Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER VERWACHT STEUN UIT DE REGIO

Lestrade: 'Financiële solidariteit voor jeugdzorginstelling De La Salle'

PÅL JANSEN

Wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel verwacht financiële steun uit de regio voor de extra kosten die gemaakt worden voor jeugdzorginstelling De La Salle. Veel hulp aan jongeren daar, komt volledig voor rekening van de Boxtel, ook wanneer die cliënten uit andere gemeenten komen. En dat drukt op de Boxtelse begroting.

Boxtel zit in een gemeenschappelijke regeling met vijftien andere gemeenten op het gebied van jeugdhulp, waar ook lichte en zware specialistische zorg onder vallen. Deze inkooporganisatie heeft 123 miljoen euro ter beschikking die wordt verdeeld over de gemeenten: Boxtel krijgt daarvan zo'n zes à zeven procent op jaarbasis.

VERDELING

Alleen in de verdeelsleutel wordt momenteel onvoldoende rekening gehouden met jeugdzorginstellingen als De La Salle. Boxtel kwam daardoor negen ton te kort in 2018, dat kan oplopen tot 1,5 miljoen. Ook in 2019 wordt een min verwacht.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering vertelde wethouder Lestrade dinsdag dat daar verandering in gaat komen. Hoewel de gemeenteraad en het college niet blij waren met de ontwikkelingen die gaande zijn binnen de gemeenschappelijke regeling voor jeugdzorg (lees ook elders op deze pagina), kon de wethouder nog wel een 'financiële solidariteit' bedingen binnen de gemeenschappelijke regeling.

SOLIDARITEIT?

Raadslid Wim van der Zanden van Balans stelde de vraag aan Lestrade wat die solidariteit concreet inhoudt. Afspraken over een nieuwe verdeelsleutel en daarmee de exacte tegemoetkoming in de kosten zijn nog niet bekend. Dat is ook afhankelijk waar jongeren vandaan komen. Zeker is wel voor de wethouder dat de andere gemeenten in de toekomst meer bij gaan dragen aan de zorg die in de Boxtelse jeugdzorginstelling wordt gegeven.

FOTO BOVEN: In jeugdzorginstelling De La Salle krijgen jongeren lichte en zware specialistische zorg. Zij komen uit de hele regio, maar veel van de kosten zijn momenteel voor rekening van Boxtel. En dat drukt op de gemeentebegroting. (Foto: Peter de Koning).