LEDEN BRABANTS CENTRUM KIEZEN TOP 5

Ook evenementen in dorpen krijgen steun BC

Ruim vierhonderd leden hebben inmiddels op hun top vijf van favoriete lokale evenementen gestemd die Brabants Centrum in 2019 zeker extra moet ondersteunen. De stichting heeft echter een verrassing: per kerkdorp wordt een extra evenement uitgekozen! Dus naast de top vijf, kunnen de leden tot morgen kiezen welke activiteiten in Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde onze extra aandacht verdienen.

De stichting helpt nog tientallen vrijwilligersorganisaties meer op jaarbasis. Ook dat zal in 2019 door blijven gaan. De negen winnaars zijn echter verzekerd van extra steun. Zij worden volgende week, donderdag 7 februari bekendgemaakt in deze krant. Deze organisaties krijgen een uitnodiging voor een gesprek op het kantoor aan de Prins Bernhardstraat over de concrete invulling.

Nadat enkele honderden leden hun stem hadden uitgebracht, werd duidelijk dat de top vijf volledig zou worden bezet door Boxtelse activiteiten. Daarmee zou de stichting echter de omliggende dorpen waar zij ook actief is, tekortdoen. Daarom is na overleg binnen Brabants Centrum besloten om vier evenementen toe te voegen aan de winnaars: uit ieder dorp één. Stemmen kan tot morgen, vrijdag 1 februari middels de enquête die reeds is verzonden naar de leden.

Hebt u nog geen enquête ontvangen, maar bent u wel lid? E-mail dan naar leden@brabantscentrum.nl. Wie de krant meeleest met een ander en toch mede wil bepalen welke vijf doelen in 2019 extra steun krijgen, kan voor nog geen 4,50 euro per maand lid worden. Dan steun je het doel van de stichting, krijg je tweemaal per week al het nieuws uit Boxtel en omgeving én kun je meestemmen.


BESLOTEN BIJEENKOMST JEUGDBESCHERMING

'Los het op met ouders'

PÅL JANSEN

Jeugdbescherming Brabant (JBB) bezocht dinsdag de gemeenteraad van Boxtel. Media waren niet welkom: de bijeenkomst was besloten.

Aanleiding voor het bezoek was het zogeheten Zwartboek, opgesteld door voormalig cliënt Krijn ten Hove uit Etten-Leur, waarin misstanden binnen de instantie worden aangekaart.

Vorige week donderdag hield oppositiepartij Balans een thema-bijeenkomst waarin twee betrokken Boxtelaren hun verhaal over de jeugdinstantie uit de doeken deden. In oktober vroeg raadslid Gerlof Roubos van die partij zich tevens af of het mogelijk was om de diensten die de JBB levert, lokaal in te kopen. Dat was geen optie zei wethouder Lestrade toen: Boxtel kan jeugdbescherming alleen via de JBB regelen.

Tijdens de besloten bijeenkomst gaven de directeur en gebiedsmanager van de JBB een uitleg over de werkwijze van de instantie. Ook de dilemma's werden besproken. ,,Het Zwartboek kwam een aantal keren voorbij. Het onderzoeksresultaat van de inspectie was ook dat die zich niet herkent in dat document", vertelt raadslid Roubos.

Voor hem werd duidelijk dat de jeugdbescherming zich moet focussen op de ouders. ,,Zestig procent van de gevallen betreft complexe scheidingen. De ouders zijn het dus per definitie niet met elkaar eens", vindt Roubos. ,,Jeugdwerkers komen tussen ouders in te staan, dat moet je niet willen."


Arbeidsmigranten als verdienmodel

Afgelopen jaar zijn wij op het nippertje de dans ontsprongen en zijn er naast ons geen acht arbeidsmigranten komen wonen. Vandaar dat ik wil reageren op de publicatie van vorige week met de kop 'Migrantenregistratie spekt gemeentekas'.

Het ene commentaar gaat over overlast waar het andere gaat over verdienmodellen: het is maar net waar je focus op gericht is.

