Eric van Overbeek staat nog drie keer als Dolores Price in gemeenschapshuis De Rots. De bijzondere voorstelling maakte hij naar aanleiding van het optreden dat hij zag van de Vlaamse acteur Peter de Graef. (Foto: Peter de Koning).
Eric van Overbeek staat nog drie keer als Dolores Price in gemeenschapshuis De Rots. De bijzondere voorstelling maakte hij naar aanleiding van het optreden dat hij zag van de Vlaamse acteur Peter de Graef. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WALVISMUZIEK MAAKT INDRUK IN DE ROTS

Tragische monoloog met een verrassende afloop

RENS VAN DEN ELSEN

Walvismuziek. Wie het boek van Wally Lamb niet kent zou er heel andere gedachten bij hebben. Maar schijn bedriegt, want achter de solovoorstelling die Eric van Overbeek deze weken in gemeenschapshuis De Rots brengt gaat een tragisch, gelaagd verhaal schuil met goed spel van de Boxtelaar. Hij vertelt hierin het levensverhaal van de getroebleerde Dolores Price middels een monoloog aan het publiek.

Omdat niet iedereen de achtergrond van het verhaal kent, wordt dit voorafgaand aan de opvoering uit de doeken gedaan door Ineke van der Velden, theatermaakster en goede vriendin van Van Overbeek. Maar eigenlijk doet deze inleiding afbreuk aan de voorstelling. Van der Velden geeft namelijk al een aantal plotwendingen prijs en dat is jammer. Want juist de verrassende twists maken het verhaal van Dolores extra geloofwaardig.

Van Overbeek zet Dolores neer als een vrouw die qua uiterlijk lijkt op een vriendelijke oma, wat dikkig maar vrolijk. Maar het verhaal dat ze vertelt doet allesbehalve vrolijk aan. Er is voor Dolores geen reden om te lachen in haar leven, maar toch doet ze het. Al snel ben je dan ook vergeten dat je naar een man in een vrouwenpak kijkt. Dolores vertelt over haar gewicht, over haar verlies, haar zwaktes en haar tegenslagen. Alle gebeurtenissen vertelt ze bijna verontschuldigend, alsof het zo had moeten zijn. Maar deze hebben wel haar hele leven overschaduwd.

GEKLETS

Als kijker vraag je je aan het begin af waar het schijnbaar oeverloos geklets van Dolores, met uitstapjes die er niet toe lijken te doen, naar toe gaat. Maar naarmate de voorstelling vordert besef je dat je naar een verhaal luistert dat zo uit de pen van filmregisseur M. Night Shyamalan lijkt te zijn gekomen.

Het sobere decor is daarbij een metafoor voor het onontkoombare in het leven van Dolores. Ze kan alleen nog maar vooruit, maar dat biedt haar geen soelaas. Van Overbeek weet dat met goede mimiek en intonatie over te brengen op het publiek.

Morgenavond, vrijdag 1 februari en vrijdag 8 en zaterdag 9 februari staat de bevlogen theatermaker met Walvismuziek nog op de planken in De Rots. Alleen voor de laatste twee voorstellingen zijn nog een paar stoelen vrij. Een kaartje kost 12,50 euro en is te bestellen via e-mail: ecacvanoverbeek@gmail.com.