Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BHC MAAKT SCHOLIEREN BEWUST VAN HUN GEDRAG OP SCHOOL

'Niet leuk als je de bal nooit krijgt'

RENS VAN DEN ELSEN

Het schoolplein van het Baanderherencollege (BHC) was afgelopen week gevuld met een vijftal zeecontainers. Vijf dagen lang stapten daar eerste- en tweedejaars leerlingen naar binnen om deel te nemen aan het project Vriend & Vijand. Dit valt binnen de kaders van het anti-pestprogramma dat de schoolleiding hanteert. Gymdocent Lars Schilders is er de coördinator van: ,,We willen de leerlingen bewust maken van verkeerd gedrag in de klas of buiten school. Dat gaat niet alleen om pesten, maar ook over discriminatie, vooroordelen en buitensluiten."

Een dergelijk project staat bij BHC jaarlijks op het programma. Vorig jaar stond bijvoorbeeld cabaretier Bart Melief voor de onderbouwleerlingen met zijn schoolvoorstelling 'Klappen voor Bart', dat gaat over pesten en gepest worden. Nu is het dus Vriend & Vijand. Dat is een rondreizend, interactief project dat ogen opent en scholieren, docenten en de schoolleiding uit het voortgezet onderwijs en mbo enthousiasmeert om werk te maken van sociale veiligheid, aldus Roos Scholten, begeleider van het project.

Schilders kwam vorig jaar met Vriend & Vijand in aanraking via de politie. Hij werd meteen enthousiast en maakte een plan om de containers ook naar Boxtel te halen. ,,Ik vond het een interessante insteek voor ons anti-pestprogramma op BHC. Het is interactief, zet aan tot denken en het draagt uiteindelijk bij aan de veiligheid en hoe onze leerlingen zich voelen op school", vertelt de docent gymnastiek.

INTERACTIEF

Alle containers bevatten een activiteit over een ander thema. Leerlingen worden geactiveerd om een mening te vormen of worden in een situatie geplaatst waar ze zich uit moeten zien te redden. De deelnemende klassen, in totaal nemen er deze dagen ruim vierhonderd scholieren deel, worden opgesplitst in kleine groepjes van maximaal vijf personen. ,,Die worden zo samengesteld dat iedereen zijn of haar mening vrijuit kan geven. Sommige leerlingen zijn nu eenmaal minder mondig dan anderen. De docenten weten natuurlijk precies hoe die verhoudingen in hun klassen liggen", aldus Schilders.

BALGOOIEN

In een van de bakken krijgen leerlingen de opdracht om een karakter op het scherm aan te maken en dan een virtuele bal naar elkaar over te gaan gooien, zonder dat je de rest kan horen of zien (zie ook op bovenstaande foto, het bord gaat dan nog naar beneden). ,,Ik dacht dat de jongens de bal naar elkaar over aan het gooien waren en niet naar mij omdat ik het enige meisje in de groep was", vertelt Pleun (12), eerstejaars leerling hierover. Achteraf blijkt dat je niet met elkaar speelde, maar tegen een computer. Iedereen werd dus buitengesloten. ,,De begeleider gaat daarna in gesprek met de leerlingen om te vragen hoe ze zich voelen als ze niet meer bij het spel worden betrokken. Het is natuurlijk nooit leuk als je de bal niet krijgt in het spel, sommige kinderen maken dat regelmatig mee, anderen vrijwel nooit. Het is dan interessant om te zien welke gevoelens dat losmaakt bij de deelnemers en welke keuzes de scholieren maken", licht Schilders toe.

Alle leerlingen krijgen vooraf een enquête voorgeschoteld over hoe zij hun sociale veiligheid op dat moment ervaren. Daarna volgt de gang langs alle containers en is er nog een les waarin wordt besproken hoe zij nu tegen de zaken uit de vragenlijst kijken. Bewustwording is daarbij het sleutelwoord volgens Scholten en Schilders. De anti-pestprojecten lijken aan te slaan, want de docenten spreken over een goede sfeer op het BHC.

FOTO BOVEN: In iedere container is een activiteit om aan deel te nemen die de leerlingen aan het denken zet of iets laat ervaren. In dit voorbeeld ging het om het buitensluiten van iemand tijdens een balspel. (Foto: Peter de Koning).


NIX is te gek bij B-Pool voor jonge feestneuzen

Ook jongerencentrum B-Town laat carnaval niet aan zich voorbij gaan. Van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 maart viert B-Pool zijn carnavalsjubileum. De non-alcoholische NIX-disco voor jongeren van twaalf tot en met zestien jaar bestaat elf jaar.

Van zaterdag tot en met maandag vindt de jongerenfuif plaats in B-Town in het oude klooster aan de Baroniestraat 20. Er kan dan van 20.30 uur tot middernacht worden gefeest en gedanst op carnavalsmuziek en hits uit de top veertig, gedraaid door DJ The Freestyler. 'Stilstaan is niet mogelijk en niet toegestaan', zo kondigt B-Town het dansfeest aan. Ook is er in het naastgelegen café 'The Voice of B-Town' een karaokemachine aanwezig, waar de jeugd de longen uit hun lijf kan zingen.

POOLPARTY

Op dinsdag vindt er een bijzondere editie van B-Pool plaats; dan is het feest in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg. Onder begeleiding van dezelfde discjockey wordt hier de disco tot 23.00 uur voortgezet.

Kaartjes zijn tot en met 17 februari te bestellen, waarbij jongeren kunnen kiezen voor één of meerdere dagen. Bezoekers zijn voor elf euro de gehele carnaval welkom; dagkaartjes kosten in de voorverkoop vier euro en aan de deur vijf euro, mits het nog niet uitverkocht is.

Kaartjes kunnen op de volgende vier momenten worden opgehaald: van maandag 25 tot en met donderdag 28 februari tussen 19.30 en 21.30 uur bij B-Town. Op dinsdag is het ook mogelijk om tussen 14.30 en 17.00 uur toegangsbewijzen op te halen. Passe-partouts worden niet meegegeven zonder geldige identificatie.

Afbeelding