Afbeelding
Foto:

LIEMPDSE TANDARTSASSISTENTE NAAR KENIA

'Ik wil graag iets voor een ander betekenen'

Na de stichting Dutch Dental Care (DDC) een aantal jaren via (sociale) media gevolgd te hebben, is Karin van den Broek (54) uit Liempde klaar om naar Kenia te gaan. Ze gaat daar werken als tandartsassistente voor DDC. Deze organisatie stuurt twee keer per jaar vrijwilligers naar het derdewereldland om educatie, preventie en behandelingen te bieden op het gebied van tandheelkunde. ,,Waarom ik dit wil doen? Ik wil graag iets voor een ander betekenen."

LINDA VAN DE WIEL

Ongeveer drie jaar geleden stuitte Karin op de stichting DDC. Helemaal toevallig was dat niet. Zij werkte destijds als tandartsassistente op de afdeling bijzondere tandheelkunde in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. ,,In het ziekenhuis wordt vrijwilligerswerk gestimuleerd. Veel medisch onderlegde mensen gaan dan ook naar een derdewereldland om hulp te bieden", vertelt de Liempdse. ,,Toen ik onderzoek had gedaan naar DDC wist ik dat deze stichting goed werk doet en er niks aan de strijkstok blijft hangen. Alle financiële middelen worden besteed aan apparatuur en andere benodigdheden. Ik betaal bijvoorbeeld ook mijn eigen reis."

TAAKVERDELING

Karin besloot zich een jaar geleden aan te melden als vrijwilliger en stapt 17 februari op het vliegtuig naar Kenia. ,,Ik heb samen met de zeventien andere vrijwilligers deelgenomen aan een aantal bijeenkomsten. De taken zijn al verdeeld", legt ze uit. Ze vertelt ook waaróm het zo belangrijk is dit van tevoren te doen. ,,Wij werken in vier provisorische units en behandelen in een periode van elf dagen niet minder dan negenhonderd schoolkinderen. Daarnaast behandelen we mensen die aan komen lopen." Een goede organisatie is dan ook heel belangrijk. ,,We hebben een gemêleerd team met tandartsen, mondhygiënisten, assistentes en vrijwilligers die bijvoorbeeld goed zijn in plannen en het verrichten van hand- en spandiensten." Deze vrijwilligers houden zich bezig met preventie zoals poetsles, voorlichting over het belang van een goede tandverzorging en kleine tandreparaties. ,,Wij bezoeken twee scholen die vlakbij elkaar staan: een reguliere basisschool en een school voor kinderen met een beperking." Op deze wijze worden twee keer per jaar drie teams naar Kenia gestuurd om vrijwilligerswerk te doen. ,,En na vijf jaar komt er opnieuw een team naar dezelfde school."

Maar DDC doet meer. De stichting heeft inmiddels twee klinieken opgezet waar COHO's (Community Oral Health Officers) werken. Tegen een geringe vergoeding kan iedereen zich er laten behandelen. In totaal zijn er tot dusverre 47 teams naar Kenia gegaan die bijna 58.000 kinderen hebben geholpen. Karin: ,,Verder studeren er in het Afrikaanse land jaarlijks slechts twintig tandartsen af dus er is een flink tekort." Om het goede werk van de stichting te kunnen voortzetten, is geld nodig. ,,DDC is geheel afhankelijk van donaties. Maar de stichting is ook blij met vrijwilligers." Karin zelf heeft nog wat ruimte in haar koffer. ,,Als mensen geen geld willen zijn kleurpotloden en naaisetjes ook welkom. En natuurlijk tandenborstels."

Hoewel Karin niet opziet tegen de werkreis, is ze wél benieuwd hoe het zal zijn. ,,Ik weet alleen dat de vrijwilligers die al eerder zijn gegaan enthousiast zijn. De mensen zijn heel dankbaar. En ik heb zelf ook de mogelijkheid mensen te helpen. Ik wil iets voor een ander doen en ga me daar volledig voor inzetten."

Meer informatie staat op www.dutchdentalcare.nl. Of neem contact op met Karin van den Broek via tel. 06-29 44 72 22 of e-mailadres karinvanoekel@gmail.com.

FOTO ONDER: Tandheelkundige zorg in Kenia. (Foto: Karin van den Broek).