een vraagstuk voor de KBO. ,,Als we dát nou eens wisten! Maar in alle leeftijdsgroepen is er wel een deel dat thuis blijft. En de tijd is ook moeilijk denk ik: mensen ontvangen allerlei waarschuwingen dat hun veiligheid in het gedrang is", zegt Teunis.

Ondertussen gaat de KBO gestaag door met het organiseren van activiteiten, bereiken van meer ouderen en hen met elkaar in verbinding brengen. Van der Sloot: ,,Wij organiseren dan ook de activiteiten om senioren 'van huis af te krijgen'."

Boxtel

Klassiek in de kerken

Muziek aan Bed geeft zaterdag 9 februari om 16.00 uur een concert in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18. Het is een optreden in de serie Klassiek in de Kerken. Entree inclusief drankje is vijftien euro, kinderen tot en met twaalf jaar betalen tien euro. Reserveren via reserveren@klassiekindekerken.nl.