Afbeelding
Foto: Barend Hazeleger

HERENBOEREN AAN BOD IN NIEUWE FILM

Documentairemaker start crowdfundingactie

Documentairemaker Barend Hazeleger is voor zijn nieuwe film 'Eten van eigen Hof' een crowdfundingcampagne gestart. De film gaat over consumenten die hun eigen voedsel gaan verbouwen omdat ze weer meer grip willen krijgen op de herkomst, de manier waarop het geproduceerd wordt en het aantal kilometers dat het aflegt. Een belangrijk deel van de documentaire gaat over het Herenboerenproject in Boxtel.

JAN HERMENS

Hazeleger is ingenieur en deskundig op het gebied van landbouw, voedsel en groene ruimte. Hij vertelt: ,,Ik ben al langer bezig met ontwikkelingen in de landbouw. In mijn eigen gemeente Ede loopt een Herenboerenproject. In Boxtel bestaat het al een paar jaar, vandaar dat ik daar veel opnames maak. Het concept interesseert me omdat de consument de regie neemt over zijn eigen voedselproductie. Dat wijkt af van het industriële model dat we min of meer sinds de Tweede Wereldoorlog kennen en dat tegen grenzen aanloopt."

HERENBOEREN

Het Herenboerenproject houdt in dat een groep inwoners uit een bepaalde gemeente een boerderij pacht en een boer inhuurt die vervolgens fruit, groente, vlees, eieren en melk levert. ,,De drijfveren van onder andere de inwoners uit Boxtel, komen uitgebreid in mijn documentaire aan bod. Het gaat dan om voedselveiligheid, rentmeesterschap en duurzaamheid. Maar ook genieten van puur en vers voedsel en zien en weten waar je voedsel vandaan komt. De achterliggende gedachte van het Herenboerenproject is om Nederland zo in te richten dat we weer voornamelijk lokaal ons eigen voedsel produceren. Op kleinschalige gemengde bedrijven."

ONAFHANKELIJK

Hazeleger maakt een onafhankelijke documentaire, hij neemt geen standpunt in over de Herenboerenformule. ,,Ik film vanaf 1 maart de seizoenen op de boerderij in Boxtel, onder andere met drones. Ik geef Herenboeren de gelegenheid te vertellen hoe deze werkwijze hen bevalt. In Boxtel kan dat, want daar loopt het project al een poos. Ik laat eveneens deskundigen van de Universiteit Utrecht aan het woord. Zij weten veel over de transitie in de landbouw en kunnen wellicht aangeven wat de invloed van de Herenboerenbeweging op het landschap in Nederland kan zijn, maar ook wat de mogelijke economische gevolgen zijn. Het kan zijn dat zij op bepaalde punten kritisch zijn."

De documentaire 'Eten van eigen Hof' zou vóór Wereldvoedseldag, woensdag 16 oktober 2019, klaar moeten zijn. Volgens de maker een mooi moment om de film in première te laten gaan. De regionale omroepen in Gelderland en Brabant hebben al laten blijken van plan te zijn de documentaire uit te zenden.

Om zijn film te kunnen maken, heeft Hazeleger geld nodig. ,,Met mijn crowdfundingactie hoop ik 10.000 euro in te zamelen. Ik ontvang verder enkele subsidies, de gemeente Boxtel geeft bijvoorbeeld financiële ondersteuning."

Mensen die geld willen doneren kunnen dat doen via cinecrowd.com/eten-van-eigen-hof.


Lezing Matthäus-Passion

Musicus Kees van Houten geeft zondag 10 maart vanaf 11.15 uur een lezing met muziekfragmenten over de Matthäus-Passion. De presentatie is in museum MuBo aan de Baroniestraat. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16 04 18 98. De entree is vijf euro.