Het mag duidelijk zijn dat mijn focus ligt bij het goed en passend huisvesten van arbeidsmigranten. Dat kan, met voldoende aandacht en investeringen. Een eenvoudig rekensommetje leert dat elke arbeidsmigrant zelf zijn huisvesting betaalt. Ga maar na: per arbeidsmigrant levert de huisvestingscomponent 350 euro per maand op. Het voorbeeld, waar in plaats van zes, 27 arbeidsmigranten in een object wonen, levert dus 9.450 euro per maand op! Een prima verdienmodel voor de huisjesmelker en het uitzendbureau die onder één hoedje spelen.

Het moet toch mogelijk zijn met zulke inkomsten een ordentelijk pension of hotel op een passende plaats op te richten en te exploiteren? De situatie in woonbuurten zoals deze nu is ontstaan in Boxtel is voor de arbeidsmigranten en voor de omwonenden soms erg schrijnend. Hiertegen treedt de gemeente op door het in kaart te brengen en onderzoek te doen naar brandveiligheid. Het lijkt erop dat onze gemeente het normaal vindt dat er in woonbuurten, ook in tussenwoningen, pensions en hotels geëxploiteerd worden.

Een toets aan het bestemmingsplan en het opstellen van een algemene plaatselijke verordening, die dergelijke excessen tegengaan, zou een optie zijn. Bestuursrechtelijk zijn er voldoende maatregelen om hierin sturend op te treden. Privaatrechtelijk is het lastig hiertegen iets te doen. Onderzoeksbureau Het PON heeft een andere oplossingsrichting in de zin van: 'wen er maar aan dat er veel arbeidsmigranten zijn' en pas je daar maar aan aan.

Allemaal tot je dienst zou ik zeggen, maar vergeet niet dat de verantwoordelijkheid voor het woongenot van alle inwoners. inclusief arbeidsmigranten, óók bij werkgevers en de gemeente ligt. Mag het verdienmodel wat minder op de voorgrond en het menselijke aspect van deze ontwikkelingen wat extra aandacht krijgen alstublieft?

         AD VAN DEN BRAND


Rolstoelvriendelijk Boxtel vergt inzet

Opeens lag er prachtige sneeuw. Pret voor velen, lekker sleeën en baantje glijden. Wandelen, mooie foto's maken en genieten van de winterse pracht. Voor mensen met beperkingen was dat heel anders. Lopen in de sneeuw met stok of kruk brengt risico's met zich mee. Blinden en slechtzienden zijn hun natuurlijke gidslijnen kwijt omdat ze met sneeuw bedekt zijn. Sneeuw belemmert mensen met een rolstoel en rollator. Dit betekent dat zij niet of niet alleen naar buiten kunnen en aan huis gekluisterd zijn.

De gemeente timmert aan de weg om Boxtel rolstoelvriendelijk in te richten. In Liempde krijgen de routes naar het centrum langzaamaan vorm. Ook elders zijn er initiatieven om Boxtel rolstoelvriendelijker te maken. Maar ja, wat heb je aan een mooi pad als het door de sneeuw onbegaanbaar wordt? Veel mensen wijzen dan naar de gemeente. Natuurlijk heeft de gemeente daarin een taak te vervullen. Daar hebben ze ons als inwoners echter hard bij nodig. Iedereen die goed ter been is, kan een bijdrage leveren om kwetsbare mensen met dit winterweer toch mee te laten doen. Het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid geeft daarom Wintertips: 1. Strooi zout als er sneeuw dreigt zodat trottoirs niet glad worden. 2. Ruim sneeuw zodat de doorgaande routes naar winkels en openbare voorzieningen bereikbaar blijven. 3. Veeg je eigen stoep schoon. 4. Maak gehandicaptenparkeerplaatsen sneeuwvrij evenals opritten naar het trottoir/entree. 5. Help mindervaliden die u ziet ploeteren door de sneeuw of glibberen over een glad trottoir.

Afgelopen week zag ik dat het rolstoel pad in de Oranjelaan van Liempde niet sneeuwvrij was. Bij de Walnoot in Selissenwal constateerde ik hetzelfde. Ik zag mensen moeizaam schuifelen met de rollator om veilig binnen te komen. Laten wie hier samen wat aan gaan doen! Bij dezen nodig ik alle inwoners van harte uit om bij gladheid de handen uit de mouwen te steken. Zorg dat we in Boxtel allemaal op pad kunnen, ook als we beperkingen hebben of krijgen. Hoe mooi zou dat zijn! Bij voorbaat dank.

        DINY STOLVOORT

        Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid